Hyppää sisältöön

Kivääripula vaikeutti suosittujen vapaaehtoisten ammuntojen järjestämistä – nyt ongelmaan on löydetty ratkaisu

Maanpuolustuskoulutusta järjestävän MPK:n omat kiväärit jouduttiin ottamaan pois käytöstä keväällä viallisuuden takia. Nyt yhdistys on tehnyt sopimuksen, jolla se saa uusia aseita käyttöönsä.

Ammuntatauluja ulkoradalla.
Käytettyjä pistooliammuntatauluja Porin prikaatin Niinisalon varuskunnan ampumaradalla toukokuussa 2022. Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso

Maanpuolustuskoulutuksen ammuntojen järjestämistä hankaloittanut asepula korjaantuu.

Maanpuolustuskoulutus MPK kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että se on tehnyt sopimuksen toukokuussa käyttökieltoon asetettujen kiväärien korvaamisesta saman valmistajan toisella aseella. Poliisin testeissä todettiin viime keväänä, että aiemmin käytetyt aseet eivät vastanneet niille asetettuja laatu- ja turvallisuuskriteereitä, vaan esimerkiksi muutaman aseen runko oli rikkoutunut.

Vaikeutti ammuntoja

Käyttökiellon takia MPK joutui perumaan osan suosituista kivääriammunnoista ja vaihtamaan käytettyjä aseita kivääreistä pistooleihin.

Kesällä voimaan tullut lakimuutos mahdollisti myös puolustusvoimien aseiden käytön harjoituksissa, mutta yhdistys katsoo omien aseiden mahdollistavan kurssien järjestämisen parhaalla mahdollisella tavalla.

Käyttöön kesällä

Uusi ase on eteläkorealaisen Dasan Machineriesin valmistama AR-15-tyyppinen kivääri. Aseet saadaan koulutuskäyttöön ensi kesänä.

Toiminnanjohtaja Antti Lehtisalon mukaan MPK:n ase- ja ampumakoulutuksen määrää saadaan nyt nostettua vastaamaan kysyntään, joka on kasvanut merkittävästi Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä Ukrainaan viime helmikuussa.

MPK on hankkimassa myös kokonaan uusia kivääreitä. Niiden kilpailutukset ja hankinnat tehdään vuosina 2024–2025.

MPK järjestää maanpuolustukseen liittyvää vapaaehtoista koulutusta. Siihen voivat osallistua sekä varusmiespalveluksen suorittaneet että palvelusta käymättömät henkilöt.

Suosittelemme sinulle