Näyttelijä Ville Haapasalon työt näyttelijänä loppuivat kuin seinään koronakeväänä 2020. Kekseliäs Haapasalo ryhtyi valmistamaan hatsapuri-nimistä georgialaisperäistä leipää, joka meni Puumalan kesässä hyvin kaupaksi.
Ensimmäisenä kesänä Haapasalo laski tehneensä ja myyneensä 24 000 hatsapuria. Sen jälkeen leipomotoiminta on laajentunut, mutta Haapasalon ideamylly pulppuaa edelleen.
– Tämä lähti siitä, kun Puumalaan tuli talvella ukrainalaisia ja heille kaivattiin jotain tekemistä. Pyysin heiltä reseptejä heidän mieliruuistaan ja niitä me olemme valmistaneet tätä tempausta varten yhdessä.
Yhdessä valmistetut erilaisilla täytteillä varustetut piirakat ja borssikeitto koeponnistettiin Helsingin rautatieaseman edustalla perjantaina lounasaikaan.
– Jo puoli tuntia ennen aloittamista tässä oli jono. Pitää soittaa kohta Puumalaan, että laittavat lisää tulemaan, Haapasalo tuumi puolen päivän aikaan.
Tapahtumaan oli valmistettu reilut 600 annosta borssikeittoa ja hieman isompia määrä piirakoita.
Suunnitelmia tempauksen jakamiselle ei toistaiseksi ole, mutta kaikki on mahdollista.
– Jos kysyntää on niin laitetaan myllyt pyörimään. Kuulinkin, että joistakin muista kaupungeista on jo kyselty samanlaista tempausta.
Haapasalo on tehnyt leipurina pitkää päivää koronan alkuviikoista lähtien. Kiirettä riittää. Myös Puumalan ukrainalaisille voi olla töitä luvassa jatkossa.
– Siltä tämä näyttää, että menekkiä on. Mikä sen parempi tapa auttaa kuin syömällä, Haapasalo sanoo.