Hyppää sisältöön

Kissalauma lähti vanhuksen kuoltua etsimään uutta ruokkijaa – leikkaamattomista lemmikkikarkulaisista kasvaa nopeasti iso ongelma

Pihapiiriin ilmestyviä kissoja ruokkivat erityisesti ikäihmiset. Ruokaan saattaa mennä koko eläke.

Viisi kissaa istuu vierekkäin. Kissat ovat erivärisiä.
Tl. Koskella loukutetut kissat ovat Someron Eläinavun hoivissa. Kuva: Janna Tyni
Tarja Hiltunen

Varsinais-Suomen Tl. Koskella jahdattiin vuodenvaihteessa isoa kissalaumaa.

Sorvaston kylän alueen asukkaiden pihoille alkoi ilmestyä nälkäisiä eläimiä, jotka kärsivät erilaisista vaivoista. Osa kissoista oli aikuisia, osa viime syksyn pentuja.

Kissoja ilmaantui eläinsuojelutyössä mukana olleen Mona Tirkkosen pihaan ja hän alkoi loukuttaa niitä.

– Talteen saatiin tästä pihapiiristä seitsemän kissaa, jotka toimitettiin oman alueen tilanpuutteen takia Tampereelle Kissojen katastrofiyhdistykselle, sanoo Someron Eläinapuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Janna Tyni.

Somerolaisyhdistykselle heräsi epäilys, että alueella saattaa olla isompikin kissapopulaatio. Lisäetsinnöissä löytyi kymmenen kissaa. Kaksi kissoista oli niin huonossa kunnossa, että ne jouduttiin lopettamaan.

Lopulta löytyi myös kissalauman alkulähde.

Kissoja oli ruokkinut ikäihminen, joka kuoli vuoden lopulla. Eläimet olivat lähteneet ruoan loputtua etsimään syötävää muualta.

– Alueella on mahdollisesti vielä muutama kissa, joita nyt yritetään saada loukkuun. Vapaaehtoiset jättävät kissoille ruokaa, niitä koitetaan seurata myös riistakameran avulla. Tarkoitus on saada ne turvaan ennen kevään kiima-aikaa, sanoo Tyni.

Someron Eläinapuyhdistys leikkauttaa, rokottaa ja siruttaa hoivissaan olevat kissat. Lisäksi kissat testataan erilaisten tautien varalta ja madotetaan ennen uuteen kotiin adoptointia.

Kissat pitää leikata

Janna Tyni muistuttaa, että vapaana liikkuvat kissat tulee leikata. Kaikki kissapopulaatiot ovat aina lähtöisin ihmisten lemmikkikissoista.

Maaseudulla monella on leikkaamattomia hiirikissoja.

– Leikkaamattomissa pihakissoissa on se ongelma, että niistä lähtee aina kissa tai pari jonnekin muualle. Naaraskissa tekee pennut johonkin piharakennukseen ja vuoden kuluttua kissoja on jo parikymmentä, sanoo Tyni.

Tl. Koskella talteenotetuista kissoista valtaosa oli naaraita. Pihalle ilmestyneistä kissoista olisi ilmoitettava heti paikalliseen löytöeläinhoitolaan.

Tynin mukaan iäkkäämmillä ihmisillä saattaa olla edelleen luulo, että leikattu kissa ei pyydystäisi hiiriä. Se ei pidä paikkaansa.

Omaiset tarkkana

Pihapiiriin ilmestyneitä kissoja ruokkii usein iäkäs ihminen, jolla ei välttämättä ole tietoa löytöeläinkodeista tai eläinsuojeluyhdistyksen antamasta avusta.

– Omaisten kannattaa olla tarkkana, ettei vanhuksen koko eläke mene eläinten ruokkimiseen. Apua tulee hakea ajoissa, ennen kuin kissoihin tulee populaation kasvun myötä erilaisia sairauksia, sanoo Tyni.

Kissa ei kestä talvia ulkona, sen tarvitsee päästä sisätiloihin. Tyni muistuttaa, että kissa tarvitsee muiden lemmikkien tavoin säännöllisen terveydenhuollon.

Voit keskustella Yle Tunnuksella aiheesta 2. helmikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle