Hyppää sisältöön

Mediatuomari tviittaa työstään ja jopa kissastaan, vaikka tuomareita ja syyttäjiä häiritään paljon: ”Hengenlähdöllä on uhattu”

Juristiliiton puheenjohtajan Tuula Linnan mielestä on vääryys, jos nuoret lainkäyttäjät joutuvat piilottamaan sometilejään häirinnän pelossa.

Mies katsoo kameraan.
Juha Hartikaisen mielestä tuomarin työhön kuuluu raskaankin arvostelun kestäminen. Laittomat uhkaukset ovat eri asia. Kuva: Markus Sommers / Tuomioistuinvirasto
Satu Aaltonen

Kun hiljattain juristiksi valmistunut Sanna aloitti työt Syyttäjälaitoksessa, hän laittoi someprofiilinsa nimimerkin taakse. Harvinaisen sukunimen piilottamista suositteli toinen nuori syyttäjä.

Sanna ei esiinny tässäkään yhteydessä omalla nimellään, mutta hänen henkilöllisyytensä on toimituksen tiedossa.

Nuorena viranhaltijana hän välttelee tiettyjä verkkosivuja ja -keskusteluja.

– Omaa nimeään ei kannata googlata.

Juristiliiton puheenjohtaja, professori Tuula Linna ei ilahdu kuulemastaan.

– Tietenkään oikeusvaltiossa tällaista ei saa tapahtua, Linna sanoo.

– Oikeusvaltiossa viranhaltijat eivät edusta itseään vaan hoitavat virkavastuulla lakisääteisiä tehtäviään. Niitä on voitava hoitaa rauhassa ja riippumattomasti.

Häirintä on kuitenkin yleistä. Syyttäjäyhdistyksen tuoreessa jäsenkyselyssä 55 prosenttia vastaajista kertoi kohdanneensa maalittamista ja uhkailua.

Syyttäjien ohella myös tuomareita uhkaillaan ja maalitetaan, kertoo Suomen tuomariliiton jäsenkysely vuodelta 2021.

Vastaajista 15 prosenttia kertoi, että joko häntä itseään tai kollegaa oli uhattu väkivallalla.

– Hengenlähdöllä on uhattu, toteaa Helsingin hovioikeuden hovioikeudenneuvos Juha Hartikainen omasta kokemuksestaan.

Juridiikkaa ja kissankarvoja

Mediatuomareiden verkostoon kuuluva Juha Hartikainen tviittaa ahkerasti ja rennolla otteella, jopa kuvia kissastaan. Tavoitteena on jakaa oikeaa tietoa tuomioistuimista ja osoittaa, että tuomaritkin ovat ihmisiä.

Esillä olemisen takia hän uskoo saavansa osakseen hieman enemmän häirintää kuin muuten saisi.

Juha Hartikainen kouluttaa ja kannustaa muitakin tuomareita vuorovaikutukseen sosiaalisessa mediassa. Toisaalta syyttäjä Sannan tekemät varotoimenpiteet kuulostavat hänestä tutuilta.

– Joskus on joku maininnut, että helppohan se on Juha sun olla siellä [Twitterissä] aktiivinen, kun olet mies, Hartikainen kertoo.

Koulutustilaisuudessa kuultu kommentti herätti hänet huomaamaan myös omin silmin, että häirintä kohdistuu enemmän naisiin kuin miehiin.

Mikä on tosi harmi.

Nainen katsoo kameraan.
Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna tuomitsee kaikenlaisen lainkäyttäjien häirinnän. Kuva: Nina Kaverinen

Juristiliitto ajaa lakiuudistusta

Juristiliiton puheenjohtajan Tuula Linnan mukaan on lainsäätäjän vastuulla huolehtia siitä, ettei maalittamista tapahdu. Juristiliitto on pitkään ajanut maalittamisen erilliskriminalisointia.

Oikeusministeriössä valmistui viime vuonna selvitys, jossa suositeltiin maalittamiselle omaa rikostunnusmerkistöä. Linna toivoo lakihankkeen toteutuvan ensi vaalikaudella.

– Kyllä se vaan niin on, että jos asianosainen ei ole tyytyväinen tuomioon, siitä pitää hakea muutosta hovioikeudesta eikä maalittaa tuomaria tai syyttäjää, Linna kiteyttää.

Voit keskustella aiheesta 31. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle