Hyppää sisältöön

Ministeriön mukaan pandojen palauttaminen on todellinen vaihtoehto, jonka rahapula pakottaa selvittämään

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio muistuttaa, että pandojen hyvinvoinnista on huolehdittava. Kun rahat loppuvat, myös palauttamista on harkittava.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion mukaan rahapula pakottaa miettimään myös pandojen palauttamisvaihtoehtoa.
Hanne Leiwo

Pandojen palauttaminen Kiinaan tai pysyminen Suomessa on nyt tarkastelussa aivan aidosti, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Seinäjoella Sarka-messuilla vieraileva Husu-Kallio toteaa, että kun rahat eivät riitä, huoli pandojen hyvinvoinnista on aito.

– On meidän vastuullamme yhdessä katsoa, että pandat voivat hyvin. Silloin täytyy katsoa vaihtoehdot, miten olisi mahdollista pystyä hoitamaan niitä hienolla tavalla niin kuin tähänkin asti.

– Nyt valtion ja Ähtärin puolelta katsotaan, mitä on tehtävissä, Husu-Kallio sanoo.

Ähtärille valtion lisätalousarvioon kaavailtu avustus pandatoiminnan säätiöittämistä varten kaatui keskiviikkona. Avustuksen sijaan ollaan perustamassa työryhmä, joka pohtii pandojen tulevaisuutta Suomessa.

Ähtärin eläinpuiston hallitus päätti eilen, että pandojen palauttamiseen Kiinaan aletaan valmistautua, koska avustuksesta ei ole tietoa.

Lisää: Pandojen Kiinaan palauttamisen valmistelu alkaa Ähtärissä – toimitusjohtaja: ”Kerroin jo Lumille ja Pyrylle, että teidän koti voi vaihtua

Husu-Kallio ymmärtää eläinpuiston päätöksen.

– On aika selvää, että valtion vetäytyminen mahdollisuudesta osallistua lisätalousarvion kautta varmasti huolestuttaa, ja he tekevät siitä omat johtopäätöksensä, Husu-Kallio sanoo.

Husu-Kallio ei usko, että kyseessä olisi Ähtärin eläinpuiston neuvottelutaktiikkaan kuuluva päätös; asettaa aikaraja päätöksenteolle ja sitä kautta avustusten myöntämiselle.

– En usko neuvottelutaktiikkaan. Kyllä kokonaisuutta on katsottu vuosien varrella ja oltu puolin ja toisin tietoisia taloustilanteen heikkenemisestä koronan takia. Ja muutenkin asiakkaita on ollut liian vähän.

Kiinan suurlähetystöä tiedotetaan

Eläinpuiston talousvaikeudet ovat olleet tiedossa ministeriössä. Pandojen hoitoon on annettu rahaa lisätalousarvion mukaan aiemmin, Husu-Kallio kertoo.

Talousvaikeuksiin haettiin ratkaisua muun muassa juuri tällä viikolla puheena olleella säätiöittämisellä, mihin valtion avustustakin olisi käytetty.

Husu-Kallion mukaan Kiina ei ole lähestynyt suomalaisia tilanteesta.

– Me lähestymme tietysti Kiinaa. Haluamme pitää Suomessa olevan suurlähetystön tietoisena, mitä tapahtuu. Se kuuluu ihan perus-asioidenhoitoon.

Husu-Kallion mukaan pandojen olosuhteet Ähtärissä ovat olleet ”niin hyvät kuin Kiinan ulkopuolella voidaan näille eläimille antaa”. Ministeriöllä ei ole kritisoitavaa pandojen hoitamisesta.

– No ei todellakaan ole. Olen käynyt siellä monta kertaa ja todennut, että rakkaudella niitä siellä hoidetaan, Husu-Kallio sanoo.

Ratkaisuaikaa kuukausi

Julkisuudessa on pyöritelty Husu-Kallion keskiviikon tiedotustilaisuudessa Ähtärin eläinpuistolle osoittamaa kritiikkiä riittämättömistä markkinointitoimenpiteistä.

Husu-Kallio seisoo sanojensa takana. Kysymys kuului, johtuuko tilanne vain pandemiasta, Husu-Kallio muistuttaa.

– Mielestäni ei, vaan siitä että tuloja eli asiakkaita on liian vähän. Pandemian ajan ymmärrän hyvin, mutta ehkä siellä alussa olisi voinut tehdä pandoja vähän enemmän tunnetuksi.

– Täysi tunnustus Ähtärille. Missään vaiheessa ei ole olut tarkoitus etsiä syyllisiä vaan ratkaisuja haetaan nyt, hän sanoo.

Husu-Kallio kieltää myös puhuneensa julkisuudessa yrityksen sisäisistä talousasioista.

– Olen perustanut sanomiseni siihen, mitä julkisuudessa on puhuttu.

Ähtärin eläinpuiston hallitus kertoi, että lopullinen päätös pandojen palauttamisesta tehdään 28. helmikuuta. Siihen mennessä tilanteeseen haetaan ratkaisu.

– Katsotaan, millaisia kuulemisia tässä pidetään, mutta ähtäriläisiä kuullaan varmasti, Husu-Kallio sanoo.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 28. tammikuuta kello 23 asti.

Aiheesta enemmän:

Asiantuntijan mukaan emme voi tietää, miten Kiina reagoisi pandojen palautukseen

Ähtäri tarvitsee 10 miljoonaa pandojen pitämiseen Suomessa – ministeriön kritiikki yllätti, pohjalaisministerit eivät kommentoi

Suosittelemme sinulle