Hyppää sisältöön

Niukka enemmistö lappilaisista kansanedustajista sallisi viinin myynnin ruokakaupoissa

Ylen kyselyyn vastanneista lappilaisista kansanedustajista kolme suhtautuu myönteisesti ja kaksi kielteisesti viinien myymiseen ruokakaupoissa.

Lapin kansanedustajat Markus Lohi, Kaisa Juuso ja Heikki Autto
Markus Lohi (kesk.) vastustaa, Kaisa Juuso (ps.) ja Heikki Autto (kok.) kannattavat viinien myymistä ruokakaupoissa. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle
Jarno Tiihonen

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö viinien myynti sallia myös ruokakaupoissa. Lappilaisista kansanedustajista kolme vastasi kysymykseen ”kyllä”, ja kaksi vastasi ”ei”.

Heikki Autton (kok.) mielestä viinien myynnin sallimisella ruokakaupoissa olisi ihmisten arkea helpottava vaikutus.

– Kuten edelliselläkään alkoholilainsäädännön uudistuksella ei tälläkään uudistuksella olisi odotettavissa haittavaikutuksia, Autto vastaa.

Myös Kaisa Juuso (ps.) kannattaa myynnin vapauttamista.

– Suomalaisten alkoholinkäyttö tuskin pysyvästi lisääntyy, vaikka viinien myynti ruokakaupoissa sallittaisiin. En näe mitään syytä miksi sitä ei voitaisi sallia Suomessakin, Juuso perustelee.

Myös Katri Kulmuni (kesk.) vastasi kysymykseen kyllä. Hänen mielestään Alkon monopolia ei kuitenkaan pidä purkaa.

– Teoriassa kannatan viinien myynnin vapauttamista, mutta jos se tosiasiallisesti romuttaa Alkon toiminnan, mikä kuitenkin on taannut valikoiman monipuolisuuden, ei asia ole aivan niin yksiselitteinen, Kulmuni avaa kantaansa.

Lohi ja Ojala-Niemelä vastustavat

Johanna Ojala-Niemelä (sd.) vastustaa viinien myynnin vapauttamista. Hänen mielestään alkoholin saatavuus ei ole Suomessa ongelma, sillä Alkot sijaitsevat usein kauppaliikkeiden kanssa saman katon alla.

– Olen Alkon monopolin säilymisen kannalla. Jos viinit, joita myydään suurella volyymilla, siirtyisivät kauppoihin, niin seurauksena myös väkevät siirtyisivät ruokakauppoihin, Ojala-Niemelä perustelee.

Myös Markus Lohi (kesk.) on sitä mieltä, että alkoholin saatavuus ei ole ongelma.

– Ei ole siis tarvetta muuttaa olemassa olevaa alkoholipolitiikkaa tältä osin. Alkoholi- ja elinkeinopoliittisesti olisi mieluummin ohjattava anniskelua ravintoloihin, Lohi vastaa.

Yle kysyi samaa asiaa myös viime eduskuntavaalien vaalikoneessa. Edustajien kannat ovat pysyneet samoina.

Vaalikoneessa Markus Mustajärvi (vas.) vastusti ja Mikko Kärnä (kesk.) kannatti viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa.

Lue myös:

Ylen kysely paljastaa, mitä sinun kansanedustajasi ajattelee viinien myynnistä ruokakaupoissa

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle