Hyppää sisältöön

YK: Venäjä rikkoo lasten suojelemisen periaatteita, kun se antaa ukrainalaisille lapsille Venäjän passeja

YK:n pakolaisjärjestö ei pysty arvioimaan, kuinka laajaa Venäjän toiminta on. Syynä on, että Venäjä rajoittaa voimakkaasti järjestön toimintaa.

YK:n mielestä Venäjä ei noudata lasten suojelemisen periaatteita Ukrainassa.
Maria Tolsa

Venäjä antaa ukrainalaisille lapsille Venäjän passeja ja antaa heitä adoptioon. Näin se rikkoo lasten suojelemisen keskeisiä periaatteita, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.

– Sotatilanteessa on mahdotonta määritellä, onko lapsilla perhettä tai huoltajaa. Ennen kuin se on selvitetty, lapsille ei voi antaa muun maan kansalaisuutta eikä heitä voi adoptoida, komissaari Filippo Grandi sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

– Asia on aivan selvä, mutta haluan toistaa: Tällaista tapahtuu Venäjällä, mutta sitä ei saa tapahtua.

Grandi on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja. Hän puhui Reutersille Kiovassa vajaan viikon Ukrainan-matkansa jälkeen.

UNHCR:llä ei ole Grandin mukaan tarkkaa tietoa siitä, kuinka suurta joukkoa lapsia Venäjän toiminta koskee. Syynä on se, että Venäjä rajoittaa voimakkaasti UNHCR:n pääsyä Venäjälle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt UNHCR:ää tekemään enemmän auttaakseen Venäjän miehittämien alueiden lapsia, joille tällaista tapahtuu, Grandi sanoo.

Zelenskyi peräsi keskiviikkona mekanismeja, joilla Ukrainasta Venäjälle vietyjä lapsia ja aikuisia voidaan ”puolustaa ja palauttaa” ja vastuussa olevia rangaista.

Venäjä on kiistänyt tiedot, joiden mukaan se veisi lapsia miehittämiltään Ukrainan alueilta.

”Taistelujen kiihtyminen voi johtaa uuteen pakolaisaaltoon”

YK:n pakolaiskomissaari varoittaa, että taistelujen kiihtyminen Ukrainassa voi johtaa suureen määrään uusia pakolaisia. Suuri osa heistä pakenee sotaa todennäköisesti toiseen osaan Ukrainaa.

Kun sää lämpenee, ulkomaille paenneita myös palaa Ukrainaan, Grandi arvioi. Viime vuonna UNHCR arvioi satojen tuhansien ihmisten palanneen Ukrainaan kesän loppuun mennessä.

Kylmien kuukausien aikana palaajien määrä on pudonnut selvästi. Samaan aikaan Ukrainasta ulkomaille paenneiden määrä on hieman noussut.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle