Hyppää sisältöön

Konepajoilla autetaan nyt ukrainalaisia hitsipillit kuumina – Etelä-Savosta on lähdössä lähes 300 kamiinaa sodan keskelle

Savonlinnassa kamiinoita valmistetaan ammattiopistolla. Pieksämäellä puolestaan VR:n konepajan asentajat suunnittelivat oman kamiinamallin, jota he hitsaavat oman työn ohessa.

Konepajan työmiehiä seisoo rivissä tuotantohallissa, heidän takanaan on iso rivi hätäapukamiinoita, työmiesten takeissa on keltaista huomioväriä.
Etelä-Savossa hitsataan useammassa paikassa hätäapukamiinoita Ukrainaan. Pieksämäellä konepajan työntekijät hitsaavat kamiinoita oman työn ohessa. Kuvassa vasemmalta Niko Partti, Markus Kosunen, Petri Nykänen ja Jukka Markkanen. Kuva VR FleetCare Kuva: VR FleetCare
Riina Mäentausta

Talven kylmyys on tuttua suomalaisille. Viime kuukausina netissä on jaettu ohjeita hätäapukamiinoiden valmistamiseksi Ukrainaan.

Etelä-Savossa Savonlinnan seudulla ammattiopisto Samiedu osallistuu hyväntekeväisyyteen.

Oppilaitos valmistaa parhaillaan paikallisten konepajojen ja metallialan yritysten kanssa 90 hätäapukamiinaa lähetettäväksi Ukrainaan. Maata runtelee Venäjän hyökkäyssota. Ihmisten elämistä vaikeuttaa lisäksi kylmä vuodenaika.

Ukrainalaisten taistelu kylmän talven keskellä on herättänyt vapaaehtoiset toimimaan myös maakunnan länsiosassa.

Pieksämäellä VR FleetCare -konepajalla valmistetaan asentajien suunnittelemaa kamiinaa sarjatuotantona.

– Tuotanto saatiin käyntiin tammikuun alussa ja nyt kamiinoita valmistuu kymmenen päivässä omien töiden ohella. Olemme erittäin ylpeitä asentajistamme, joiden innostus ja määrätietoisuus on ollut kunnioitettavaa, kertoo yksikönpäällikkö Juha Lintula VR FleetCaren Pieksämäen konepajalta tiedotteessa.

Teräksen kamiinoihin on lahjoittanut BE Group. Leikkaus ja hitsaus tehdään Pieksämäen konepajalla.

Kamiinat ehtivät Pieksämäeltä Ukrainaan vielä kuluvaksi talveksi. Kamiinat pakataan Suomen Punaisen Ristin kyytiin helmikuun alussa.

Savonlinnassa työn alla on 90 kamiinaa ja Pieksämäellä 200.

Ukrainan Punainen Risti vastaa perillä Pieksämäellä valmistettujen kamiinoiden jakamisesta apua tarvitseville.

Lopullinen kamiina on yksinkertainen ja kompakti, joka toimii sekä ulko- ja sisätiloissa ja sitä on helppo liikutella. Kamiinaa voi käyttää sekä lämmitykseen että ruuan laittoon.

Suosittelemme sinulle