Hyppää sisältöön

Torniolaiset pääsevät valitsemaan käyttökohteen 20 000 eurolle – ehdolla laitehankintoja, kulttuuria, uusia bussivuoroja ja ilmaisia uintitunteja

Torniolaiset voivat valita mieluisimman vaihtoehdon yhdeksästä ehdotuksesta, jotka kaikki ovat peräisin kuntalaisilta. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 230.

Kojamo -veistos Torniossa ja taustalla pilkkijä Torniojoella
Torniolaisten on nyt mahdollista vaikuttaa siihen, kuinka osallistavan budjetin 20 000 euron määrärahalla parannetaan kaupungin viihtyisyyttä ja asukkaiden hyvinvointia. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Torniossa alkaa keskiviikkona osallistavan budjetoinnin kuntalaisäänestys. Torniolaiset voivat valita mieluisimman vaihtoehdon yhdeksästä ehdotuksesta. Ehdotettujen toimien tavoitteena on parantaa asukkaiden hyvinvointia ja viihtymistä.

Ehdotukset 20 000 euron käyttämiseen ovat: skeittikalusteiden hankinta entisen linja-autoaseman ympäristöön, kuntoilulaitteiden hankkiminen Pikisaareen, liikennepuiston leikkivälineiden uusiminen, taidekerhon perustaminen yläkouluikäisille Aineen taidemuseoon, lainattavien äänikirjan kuuntelulaitteiden hankkiminen kirjastoon, ilmaisia happy hour -uintivuoroja uimahalliin kerran tai kaksi kertaa viikossa, kolme edestakaista bussivuoroa Tornion ja Kemin välille lauantaisin, nuorten kesäinen kulttuuri- ja taidetapahtuma, jonka nuoret ideoivat ja toteuttavat yhteistyössä nuorisotoimen kanssa, sekä yksin kotona asuville ikäihmisille tarkoitetut tuetut matkat sekä ilmaisia sisäänpääsyjä Aineen taidemuseoon ja Tornionlaakson museoon

Äänestämään pääsee sähköisesti otakantaa.fi -palvelussa helmikuun loppuun asti. Äänestystulos julkistetaan maaliskuussa ja voittajaehdotus toteutetaan kuluvan vuoden aikana.

Nyt ensimmäistä kertaa täysin torniolaisilta kerättyihin ehdotuksiin perustuva osallistava budjetointi kiinnosti kuntalaisia kovasti; ideoita tuli 230.

Esiraati on käynyt läpi kaikki ehdotukset ja valinnut jatkoon päässeet ehdotukset. Osa ehdotuksista jäi pois äänestyksestä, koska palvelu on jo olemassa tai asia oli etenemässä jo muuten. Osa ideoista ei ollut riittävän konkreettisia tai ei muuten täyttänyt osallistavan budjetin periaatteita.

Osallistava budjetointi jatkuu Torniossa myös tulevina vuosina.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle