Hyppää sisältöön

Teollisuusliitto varautuu lakkoon 1.2. – ensimmäinen aalto näkyisi etenkin Vaasassa

Ensimmäisessä aallossa lakkoon menisi 800 ABB:n työntekijää. Toisessa aallossa vaikutukset leviäisivät useampiin pohjalaiskuntiin.

 Teollisuusliiton toimipiste Hakaniemenrannassa.
Kuva: Silja Viitala / Yle
Sebu Björklund

Teollisuusliiton mahdollinen lakko näkyy ensimmäisessä vaiheessa pääosin Vaasassa. ABB:n 800 työntekijää ovat saaneet lakkovaroituksen. Lakon on määrä alkaa 1.2. ellei sopua synny ennen sitä.

Lisäksi ensimmäisessä aallossa on mukana Kokkolasta Oilon, Tetra Chemicals, Umicore ja Yara.

Teollisuusliiton Pohjanmaan toiminta-alueen aluepäällikkö Erno Välimäki on pettynyt työnantajapuolen ehdotukseen.

– Tässä on viimeisen vuoden aikana inflaatio syönyt 9 % jäsenistön ostovoimasta. Kyllä meidän täytyy sen tyyppinen korotusratkaisu saada aikaiseksi. Kaikki indikaattorit osoittavat että yrityksillä on maksuvaraa, Välimäki toteaa.

Ensimmäisessä aallossa lakossa on yhteensä 1000 työntekijää pohjalaismaakunnissa. Toisen lakkoaallon on määrä alkaa 8.2. jolloin lakko laajenee koskemaan noin 15 eri yritystä.

– Nopeasti katsottuna lakko koskee noin 600–700 ihmistä lisää. Siinä on sitten pitkin ja poikin aluetta vähän pienempiäkin toimipaikkoja mukana.

Välimäki on toiveikas sen suhteen, että sopu vielä syntyisi ennen lakon alkamista.

– Onhan niitä ennenkin nähty sen tyyppisiä tilanteita, että sovintoesitys on hyväksytty edellisenä iltana. Kysymys on lähinnä siitä, pystyykö valtakunnansovittelija löytämään sen tyyppisiä kompromisseja, mitkä molemmat osapuolet olisivat valmiita hyväksymään.

Välimäen käsityksen mukaan neuvotteluosapuolet kuitenkin toistaiseksi ovat melko kaukana toisistaan.

Ellei sopua synny, ensimmäinen lakkoaalto alkaa 1.2. puoliltaöin, ja päättyy 3.2. Toinen lakkoaalto on määrä toteuttaa 8-10.2.

Suosittelemme sinulle