Hyppää sisältöön

Kouluterveydenhoitaja kertoo kipeästä arjesta: lääkäreitä metsästetään mistä saadaan, hupenevia aikoja aakkosjärjestyksessä

Myös kouluterveydenhoitajan terveystarkastukset ovat vähentyneet selvästi Suomessa.

Kun lääkäreitä ei ole tarpeeksi, terveystarkastusten järjestyminen vaatii priorisointia. Toimittaja Valtteri Kujansuu haastattelee terveydenhoitaja Katri Jakkua. Kuvaus: Valtteri Kujansuu, editointi: Jani Aarnio / Yle.
Anu Leena Hankaniemi,
Valtteri Kujansuu

Oppilaat näkevät entistä harvemmin myös kouluterveydenhoitajia, vaikka lasten ja nuorten pahoinvointi kasvoi koronapandemian aikana.

Yle kertoi torstaina, että lapsi voi olla Suomessa tapaamatta kahdeksaan vuoteen koululääkäriä, sillä tarkastukset jäävät usein väliin.

Myös terveydenhoitajan terveystarkastukset ovat vähentyneet selvästi Suomessa. Tämä tulee ilmi verrattaessa Kouluterveyskyselyn vuoden 2021 tuloksia vuosiin 2019 ja 2017.

Terveydenhoitaja Katri Jakku on ollut kahdeksan vuotta terveydenhoitajana koulussa. Nyt hän on töissä Tampereella Pispalan ja Harjun kouluilla.

Jakku on nähnyt, miten terveystarkastuksista on välillä pakko luopua.

– Vaatii kekseliäisyyttä ja ponnistelua, että saamme järjestettyä oppilaille lakisääteiset tarkastukset.

Koululääkäritilanne heikkeni nopeasti koronapandemian aikana, kun lääkäreitä siirrettiin esimerkiksi jäljittämään koronatapauksia tai rokottamaan. Tilanne ei näytä kohentuneen. Video: toimittaja Valtteri Kujansuu, kuvaus Marjut Suomi / Yle.

”On vaikea taikoa lääkäreitä”

Tilanne on vaikein toisen asteen opiskelijoilla. Toisena opiskeluvuonna terveydenhoitajan terveystarkastuksessa oli käynyt lukiossa 31 prosenttia ja ammatillisessa oppilaitoksessa 25 prosenttia opiskelijoista.

Katri Jakku kertoo, että arjessa yhdenvertaisuus ei toteutu oppilailla.

– Lääkäreitä etsitään kissojen ja koirien kanssa. On vaikea taikoa lääkäreitä, jos tulijoita ei ole.

Terveydenhoitajat ovat auttaneet kollegoita kiireellisissä asioissa. Katri Jakku kertoo joskus antaneensa aikoja omalta koululta toisen koulun oppilaalle.

– Olemme pyrkineet jakamaan kurjuutta. Jos lähellä olevassa koulussa on lääkäri, olemme pohtineet, jos oppilas voisi käydä siellä.

Akuuteissa asioissa oppilaita on ohjattu terveysasemille.

Eettistä puntarointia

Välillä laajoja tarkastuksia on pakko jättää tekemättä.

– Se on sydäntä särkevää eettistä puntarointia. Yritän aakkosjärjestyksessä tai muuten, Jakku sanoo.

Vanhemmille laitetaan viestiä ja pyydetään olemaan yhteydessä, jos lapsesta on akuuttia huolta.

– Voi olla, ettei oppilas ole edes kotona kertonut huolestaan. Tai nämä perheet eivät ole yhteydessä, missä olisi tarvetta.

Katri Jakku muistuttaa kahdesta näkökulmasta. Oppilaiden auttaminen ajoissa on inhimillistä, mutta myös kansantaloudellisesti kestävää.

– Olisi kansanterveydellisesti hyvä puuttua ongelmiin silloin, kun ne ovat pienempiä.

Katri Jakku on nähnyt, miten perheet sinnittelevät sisukkaasti ja kuorma kasvaa. Auttaminen voi vaatia lopulta erikoissairaanhoitoa.

”Oppilaat ovat aivan ihania”

Laajoissa terveystarkastuksissa käydään laajasti läpi lapsen elämää ja terveyttä. Siinä kartoitetaan mahdollisia oppimisvaikeuksia ja toisaalta lapsen voimavaroja ja vahvuuksia.

Terveydenhoitaja keskustelee koulussa viihtymisestä, terveistä elämäntavoista ja myöhemmin murrosiästä, päihteistä ja seurustelusta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja koronapandemia ovat aiheuttaneet lapsissa pelkoja, joita olisi hyvä käydä läpi.

– Mitä enemmän jää tarkastamatta, sitä enemmän jää bongaamatta oppilaita, jotka tarvitsisivat tukea.

1,5 tunnin tarkastuksessa lapselta mitataan pituus, paino ja verenpaine sekä katsotaan ryhti, kuulo ja näkö. Lääkäri kuuntelee esimerkiksi sydäntä ja keuhkoja, katsoo silmien ja korvien terveyttä sekä murrosiän astetta.

Katri Jakku muistuttaa, että viidennen luokan tarkastus on oleellinen murrosiän näkökulmasta. Nyt siitä luovutaan monissa kunnissa. Samalla riittämättömyyden tunne kasvaa työntekijöissä.

Katri Jakku haluaa korostaa erikseen, etteivät työtä kuormita oppilaat. Heidän kanssaan juttelu tuo merkityksellisyyden työhön ja auttaa jaksamaan.

– Oppilaat ovat aivan ihania. He ovat tosi tervetulleita.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle