Hyppää sisältöön

Norjassa kuohuu – urheilijoita edustavan järjestön pomo kutsui venäläisten sulkemista kilpailuista ihmisoikeuksien rikkomiseksi

Kansainvälisen olympiakomitean norjalaisjäsen Astrid Uhrenholdt Jacobsen on joutunut myrskyn silmään. NRK:n mukaan Jacobsen puolsi KOK:n kokouksessa venäläisten palaamista kansainvälisille kilpakentille.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Astrid Uhrenholdt Jacobsen voitti urallaan lukuisia MM-mitaleja ja olympiakultaa viestissä. Kuva: ESPA Photo Agency/CSM/Shutterstock/All Over Press
Hinni Hirvonen

Norjan urheilumaailmassa kuohuu. Maan yleisradioyhtiö NRK uutisoi torstaina lukuisiin lähteisiinsä vedoten, (siirryt toiseen palveluun) että Kansainvälisen olympiakomitean norjalaisjäsen ja Norjan olympiakomitean urheilijakomission johtaja Astrid Uhrenholdt Jacobsen olisi puoltanut KOK:n keskiviikon kokouksessa venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainvälisille kilpakentille.

– Mikäli urheilu jatkaa neutraalina ja meillä on nollatoleranssi kaikkea syrjintää kohtaan, ei urheilijoita voi sulkea ulkopuolelle vain Venäjän passin takia. Se on myös ihmisoikeuksien rikkomista. Olen puolustanut vain keskustelun avaamista, Jacobsen kommentoi NRK:lle.

– Moni kokee, että sota on todella lähellä, ja siksi suuret tunteet ovat kehissä. Aihe on todella vaikea, sitä haluaa vaan rangaista heitä kaikin mahdollisin keinoin, mutta meidän tulisi keskustella arvoaspektista ensin.

Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti keskiviikkona tutkivansa, miten venäläiset ja valkovenäläiset voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin. KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho kertoi Yle Urheilulle keskiviikkona, että kahden maan urheilijoiden paluulle löytyy kannatusta maailmalta, Pohjoismaiden ulkopuolelta.

– Meidän täällä katsoma kantamme on vähemmistössä, Terho myönsi.

Kokouksessa kuitenkin päätettiin, ettei helmikuun päätökseen tehdä muutoksia, vaan suositus, jonka mukaan venäläisiä ja valkovenäläisiä ei kutsuta kilpailuihin mukaan, pysyy yhä voimassa.

Jacobsen tulistui uutisesta

Norjalaislehti VG:lle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Jacobsen tylytti NRK:n uutista.

– Noin epätarkan uutisoinnin vuoksi minä saan paljon vihaa niskaani. Asian luonteen vuoksi siihen sisältyy paljon tunteita. Ukrainan sodassa tapahtuu julmuuksia ja sota on valtava vääryys. En ole tavannut yhtäkään urheilumaailman edustajaa, joka tukisi sotaa, Jacobsen vuodatti.

Jacobsen painotti, että Norjan olympiakomitean urheilijakomissiossa ei tehty mitään päätöksiä asiaan liittyen, vaan keskusteltiin ainoastaan urheilun perusarvoista ja tehtävästä.

Norjan olympiakomitean urheilijakomissio, jota Jacobsen siis johtaa, edustaa NIF:n eli Norjan keskusurheilujärjestöön kuuluvien urheilijoiden etuja ja näkemyksiä. Norjan keskusurheilujärjestöön kuuluvat myös olympiakomitea ja paralympiakomitea. Lisäksi Jacobsen kuuluu Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomissioon.

Ingvild Flugstad Oestberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga ja Marit Bjoergen seisovat Etelä-Korean olympialaisissa 2018.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen oli mukana Pyeongchangin vuoden 2018 viestikultajoukkueessa. Kuva: EPA-EFE

NRK julkaisi uutisen torstai-iltana kello 18.00 yritettyään tavoittaa Jacobsenia kahden päivän ajan. NRK:n mukaan se nojaa uutisoinnissaan useisiin väitteisiin, jotka painottivat Jacobsenin puoltaneen Venäjän paluuta kilpakentille.

Myös ruotsalainen ampumahiihtäjä, KOK:n kokouksessa Kansainvälistä ampumahiihtoliittoa edustanut Sebastian Samuelsson, kertoi NRK:lle ymmärtäneensä Norjan olympiakomitean urheilijakomission olleen sitä enemmistöä, joka halusi Valko-Venäjän ja Venäjän takaisin kilpakentille. Samuelsson itse on jyrkästi tätä vastaan.

– Me ilmaisimme, että meidän mielestämme heitä ei pitäisi toivottaa tervetulleeksi takaisin. Puhuimme olympiarauhasta, jota on rikottu kolmesti ja asialla on aina ollut Venäjä. He rikkoivat sitä vuonna 2008, 2014 ja jälleen nyt 2022, Samuelsson kommentoi.

Olympiamitalisti jyrähti

Norjalaissoutaja, olympia- ja MM-mitalisti Kjetil Borch oli Jacobsenin kannasta tuohtunut.

– Pakko myöntää, että olen melko yllättynyt. Hän edustaa Norjan urheilijakomissiota, joka suojelee ja edustaa Norjan huippu-urheilijoiden etuja ja arvoja. Mielestäni Astridilta on mennyt meidän mielipiteemme pahasti ohi, Borch sanoi NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Kjetil Borch näyttää mitaliaan.
Kjetil Borch juhli Norjassa olympiahopeaa. Kuva: EPA-EFE

Borch kertoo istuvansa Norjan huippu-urheilusta vastaavan Olympiatoppenin tiloissa käytännössä joka päivä talvisin.

– Juttelen urheilijoiden, valmentajien, henkilökunnan ja ulkomaalaisten urheilijoiden kanssa ja en tunnista itseäni lainkaan siitä, miten urheilijakomissio nyt osoittaa meidän kansallista tukeamme Venäjän mukaanottamiselle.

Borch ei usko, että suurin osa Norjan urheilijakomission jäsenistä olisi venäläisten mukaan ottamisen kannalla. Hän kertoi luottonsa Jacobsenia kohtaan heikentyneen.

Planican MM-kisoissa ei nähdä venäläisiä urheilijoita

Venäläis- tai valkovenäläisurheilijoita ei nähdä helmikuussa alkavissa hiihdon MM-kisoissa. Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) pääsihteeri Michel Vion sanoi SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että päätös tästä on tehty jo kolme kuukautta sitten.

FIS päätti lokakuussa venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita koskevista pakotteista, jotka kestävät kauden loppuun saakka. Vionin mukaan FIS oli saanut tiedon KOK:n uusista suosituksista ja niitä käsitellään seuraavassa FIS:n hallituksen kokouksessa huhtikuussa.

– Tilanne on hyvin selvä FIS:n osalta. Olemme tehneet päätöksen lokakuun kokouksessa, että venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita ei päästetä kilpailemaan tämän kauden aikana, joten päätös on tehty jo kolme kuukautta sitten, Vion sanoi SVT:lle.

Vion ei ottanut kantaa siihen, nähdäänkö venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita ensi kautena FIS:n alaisissa kilpailuissa.

– Olemme sanoneet, että seuraamme normaalisti KOK:n suosituksia, mutta meidän täytyy odottaa seuraavan kauden päätöksiä huhtikuuhun.

Päivitys kello 15.17: Lisätty FIS:n pääsihteerin kommentit koskien Planican MM-kisoja.

Suosittelemme sinulle