Hyppää sisältöön

Vaasan yliopisto haluaa olla tiedeyliopisto vuonna 2030 – tuoreen raportin mukaan suunta on oikea

Kansainvälinen arviointipaneeli on laatinut raportin Vaasan yliopiston toiminnasta vuosien 2015–2020 väliltä. Vielä muun muassa kansainvälisyyden osalta löytyy kehitettävää.

Vaasan yliopisto.
Raportti julkaistiin 27.1. yliopiston vuosipäivän yhteydessä. Kuva: Anna Wikman / Yle
Sebu Björklund

Vaasan yliopiston tutkimus on monen tutkimusryhmän osalta kansainvälisellä tasolla. Jotkut tutkimusryhmistä ovat kuitenkin liian pieniä.

Tämä käy ilmi kansainvälisen arviointipaneelin raportissa, jossa Vaasan Yliopiston tutkimusryhmiä, akateemisia yksiköitä, tutkimusalustoja sekä yliopistoa kokonaisuutena tarkasteltiin vuosien 2015–2020 väliltä.

Raportti julkaistiin 27.1. yliopiston vuosipäivän yhteydessä.

Vaasan yliopistoa arvioineen paneelin puheenjohtaja, professori Heikki Mannila toteaa että arvioinnin tehneiden mukaan useiden tutkimusryhmien työ on korkeatasoista ja vaikuttavaa. Parannettavakin kuitenkin löytyi.

– Kuten kaikissa yliopistoissa, vaihteluakin esiintyy. Paneelit kiinnittivät huomiota siihen, että monet ryhmät ovat varsin pieniä. Yliopistotason paneeli suosittelikin, että rekrytointien strategisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, Mannila sanoo.

Myös vahvaa yritysyhteistyötä ja laajempaa vuorovaikutusta ympäröivän yhteiskunnan kanssa kiiteltiin.

Kanssakäyminen yritysten kanssa on tiivistä ja käytännönläheistä, josta myös yritykset hyötyvät. Lisäksi Vaasan yliopiston tutkimusalat ovat ajankohtaisia.

Kehityskohteita löytyy edelleen

Kehitystä toivottiin rekrytointien strategisuuden suhteen, sekä että yliopisto täydentäisi strategiaansa konkretisoimalla tutkimuksen painopistealueita, laatua ja määrää koskevia tavoitteita.

Tutkimusryhmien olisi heidän mukaansa oltava riittävän suuria ja tutkijarakenteeltaan sellaisia, että ne voivat kilpailla kansainvälisestä rahoituksesta ja tulla tunnistetuiksi mahdollisina tutkimuskumppaneina.

Arvioijat myös ehdottavat tutkijoiden rekrytointeihin strategista suunnitelmaa ja lisää tukea tutkijoiden ja tohtoriopiskelijoiden laajempaan kansainväliseen osallistumiseen. Lisäksi he suosittavat kansainvälisten työelämäprofessorien ja vierailevien professorien hyödyntämistä nykyistä enemmän.

Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikaisen mukaan Vaasan yliopiston visiona on olla kansainvälisesti tunnustettu tiedeyliopisto vuonna 2030.

– Arvioinnin tulokset ohjaavat meitä tässä tavoitteessamme. Haluankin kiittää lämpimästi kansainvälisten paneelien asiantuntijoita perusteellisesta työstä sekä henkilökuntaamme, jota ilman nämä erinomaiset tutkimuksen tulokset eivät olisi olleet mahdollisia, Martikainen toteaa tiedotteessa.

Tutkimus löytyy kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle