Hyppää sisältöön

Suomeen suunnitellaan jo toista yllättävää ”vihreää” tehdasta – Ranuan projektin ympärillä on kuitenkin kaksi isoa kysymystä

VTT:n energia- ja vetytutkimusalueen johtaja Antti Araston mukaan ei ole sattumaa, että Ranualle suunnitellaan vihreän metanolin tehdasta. Suomeen on edullista rakentaa tuulivoimaa ja sitä on tarjolla paljon.

Näätäaavan suoalue.
Ranuan vihreän metanolin tehdas sijoittuisi entiselle Näätäaavan turvesuolle, noin 20 kilometrin päähän Ranuan kirkonkylältä. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jari Tanskanen

Euroopassa on käynnissä vihreä siirtymä, joka näyttää tuovan Suomeen suuria investointeja.

Uusin esimerkki tästä on Ranualle suunniteltava vihreää metanolia valmistava tehdas. Irlantilaisyhtiö kertoi torstaina suunnittelevansa Ranualle 800 miljoonaa euroa maksavaa tehdasta, joka valmistaisi vähäpäästöistä polttoainetta laivoille.

Miksi irlantilaisen yhtiön kannattaisi tehdä vihreää metanolia valmistava tehdas Ranualle?

– Sinne on mahdollista rakentaa tuulivoimaa ja siellä on hyvät tuuliolosuhteet, pohtii johtaja Antti Arasto syitä yhtiön kiinnostukseen sijoittua Ranualle.

Tuulivoiman rakentaminen on halvempaa Ranualla kuin monessa Keski-Euroopan maassa. Hyödyntämällä tuulivoima vedyn valmistukseen paikan päällä voidaan välttää kalliit investoinnit sähkön siirtokapasiteettiin.

– Siirretään tuulivoimasta saatu energia vetynä tai vedystä tuotettuna hiilivetynä, eikä tarvitse rakentaa kiinteitä sähköverkkoja.

Vihreän metanolin valmistamisessa tarvitaan vedestä pilkotun vedyn lisäksi hiilidioksidia. Sitä Ranualle voitaisiin saada ottamalla hiilidioksidia talteen jonkun teollisuuslaitoksen savukaasuista, ja kuljettamalla se tehtaalle – tai yksinkertaisesti ilmakehästä.

– Me tarvitsemme kestäviä hiilen kiertoja sekä luonnollisia että teknisiä nieluja, jotka poistavat ilmakehästä hiilidioksidia, jotta voimme päästä kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin.

Koko hanke voi kuitenkin kaatua, jos Ranua ei pyörrä päätöstään kieltää tuulivoimaloiden rakentaminen kunnan alueelle.

Silmälasipäinen mies meren rannassa.
VTT:n energia- ja vetytutkimusalueen johtaja Antti Arasto pohtii, ettei meidän elinaikanamme ole oltu tällaisen perusteollisuuden uudistumisen äärellä. Suomessa on käynnissä ennätysmäärä erilaisia vetytalouden hankkeita. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Mihin tarvitaan vihreää metanolia?

Ranualle kaavailtu tehdas tuottaisi vihreää metanolia laivojen polttoaineeksi. Monissa laivamoottoreissa metanolin käyttö onnistuisi pienillä muutoksilla.

Laivaliikenteessä siirtymä perinteisestä dieselistä päästöttömiin polttoaineisiin tapahtuu ennakoitua nopeammin, ja useimmissa uusissa valtamerialuksissa on jo valmius käyttää erilaisia polttoaineita, kuten vihreää ammoniakkia tai vihreää metanolia.

Mikäli jostain syystä Ranualla valmistetulla vihreällä metanolilla ei olisikaan kysyntää laivaliikenteessä, se sopisi hyvin kemianteollisuuden raaka-aineeksi. Araston mukaan jo huoltovarmuuden kannalta olisi hyvä, että Suomessa voitaisiin valmistaa enemmän lannoitteita, jotka vähentäisivät tarvetta tuonnille.

Vihreästä metanolista on kyse silloin, jos sen valmistuksessa käytetään päästötöntä tuulisähköä. Tuolloin veden happi ja vety erotetaan sähkön avulla toisistaan. Metanolin valmistuksessa tarvitaan myös hiilidioksidia, joka otetaan talteen teollisuuden prosesseista tai ilmakehästä.

Tammikuun alussa norjalainen Blastr-yhtiö julkaisi suunnitelmansa rakentaa uuden teknologian terästehtaan Inkooseen.

Antti Arasto kertoo, mistä elektrolyysissä on kyse. Video: Ronnie Holmberg / Yle

Suosittelemme sinulle