Hyppää sisältöön

Turkkila ja Versluis loistivat EM-mitalikamppailussa – Ylen selostaja odottaa suomalaisilta yhtä maailman kauneimmista esityksistä

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat ennätyspisteillään 77,56 kolmansia jäätanssissa. Selostaja Mika Saarelainen lupaa, että lauantaina nähdään ”upea taide-elämys”.

Juulia Turkkila parinsa Matthias Versluisin sylissä.
Juulia Turkkila ja Mathhias Versluis onnistuivat taitoluistelun EM-kisoissa Espoossa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Riku Porvari,
Emma Hyyppä

Taitoluistelun EM-kisat Ylen kanavilla 25.–29. tammikuuta. Katso lähetystiedot tästä linkistä.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat rytmitanssin ennätyspisteillään 77,56 kolmansia jäätanssissa. He paransivat ennätystään 2,5 pisteellä perjantaina taitoluistelun EM-kisoissa Espoossa.

– Vau! Ihan superiloiset fiilikset. Tunnelma oli huikea suomalaisyleisön edessä. Se energia ja se kannustus – emme ole tuollaista ennen kokeneet, Turkkila iloitsi parin esityksen jälkeen.

Hän kertoi, että alkuviikosta jännitti enemmän kuin ennen perjantain esitystä. Turkkila kuvaili parin välisen luottamuksen siivittäneet heidät onnistumiseen.

Suomalaispariin oltiin hieman kohdistettu paineita ennen Espoon kotikisoja, mutta he näyttivät kääntäneensä tilanteen voitoksi.

– Emme ole hirveästi kokeneet paineita. Olemme keskittyneet omaan suoritukseemme ja pystytty pitämään kaikki se muu poissa. Isot kiitokset kaikille, jotka ovat tulleet paikalle. Tunsimme tuen tänään, Versluis totesi.

Turkkilan mukaan ennätysesitys on syytä nyt nollata, vaikka siitä saakin varmuutta lauantain ohjelmaan.

Katso Turkkilan ja Versluisin rytmitanssin esitys napauttamalla kuvaa.

Vapaatanssista ”tulee upea taide-elämys”

Ylen selostajan Mika Saarelaisen mukaan Turkkilan ja Versluisin esitystä kuvailtiin viileähköksi ennen joulukuun Suomen mestaruuskilpailuita. Pari kuitenkin oli selvästi reagoinut palautteeseen valmennuksen kanssa.

– He eivät ole koskaan luistelleet ja tanssineet yhteen yhtä hyvin. En muista koskaan nähneeni näin tulista Juulia Turkkilaa. Vierellä uljas kavaljeeri, Matthias Versluis, on aivan mielettömän hyvä partneri, Saarelainen kehui.

Selostaja Sara Honkavaara ihaili, miten pari käsitteli paineita ja nousi entistä korkeammalle tasolle.

– Ilman minkäännäköisiä suurempia virheitä he saivat esitettyä ehjän rytmitanssin, Honkavaara sanoi.

EM-kisat päättävä jäätanssin vapaatanssi luistellaan lauantaina kello 18.25 alkaen. Turkkila/Versluis asettuvat lähtöasentoon kello 21.25. Sijat 3–6 ovat 1,07 pisteen sisällä.

– Pari tietää, että heillä on erittäin upea vapaatanssi, yksi kauneimmista maailmassa tänä vuonna. Se on heidän tyylisensä, ja he ovat sillä nostaneet sijoitustaan monta kertaa tämän kauden aikana. Siitä tulee upea taide-elämys, Saarelainen kuvailee Turkkilan ja Versluisin vapaatanssia.

Suomen viimeisimmät jäätanssimitalit ovat vuodelta 1995, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko voittivat EM-kultaa ja MM-hopeaa.

Matthias Versluis ja Juulia Turkkila.
Juulia Turkkila ja Mathhias Versluis ”eivät ole koskaan tanssineet yhteen yhtä hyvin”. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

”Vähemmän täydellisyyttä, enemmän hauskuutta”

Suomalaisparin valmentaja Maurizio Margaglio kehui Turkkilan, Versluisin ja yleisön olleen mahtavia perjantaina. Hän kuitenkin totesi, että ennen kaikkea arvostaa parin ammattimaisuutta, koska kotiyleisön edessä pitää pysyä rentona ja keskittyä.

– Kolme minuuttia on todella pitkä aika, mutta he tekivät todella hyvää työtä, ja siitä olen iloinen.

Valmentaja ei hehkuttanut henkilökohtaista ennätystä, vaan toivoi, että pari tekee parhaansa joka kerta. Lisäksi Margaglio muistutti, että rytmitanssi oli vasta ensimmäinen osa, ja lauantain vapaaohjelmaan pitää todella keskittyä.

– Jos pisteitä tulee, olen tyytyväinen. Jos pisteitä ei tule, mutta he ovat antaneet kaikkensa, olen tyytyväinen, valmentaja summasi ennätyksen.

Margaglio sivututti ajatuksen, että rytmitanssin ohjelma olisi ollut täydellinen. Hän kuittasi sen toteamalla, että täydellisen esityksen jälkeen on syytä poistua jäältä lopullisesti.

– En usko, että täydellisyys on mahdollista – aina voi suoriutua hieman paremmin. Yksi mantra, jota toistan Juulialle ja Matthiakselle, on: ”Vähemmän täydellisyyttä, enemmän hauskuutta.”

”Rakastamme Suomea”

Rytmitanssista kärkipaikan vei italialaispari Charlene Guignard/Marco Fabbri pisteillä 85,53. Toiseksi tuli brittipari Lilah Fear/Lewis Gibson pistein 84,12.

Marco Fabbri hehkutti Espoon yleisöä, joka auttoi heitä paljon tanssissa. Myös brittipari yhtyi kehuihin.

– Tunnelma oli sähköinen. Yleisö pääsi heti ohjelman alussa mukaan ja tunsimme heidän tuen ja energian. Se oli todella nostattavaa ja kunnia meille, Lilah Fear sanoi.

Jäätanssin brittipari Fear/Gibson kertoi rakastavansa Suomea.

Tyylikkään, mutta erittäin rankan, esityksen jälkeen Lewis Gibson oli sanaton kuivuneen kurkkunsa takia. Hän ei pystynyt vastaamaan kysymyksiin, mutta Fear hoisi puhumisen.

– Voin vastata. Louis on todella onnellinen, että saa olla mukana kisassa. Meistä on mahtavaa kisata näin mahtavien luistelijoiden kanssa läpi vuoden. Rakastamme Suomea, koska meillä on paljon iloisia muistoja maasta. Hienoa olla täällä jälleen.

Suosittelemme sinulle