Hyppää sisältöön

Onko Venäjältä Norjaan loikannut mies Wagner-sotilas vai kaksoisagentti? Lehti osoittaa aukkoja Andrei Medvedevin tarinassa

Andrei Medvedev otettiin kiinni Paatsjoella Venäjän rajan läheisyydessä perjantaina 13. tammikuuta.

Andrei Medvedev kertoo gulagu.net-sivustolla ajastaan Wagnerin palkkalistoilla.
Paula Tapiola

Andrei Medvedevin tarina on herättänyt huomiota ympäri maailman. Norjaan paennut ja sieltä turvapaikkaa hakenut 26-vuotias kertoo sotineensa palkkasotilasyhtiö Wagnerin palveluksessa Bahmutissa Itä-Ukrainassa.

Mikäli Medvedevin antamat tiedot pitävät paikkansa, hän on ensimmäinen länsimaihin paennut Wagner-sotilas.

Hän kertoo todistaneensa sotarikoksia ja haluavansa kertoa niistä. YK:n Ukrainan tutkintakomissio on ottanut (siirryt toiseen palveluun) häneen yhteyttä ja haluaa keskustella hänen kanssaan.

Mutta Medvedevin kertomuksessa on aukkoja, norjalaisen sanomalehti Aftenpostenin (siirryt toiseen palveluun) kartoitus osoittaa.

Loikkasi kaksi viikkoa sitten

Medvedev saapui Norjaan perjantaina tasan kaksi viikkoa sitten, ja hänet otettiin kiinni Paatsjoen kylässä Venäjän rajan läheisyydessä epäiltynä laittomasta maahantulosta.

Sieltä mies kuljetettiin Osloon, jossa hänet pidätettiin (siirryt toiseen palveluun) maahanmuuttolain nojalla. Keskiviikkona Medvedev vapautettiin (siirryt toiseen palveluun) todisteiden puutteen vuoksi. Norjan media ei ole kertonut, mihin hänet on sen jälkeen sijoitettu.

Norjan maahanmuuttoviranomaiset tarjoavat hänelle katon pään päälle, koska hän on hakenut turvapaikkaa. Häntä ei kuitenkaan sijoiteta yhteismajoitukseen (siirryt toiseen palveluun) muiden turvapaikanhakijoiden kanssa.

Norjan keskusrikospoliisi ja maahanmuuttoviranomaiset jatkavat hänen kertomuksensa todenperäisyyden selvittämistä ja tutkivat, onko turvapaikan myöntämiselle perusteita.

Kaikki tiedot yhdestä lähteestä

Aftenposten kyseenalaistaa, onko Medvedev ylipäänsä palvellut Wagnerissa. Lehti huomauttaa, että kaikki tiedot siitä perustuvat Medvedevin oman kertomuksen lisäksi yhteen lähteeseen: ihmisoikeusjärjestö Gulagu.netin johtajaan Vladimir Osetškiniin.

Osetškinin tausta on kirjava. Hänet tuomittiin vuonna 2011 vankilaan talousrikoksista ja vapauduttuaan hän perusti korruption ja kidutuksen vastaisen Gulagu.netin. Se on muun muassa paljastanut törkeää kidutusta venäläisissä vankiloissa.

Toisaalta Osetškin kannatti aikanaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lakia ulkomaalaisista agenteista (siirryt toiseen palveluun) ja tuomitsi Ukrainan vallankumouksen helmikuussa 2014, Aftenposten kertoo.

Oliko Medvedev sodassa vai ei?

Venäläinen riippumaton toimittaja ja kansalaisoikeusjärjestö Russia Behind Barsin johtaja Olga Romanova kertoo Aftenpostenille tuntevansa Medvedevin tapauksen. Hänen järjestönsä oli yhteydessä tähän jo vuonna 2020, mutta lehti ei kerro, missä yhteydessä.

Romanov epäilee, onko Medvedev ylipäänsä ollut sodassa – eikä ainakaan usko, että tämä olisi toiminut ryhmänjohtajana. Hänellä on laaja verkosto Wagnerin palkkaamiin vankeihin ja heidän omaisiinsa.

– Wagner on voinut rekrytoida hänet, mutta hän ei ole voinut olla ryhmänjohtaja. Hänellä ei ole taistelukokemusta, eikä auktoriteettia, varsinkaan muiden vankien keskuudessa. Mikäli hän oli sodassa, hän oli tavallinen sotilas, Romanova sanoo Aftenpostenille.

Hän myös ihmettelee, mihin Medvedevin sotilaallinen arvomerkki on kadonnut. Medvedev on näyttänyt sitä gulagu.netin haastatteluissa, mutta kertonut myöhemmin, että luovutti tai heitti pois sen.

– Miksi hän teki niin? Teoriassa se oli ainoa todiste siitä, että hän oli Ukrainassa.

Prigožin: Hän on erittäin vaarallinen

Wagnerin perustaja ja johtaja Jevgeni Prigožin kuitenkin vahvisti Aftenpostenille (siirryt toiseen palveluun) muutama päivä Medvedevin loikkauksen jälkeen, – ennen Aftenpostenin selvitystä tämän taustasta – että tämä oli kuulunut Wagneriin.

Ilmeisesti yrityksenään pilkata Medvedevin todistusta, Prigožin väitti tämän kuuluneen Wagnerin pohjoismaiseen palkkasotilasyksikkö Nidhoggiin ja lisäsi, että tällä olisi Norjan kansalaisuus. Nidhoggia ei tiettävästi ole olemassa (siirryt toiseen palveluun), ja Medvedevin puolustusasianajaja kiistää, että tällä olisi Norjan kansalaisuus.

Prigožin varoitti myös, että Medvedev on erittäin vaarallinen, ja väitti tämän pahoinpidelleen vankeja.

Lastenkotilapsi Siperiasta

Aftenposten on selvitellyt (siirryt toiseen palveluun) myös Andrei Medvedevin taustoja ennen väitettyä värväystä Wagneriin.

Hän syntyi Baktšarissa Tomskin alueella Siperiassa 16. elokuuta 1996. Hänen äitinsä kuoli nuorena, isä lähti ja Andrei kasvoi lastenkodissa.

Vuonna 2014 hän aloitti asevelvollisuutensa suorittamisen Uljanovskissa ilmavoimien 31. prikaatissa, jota Aftenposten luonnehtii eliittijoukoksi. Kun asevelvollisuus oli ohi, Medvedev jäi ilman työpaikkaa ja asuntoa.

Hän sai ensimmäisen tuomionsa varkaudesta vuonna 2016 ja toisen viidestä varkaudesta vuotta myöhemmin. Hänet tuomittiin yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Vuonna 2020 hän muutti Tomskista ensin Moskovaan ja sitten Simferopoliin, Venäjän Ukrainalta miehittämälle Krimin niemimaalle. Sen jälkeen tiedot hänen liikkeistään ovat hajanaisia. Hän itse kertoo liittyneensä Wagneriin 6. heinäkuuta 2022. Norjalaiselle asianajajalleen hän on kertonut, ettei hänellä juurikaan ollut valinnanmahdollisuuksia.

– Hän uskoi joka tapauksessa joutuvansa armeijaan ensimmäisessä kansallisessa liikekannallepanossa, sanoo puolustusasianajaja Brynulf Risnes Aftenpostenille.

Suosittelemme sinulle