Hyppää sisältöön

Työttömyys edelleen laskussa Kanta-Hämeessä – viime vuonna ennätysmäärä uusia työpaikkoja auki

Vaikka avointen työpaikkojen määrä kääntyi loppuvuodesta laskuun, monissa ammateissa kysyntä on yhä vuodentakaista vilkkaampaa.

Hydrauliprässi.
Työntekijöille on kysyntää erityisesti esimerkiksi konepajateollisuudessa. Kuvituskuva. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Petri Lassheikki

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edelleen Kanta-Hämeessä.

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni yhdeksällä prosentilla joulukuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Eniten työttömyys väheni Hattulassa, Ypäjällä, Janakkalassa ja Hausjärvellä. Työttömien määrä kasvoi ainoastaan Riihimäellä ja Jokioisilla. Kanta-Hämeessä oli joulukuun lopussa 7042 työtöntä työnhakijaa.

Kehitys Kanta-Hämeessä oli koko maata parempi, sillä koko maassa työttömyys laski noin viisi prosenttia joulukuussa verrattuna edellisen vuoden joulukuuhun. Kanta-Hämeen työttömyysaste oli joulukuun lopussa tasan yhdeksän prosenttia. Tämäkin on koko maan lukua parempi. Koko maan työttömyysaste oli 9,9 prosenttia.

Vaikka vuoden takaiseen laskua tuli reippaasti, marraskuusta joulukuuhun työttömien määrä sen sijaan lisääntyi TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa. TE-toimiston tiedotteen mukaan kasvun taustalla on joulukuussa vaikuttava ilmiö, joka johtuu eräiden ammatillisten koulujen päättymisestä, lomautusten kasvusta ja määräaikaisten työsuhteiden tavanomaisesta yleisemmästä päättymisestä joulukuun aikana.

Viime vuonna ennätysmäärä avoimia työpaikkoja

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin vuonna 2022 ennätyksellisen paljon. TE-toimiston mukaan viime vuonna uusia avoimia työpaikkoja oli keskimäärin kuukaudessa lähes 5 300. Määrä oli suurempi kuin kertaakaan käytössä olevan tilastojärjestelmän mittauskaudella, joka alkaa vuodesta 2006.

Ennätysvuoden syntyä ei estänyt edes se, että loppuvuodesta julkiseen työnvälitykseen ilmoitettujen uusien avoimien työpaikkojen määrä kääntyi laskuun.

TE-toimiston mukaan joulukuussa julkiseen työnvälitykseen ilmoitettiin lähes 3400 uutta avointa työpaikkaa. Tämä on 24 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 joulukuussa.

Paikkoja avautui eniten lähihoitajille, elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöille, konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijoille, myyjille, myyntiedustajille, rahdinkäsittelijöille ja varastotyöntekijöille, talonrakentajille, kiinteistöhuollon työntekijöille, kodinhoitajille sekä toimisto- ja laitossiivoojille.

Vaikka avointen työpaikkojen määrä on laskussa, monissa ammateissa kysyntä on yhä vuodentakaista vilkkaampaa. Kysyttyjä ovat erityisesti konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijat, teollisuuden työnjohtajat ja kiinteistöhuollon työntekijät.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle