Hyppää sisältöön

Suomi ei lähetäkään joukkuetta nyrkkeilyn MM-kisoihin – liittopomon mukaan nuorilla lupauksilla on vaikea ymmärtää sodan aiheuttamaa tilannetta

Suomalaisnyrkkeilijät ovat Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtajan Jenni Karjalaisen mukaan vaikeassa tilanteessa.

Nyrkkeilijä Mira Potkosen punaiset nyrkkeilyhanskat.
Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle
Sakari Lund

Suomen Nyrkkeilyliitto ei lähetä joukkuetta Intiassa maaliskuussa käytäviin naisten MM-kisoihin. Päätös asiasta tehtiin torstaina.

– Ei ole lähettämässä, vahvisti liiton varapuheenjohtaja Jenni Karjalainen.

Asiasta on liikkunut viime päivinä päinvastaista tietoa. Alkuviikosta uutisoitiin, että Suomi oli lähettämässä joukkueen ja tätä arvosteltiin laajasti. Nyrkkeilyn MM-kisoissa on todennäköisesti venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita. He voinevat myös edustaa maataan, eikä heidän tarvitse olla ”neutraalien urheilijoiden” statuksella.

Karjalainen myöntää, että viestintä on epäonnistunut. Hän korostaa, että liitto tuomitsee täysin Venäjän hyökkäyssodan.

– Hallitus ei ollut linjaamassa boikotin purkua, vaan yritettiin tehdä päätös, jossa mahdollistetaan urheilijoiden urheileminen ja olympiapaikkojen tavoitteleminen.

Nyrkkeilijät ovat hankalassa tilanteessa, koska Kansainvälisen nyrkkeilyliiton Iban puheenjohtajana toimii venäläinen Umar Kremlev, joka tunnetaan läheisistä väleistään Vladimir Putiniin.

– Kansainvälisiä lajiliittoja vaaditaan sulkemaan venäläiset pois, mutta kannanotoissa ei ole tunnistettu tilannetta, jossa venäläisillä on kansainvälisessä lajiliitossa vahva asema. Karjalainen totesi.

– Jo viime vuoden puolella alkoi olla tilanteita, joissa ollaan lähdössä kansainvälisiin kilpailuihin eikä ole tiedossa tuleeko venäläisiä. Viime hetkeen asti jouduttiin jännittämään voiko kisoihin mennä.

Karjalaisen mukaan liiton hyvänä tarkoituksena oli poistaa ehdoton osallistumiskielto, mutta viestintä epäonnistui eikä julkisuuteen tuotu perusteluja.

– Monen nuoren urheilijan on vaikea ymmärtää, pitääkö heidän olla Suomessa siihen asti, että sota päättyy, eivätkö he saa kansainvälistä kilpailukokemusta ollenkaan, Karjalainen kuvasi.

Nyrkkeilyliitto käy nyt keskusteluja opetus- ja kulttuuriministeriön ja olympiakomitean kanssa siitä, että liiton tarkistettu kanta on yhdenmukainen valtiovallan linjausten kanssa.

Pohdintaa joudutaan käymään esimerkiksi siitä, voidaanko kansainvälisiin kisoihin osallistua ja antaa luovutusvoitto, jos venäläinen tulee vastaan. Samaa on suunniteltu Ruotsissa. Karjalainen uskoo, että samanlaista pohdintaa joudutaan käymään muissakin lajeissa.

Suosittelemme sinulle