Hyppää sisältöön

Hiihdon maailmancupissa taas pulaa kilpailijoista – ruotsalaisikoni jyrähti omilleen, suomalaishiihtäjät kritisoivat päättäjiä

Vain 39 hiihtäjää. Sen verran osallistui hiihdon maailmancupin osakilpailuun Les Roussesin naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailuun. Se on hämmentänyt sekä herättänyt kritiikkiä.

Suomalaisnaiset yllättyivät osallistujien vähäisestä määrästä.
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Joulukuussa Davosin maailmancupin sprintissä vähäinen osallistujamäärä herätti huomiota. Tuolloin naisten vapaan hiihtotavan sprinttikarsintaan osallistui ainoastaan 39 urheilijaa. Saman verran osallistui perjantaina Les Roussesin naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaan. Tämä on merkittävää senkin takia, että maailmancupin pisteitä jaetaan 50 urheilijalle.

Ruotsin joukkue sai jo Davosissa pyyhkeitä, kun karsintaan osallistui vain kaksi ruotsalaista. Norjalaiskollegat kutsuivat tilannetta tuolloin noloksi. Myös Les Roussesissa Ruotsi nousi otsikoihin, sillä vaikka ruotsalaisilla oli kisaan seitsemän paikkaa ja paikkakunnalle on matkustanut kahdeksan naishiihtäjää, ainoastaan kolme heistä osallistui perjantain kilpailuun.

Ruotsin radion asiantuntija ja hiihtoikoni Torgny Mogren piti tämän päivän tilannetta katastrofina.

– Totta kai pitäisi täyttää kaikki paikat. Miksi muuten he olisivat matkustaneet tuonne? Jos meillä on näin vähän hiihtäjiä, jotka haluavat osallistua, niin se on katastrofi, Mogren totesi Expressenin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) ja muisteli omaa aktiiviaikaansa.

– Aikaisemmin oli helkkarinmoinen taistelu päästä maailmancupiin. Jos ei päässyt, sitä oli todella pettynyt.

Mogren sanoi ymmärtävänsä hyvin muun muassa norjalaisten kritiikin, sillä Ruotsi on suuri hiihtomaa, joka nyt vie paikkoja pieniltä hiihtomailta.

”Jos me olisimme tehneet saman...”

Kisassa neljänneksi tullut Norjan Ingvild Flugstad Östberg totesi Expressenille (siirryt toiseen palveluun), ettei hänen kannattaisi kommentoida koko asiaa, etenkin kun voittaja löytyi Ruotsista.

– Mutta minä todella hyppäsin ylös, kun näin lähtölistan eilen illalla. Ruotsista löytyy varmasti nuoria tyttöjä, jotka olisivat halunneet saada mahdollisuuden maailmancupiin. Se on iso asia, varsinkin silloin kun on nuori, Östberg sanoi.

Östberg uskoi, että sekä norjalainen että kansainvälinen media olisi lyönyt kovaa, jos Norjan joukkue olisi lähtenyt kilpailuun vain kolmella urheilijalla.

– Jos me olisimme tehneet saman, meitä olisi haukuttu ja siitä olisi noussut iso rähinä.

Liikaa päällekäisyyksiä

Ruotsalaisista starttiviivalle saapuivat Skandinavia cupia johtava ja sitä kautta ylimääräisen paikan saanut Moa Lundgren, Elina Rönnlund ja kilpailun voittanut Ebba Andersson. Andersson oli itsekin hämmentynyt ruotsalaisten vähäisestä osanotosta.

– Tämä on tilanne. Jokainen tekee sen, mikä on parasta itselleen, Andersson totesi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Naisten valmentaja Stefan Thomsonin mukaan moni hiihtäjä priorisoi tällä hetkellä kisoja. Ruotsilla on ensi viikonloppuna mestaruuskilpailut, sprintterit, kuten Jonna Sundling ja Maja Dahlqvist, panostavat lauantain sprinttikisaan, osa hiihtäjistä on tällä hetkellä nuorten MM-kisoissa ja muun muassa Moa Ilar ja Frida Karlsson päättivät keskittyä harjoitteluun.

Dahlqvist sanoo ymmärtävänsä kritiikin, ja hänen mielestään on sääli, että niin moni asia osuu samalle ajankohdalle.

– Täällä sprintti on toisena päivänä. Jos se olisi ollut perjantaina, moni olisi varmaan kisannut kahtena päivänä ja valinnut hieman eri tavalla. Moni on priorisoinut sprintin, joten en ole yllättynyt, että tässä on käynyt näin, Dahlqvist sanoi Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

”Jospa FIS alkaisi nähdä”

Suomalaishiihtäjät Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Jasmi Joensuu olivat yllättyneitä vähäisestä osanotosta. Heidän mielestään syykin on selvä, sillä tälle kaudelle Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) lisäsi kilpailujen määrää ja useat kisaviikonloput kestävät nyt kolme päivää.

– Nyt on kolmen kisan viikonloppu ja ensi viikonloppuna on kolmen kisan viikonloppu (Toblach). Pakko se on vain jostain karsia, jos meinaa olla kovassa kunnossa MM-kisoissa, Pärmäkoski sanoi ja samaa mieltä oli myös Niskanen:

– Olisi varmaan eri juttu, jos ei olisi arvokisoja. Tourin jälkeen on tullut muutamia sairastumisiakin, sen takia muutama kova nimi jäänyt pois.

Joensuun mielestä kilpailuja on yksinkertaisesti liikaa.

– Jospa FIS alkaisi nähdä sen. Ei jokaisessa kisassa voi kisata, jos haluaa pärjätä arvokisoissa. Pitää tehdä valintoja ja sitten tapahtuu tällaista.

Suosittelemme sinulle