Hyppää sisältöön

Sairaan Hyvä -filmifestivaalilla nähdään klassikoita ja uutuuksia – elokuvissa mielenterveyttä käsitellään monesta näkökulmasta

Festivaalilla esitettävät elokuvat käsittelevät mielenterveyttä. Tapahtumassa myös keskustellaan elokuvien esiin nostamista aiheista.

Sairaan hyvä elokuvafestivaalin Anna Dahlbacka Kajaanin Kauppakadulla.
Yksi tapahtuman järjestäjistä Anna Dahlbacka kertoo, että festivaalin avulla pyritään myös rekrytoimaan lääkäreitä Kainuuseen. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Tiia Korhonen,
Arto Loukasmäki

Kajaanissa järjestetään 28.–29.1.2023 Sairaan Hyvä -filmifestivaali jo 7. kertaa.

Kainuun lääkäriyhdistys ry:n järjestämän festivaalin yhtenä tarkoituksena on houkutella Kainuuseen lisää lääkäreitä. Festivaalille osallistuu lähes 40 lääketieteen opiskelijaa Oulusta ja noin 20 Kuopiosta.

– Kainuu on hieman syrjässä eikä välttämättä houkuttele nuoria lääkäreitä töihin. Haluamme luoda mielikuvaa Kainuusta, jossa on kulttuuria ja yhteisöllisyyttä. Olemme saaneet kollegoita töihin, koska festivaaleilla käydessään he ovat ihastuneet paikkaan, kertoo yksi tapahtuman järjestäjistä Anna Dahlbacka.

Tällä kertaa festivaalin teemana on ”Mielikuvia”. Dahlbackan mukaan teema on klassikko, koska mielenterveysteemat ovat aina ajankohtaisia. Toisaalta ihmisten mielenterveys on ollut viime aikoina erityisen koetuksella maailmanlaajuisesti, joten teema on nyt entistä tuoreempi. Näytösten yhteydessä tapahtumassa keskustellaan elokuvien esiin nostamista asioista.

– Elokuvat tuovat erilaisia näkökulmia mielenterveyteen. Siellä on henkilökohtaista, psyykkistä kamppailua, mutta myös yhteiskunnallisia näkökulmia liittyen mielenterveyteen ja sen hoitoon, Dahlbacka kertoo.

Festivaalilla nähdään lauantaina Miloš Formanin ohjaama klassikko Yksi lensi yli käenpesän (1976). Tapahtuman päättää sunnuntaina Pamela Tolan ohjaus Järjettömän paska idea, joka sai ensi-iltansa tammikuussa.

– Alustan elokuvasta käytävää keskustelua. Ajattelin kysyä samalla lääketieteen opiskelijoilta, olisiko täysin paska idea lähteä Kainuuseen töihin, kertoo Dahlbacka.

Kajaanin BioRexissä järjestettävä tapahtuma on yleisölle avoin.

Aiheesta voi keskustella 28. tammikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle