Hyppää sisältöön

Teollisuusliiton neuvottelija: Valtakunnansovittelija tarjosi liian pientä yleiskorotusta ja liian suurta erää työnantajan jaettavaksi

Teollisuusliiton valtuuston 2. varapuheenjohtaja Jyrki Levonen (sd.) sanoo, että liiton hylkäämä valtakunnansovittelijan esitys ei olisi tuonut riittävästi palkankorotuksia kaikille liiton jäsenille.

Silmälasipäinen mies katsoo eteenpäin.
Jyrki Levonen on paitsi Teollisuusliiton aktiivi, myös Porin sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Kuva on valtuuston kokouksesta. Kuva: Jyrki Levonen / Yle
Antti Laakso

Teollisuusliiton suureen neuvottelukuntaan kuuluva porilainen Jyrki Levonen (sd.) kertoo, että merkittävä syy hylätä valtakunnansovittelijan teknologiateollisuuteen antama sovintoesitys oli palkankorotusten jakautumismalli.

Sovintoesitys olisi tuonut kahden vuoden aikana laskennallisesti ensin 4,1 ja sitten 2,5 prosentin palkankorotukset. Levosen mukaan esityksen hylkäämisen kannalta olennaista oli, että yleiskorotus – eli kaikille työntekijöille varmasti tuleva korotus – ei todellisuudessa olisi ollut tarpeeksi suuri.

Työnantajapuolen laskelmien mukaan palkankorotusten yhteisvaikutus olisi ollut kuusi prosenttia. Tästä 4,6 prosenttiyksikköä olisi mennyt kaikille yleiskorotuksena.

Loppujen rahojen jaosta olisi päättänyt päätetty yrityskohtaisesti, mikä tarkoittaa, että työnantaja olisi saanut kohdentaa korotuksia haluamallaan tavalla. Lisäksi mukana olisi ollut kaikille kohdistuva 250 euron kertakorvaus, joka ei jäisi palkkataulukoihin nostamaan palkkoja tulevilla työehtosopimuskierroksilla.

Liittovaikuttaja: Pieniä palkkoja saatava korotettua

Teollisuusliiton valtuuston toisena varapuheenjohtajakin toimiva Jyrki Levonen sanoo ammattiliiton pitävän tärkeänä, että palkankorotukset saadaan nykyisissä inflaatio-olosuhteissa jaettua tasaisesti kaikille työntekijöille. Hintojen nousu on vienyt työntekijöiden ostovoimaa.

– Alempia palkkoja on vaikea saada korotettua ilman yleiskorotuksia. Ajattelemme koko jäsenistöä ja haemme oikeudenmukaisuutta, Levonen sanoo.

Lakot uhkaavat

Jos sopua ei synny teknologiateollisuuteen ennen helmikuuta, Teollisuusliitto aloittaa lakon useilla tuotantolaitoksilla, myös Levosen kotimaakunnassa Satakunnassa.

Samalla lakot uhkaavat levitä vähitellen muille aloille, koska työnantajapuoli ei halua sopia palkankorotuksista missään ennen teknologiateollisuuden ratkaisun syntymistä.

Levonen sanoo pitävänsä mahdollisena, että valtakunnansovittelija antaa vielä uuden sovintoesityksen. Hän ei kuitenkaan halua lähteä esittämään arvioita siitä, kuinka todennäköistä sovun syntyminen on ennen kuin lakot alkavat.

Suosittelemme sinulle