Hyppää sisältöön

Tyre Nichols, 29, kuoli jouduttaan pidätetyksi Memphisissä – nyt Yhdysvalloissa varaudutaan levottomuuksiin, kun video pidätyksestä tulee julki

Viisi entistä poliisia sai torstaina syytteet Tyre Nicholsin taposta. Presidentti Joe Biden on pyytänyt ihmisiä osoittamaan mieltään rauhanomaisesti, kun video pidätyksestä julkaistaan.

Maria Tolsa

Yhdysvalloissa varaudutaan mielenosoituksiin tänään perjantaina, kun viranomaiset julkaisevat videon mustan nuoren miehen kuolemaan johtaneesta pidätyksestä.

Tyre Nichols, 29, loukkaantui vakavasti, kun poliisi pidätti hänet 7. tammikuuta Memphisissä, Tennesseen osavaltiossa. Nichols kuoli vammohinsa kolme päivää myöhemmin.

Pidätys tallentui poliisin haalarikameraan. Nicholsin perheen asianajajien mukaan videolla näkyy, miten Nicholsia pahoinpidellään rajusti.

– Se oli nuoren miehen suoranaista hakkaamista kolme minuuttia putkeen, asianajaja Antonio Romanucci sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Tennesseen osavaltion poliisin johtaja David Rausch puolestaan kuvasi videon tapahtuvia kuvottaviksi ja pidätyksen tehneiden poliisien toimia ”todella kauhistuttaviksi”.

Viisi poliisia on erotettu tapauksen takia, ja eilen torstaina heitä vastaan nostettiin syytteet muun muassa taposta. Poliisit ovat mustia.

Pidätetty valitti, ettei saanut henkeä

Nicholsin perheen asianajajan mukaan poliisi pidätti Nicholsin, kun tämä oli palaamassa kotiin oltuaan kuvaamassa auringonlaskua paikallisessa puistossa.

Viranomaisten mukaan Nicholsia epäiltiin liikenteen vaarantamisesta.

Memphisin poliisi kertoi CNN:n mukaan tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että ensimmäinen voimankäyttö tapahtui pysäytyksen yhteydessä, minkä jälkeen Nichols yritti viranomaisten mukaan paeta jalan. Poliisit ottivat pakoon pyrkineen Nicholsin kiinni, jolloin toinen voimankäyttö tapahtui.

Poliisin mukaan Nichols valitti myöhemmin, ettei saanut henkeä, ja hänet vietiin sairaalaan.

Nicholsin perheen asianajajan mukaan poliisin haalarikameran tallenteella näkyy, että Nicholsia vastaan käytetään kaasusumutinta ja etälamautinta, hänet laitetaan käsirautoihin ja häntä potkitaan.

Asianajaja vertasi tapahtumia Rodney Kingin pahoinpitelyyn Los Angelesissa vuonna 1992.

Valkoiset poliisit pahoinpitelivät mustan Kingin sen jälkeen kun olivat pysäyttäneet hänet ylinopeuden takia. Oikeus tulkitsi poliisien olleen syyttömiä, minkä jälkeen Los Angelesissa puhkesi laajoja väkivaltaisiksi yltyneitä mielenosoituksia.

Yhdysvaltain poliisiväkivalta on ollut maailman otsikoissa myös viime vuosina esimerkiksi George Floydin tapauksen takia. Floyd kuoli toukokuussa 2020 poliisin pahoinpitelyn takia. Kuolema nosti laajoja mielenosoituksia poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan.

Video julki perjantai-iltana

Memphisin viranomaiset aikovat julkaista pidätysvideon perjantai-iltana paikallista aikaa.

Poliisi varautuu mielenosoituksiin ja on lisännyt partiointia Memphisissä. Poliisilaitokset eri puolilla maata kertovat uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että ne joko seuraavat Memphisin tapahtumia tarkasti tai varautuvat mahdollisiin levottomuuksiin.

Esimerkiksi Atlantassa on pidennetty poliisien työvuoroja ja peruttu vapaapäiviä, CNN kertoo.

Memphisissä pidettiin torstai-iltana kynttilämielenosoitus Nicholsin muistoksi.

Nicholsin perhe on vedonnut ihmisiin, että mielenosoitukset säilyisivät rauhanomaisina. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pyytänyt mielenosoittajilta malttia.

Korjaus 27.1.2023 kello 18.07: Artikkelissa on täsmennetty pidätyksen ja siinä tapahtuneen voimankäytön aikajärjestystä, jolloin nyt käy ilmi pakoon lähdön tapahtuneen ensimmäisen voimankäytön jälkeen. Alkuperäisessä BBC:n artikkeliin perustuneessa kuvauksessa pakoon lähtö kerrotiin tapahtuneen ennen voimankäyttöä.

Lähteet: Reuters, AP

Suosittelemme sinulle