Hyppää sisältöön

Italialaiset poliitikot ärsyyntyivät Zelenskyin suunnitellusta esiintymisestä San Remon laulufestivaaleilla

Ukrainan presidentin odotetaan osallistuvan kuuluisaan viihdetapahtumaan videoyhteydellä. Monet italialaiset vastustavat Ukrainan aseistamista.

Ihmisiä kadulla.
Ihmiset kokoontuivat San Remo -festivaalin pitopaikan Ariston-teatterin edustalle helmikuussa 2022. Kuva: Riccardo Antimiani / EPA
Mikko Leppänen

Italiassa useiden puolueiden poliitikot arvostelevat suunnitelmaa, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin pitäisi videopuheen Italian suurimman viihdealan tapahtuman San Remon laulufestivaalien yhteydessä.

Helmikuun alkupuolella järjestettävä San Remo on loistelias tapahtuma, jonka lähetykset keräävät ennätysyleisöjä television ääreen. San Remo on toiminut esikuvana muun muassa Euroviisuille.

– Odotan lauluja Italian laulufestivaalilta, en mitään muuta, sanoi torstaina Italian varapääministeri ja oikeistolaisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini La7-televisiokanavalle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Salvini lisäsi, ettei hän ole varma ”kuinka sopivaa” on sekoittaa viihdettä puheeseen kuolemasta ja sodasta.

Myös useat muut italialaiset poliitikot muun muassa äärivasemmistosta, populistisesta Viiden tähden liikkeestä ja oppositiossa olevasta keskustavasemmistolaisesta Demokraattisesta puolueesta ovat ilmaisseet saman tyyppisiä mielipiteitä kuin Salvini.

– Zelenskyi San Remossa? Ei, kirjoitti Facebookissa Demokraattisen puolueen johtoon pyrkivä Gianni Cuperlo.

Entinen näyttelijä ja koomikko Zelenskyi osallistui videoyhteyden välityksellä myös elokuva-alan Golden Globe -palkintogaalaan tammikuussa. Tuolloin hän ilmaisi olevansa varma voitosta sodassa ja kiitti Ukrainalle annetusta tuesta.

Yli puolet italialaisista vastustaa Ukrainan aseistamista

Italiassa on myös avattu verkkoadressi, joka vastustaa Zelenskyin kutsumista festivaaleille. Vetoomus oli kerännyt perjantaiaamuun mennessä noin 33 000 allekirjoitusta.

Italian pääministeri Giorgia Meloni on ollut Ukrainan vankka tukija. Hänen hallituksensa suunnittelee lahjoittavansa yhdessä Ranskan kanssa ilmatorjuntajärjestelmän Ukrainalle.

Ukrainan tukeminen on kuitenkin aiheuttanut kitkaa Italian hallituskoalitiossa, koska Salvinilla ja entisellä pääministerillä Silvio Berlusconilla on suhteita Moskovaan.

Mielipidemittausten mukaan Ukrainan aseistaminen jakaa italialaisia. Italian yleisradioyhtiön Rain keskiviikkona julkaiseman mittauksen mukaan 52 prosenttia vastaajista vastusti aseiden lähettämistä Ukrainaan ja 39,9 prosenttia kannatti sitä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 28.1. klo 23 asti.

Lähde: Reuters

Suosittelemme sinulle