Hyppää sisältöön

DJ Orion palasi Rovaniemelle, joka oli kerran pohjoisen klubimusiikin keskus – silloin jytisi niin Lappia-talossa kuin jään päällä

Lapin aktiivinen klubimusiikkikulttuuri on uuden renessanssin edessä, Juska Wendland sanoo.

Juska Wendland katsoo järven jäällä kameraan.
DJ Orion eli Juska Wendland palasi opiskeluaikojensa kotikaupunkiin Rovaniemelle tekemään radiota. Kuva: Juska Wendland / Yle
Timo Metsäjoki

Rovaniemi tunnettiin aikoinaan koko pohjoisen Suomen klubipääkaupunkina, jonne saavuttiin junilla ja linja-autoilla aina Oulua myöten konemusiikin pariin. Kaupungissa bailattiin jopa Lappia-talossa ja Arktikumissa.

Runsas 20 vuotta sitten DJ Orion eli Juska Wendland toimi itse monien bileiden tuottajana.

– Doriksen torstaiklubi-ilta myi loppuun useaan otteeseen ja ovella oli aivan mielettömät jonot.

Tällä hetkellä kulttuuri on ehkä erilainen, Wendland mainitsee. Toiminta alkoi siirtyä maan alle viimeistään siinä vaiheessa, kun yökerhoista muun muassa Tivoli ja Doris lopettivat.

Nyt elpymistä on havaittavissa. Lapin klubimusiikki-genressä kuplii jälleen pinnan alla ja underground-toiminta kasvaa entisestään, Wendland kertoo.

Wendland on jälleen palannut Rovaniemelle, hetkellisesti. Hän tekee omaa dj-nimeään kantavaa ohjelmaa Yle Lapin studiossa Rovaniemellä tänään perjantaina 27.1. ja 3. helmikuuta. Ohjelma tulee YLEX-kanavalta kello 19–22.

Kun Pohtimojärven jäällä klubimusa soi

Wendland naureskelee, että Lapissa on tullut kyllä soitettua toisinaan hyvinkin kummallisissa paikoissa.

– Yksi eksoottisimmista on ehdottomasti Pohtimolammen jää vuonna 2003. Tilanne oli niinkin hauska ja omituinen, että soitin keikan siellä ennen Bomfunk MC’s:iä.

Aikoinaan äänentoistoa ja DJ-kamoja on roudattu myös eri paikkoihin ja pidetty niissä vain bileitä. Se oli silloista kulttuuria, jota tänä päivänä vähemmän näkee, kun toiminta on keskittynyt yökerhoihin, Wendland kertoo.

– Muutenhan olen keikkaillut ympäri Lappia aina Kemistä Kolarin ja Sodankylän kautta Inariin.

Mies soittaa levyjä.
Dj Orion esiintyi Tivolissa eli Valsalla 2000-luvun alkuvuosina, kun jo purettu menopaikka oli vielä voimissaan. Kuva: Juska Wendland

Wendland kokee, että pienissä paikoissa on hienoa soittaa, koska ihmiset ovat pääasiassa hyvin avoimia ja hyvällä mielellä uuden musiikin suhteen.

Wendland itse näkee klubimusiikin kentän siten, että sinne lukeutuu nykyisellään kaikki funktionaalinen musiikki, joka on tanssimiseen tarkoitettu.

– Siinä missä se oli 1990-luvulla vahvasti teknoa, niin nykyisin sen alle voi lukea jo hyvin monia eri genrejä.

Manhattan löytyy myös Grönlannista

Arktiset keikat ovat olleet aina lähellä Wendlandin sydäntä. Grönlanti ja Alaska ovat olleet huikeita paikkoja soittaa, hän kertoo.

– Olisi mielenkiintoista nähdä Vladivostokin ja Koillis-Venäjän klubikulttuuri DJ-tiskin takaa, mutta ymmärrän kyllä tämän haasteellisuuden nykyisessä maailmantilanteessa, hän sanoo.

Eksoottisin paikka, jossa hän on tähän mennessä soittanut, on Grönlannin Manhattan-klubi. Se ei voisi olla kauempana alkuperäisestä Manhattanista, Wendland naureskelee.

Sielläkin klubimusiikki yhdisti ihmisiä.

– Minulle klubimusiikissa on aina korostunut yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kun nämä asiat liittää vielä musiikkiin, niin ollaan aika hyvän äärellä.

Radiossa Juska Wendland eli DJ Orion on vahvasti palveluammatissa, mutta keikoilla hän on enemmän artisti.

DJ Orionia voi kuunnella YleX:n perjantai-illoissa kello 19-22. Tänään ja 3. helmikuuta hän tekee ohjelmaansa Rovaniemellä Yle Lapin studiossa.

Juttua korjattu 30.1. kello 8.58. Korjattu Pohtimojärvi Pohtimolammeksi.

Suosittelemme sinulle