Hyppää sisältöön

Paikallisuus elokuvissa kiinnostaa katsojia – käynnissä on jopa Lappi-elokuvien putki

Lapissa kuvattuja elokuvia on hyvin esillä elokuvateattereissa tammi-helmikuussa. Paikallisuus kiehtoo katsojia, sanoo Rovaniemen Bio Rexin teatterivastaava Juho Lotvonen.

Juho Lotvonen seisomassa revontulikuvan edessä
Rovaniemen Bio Rexin teatterivastaava Juho Lotvonen katsoo vuotta 2023 hyvillä mielin. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle
Timo Metsäjoki
Avaa Yle-sovelluksessa

Joulukuussa ilmestyi Napapiirin sankarit 4 ja Sisu-elokuva sai Suomen ensi-iltansa tänään. 10. helmikuuta valkokankaille tulevat Jope ite sekä Skimbagirls.

Lapissa kuvatut elokuvat kiinnostavat hyvin katsojia, ja se on tietysti ilahduttavaa, kertoo Rovaniemen Bio Rexin teatterivastaava Juho Lotvonen.

– Kyllä se on se tietynlainen paikallisuus, joka kiehtoo. Halutaan tulla elokuvan lisäksi katsomaan myös tuttuja paikkoja ja tuttuja kulmia, että miltä ne elokuvan silmin oikein näyttävät. Lisäksi kiinnostaa, puhuvatko näyttelijät alueen omaa murretta elokuvassa oikein.

Elokuvavuosi 2022 oli Rovaniemen Bio Rexissä parempi kuin aiempi koronapandemian värittämä vuosi 2021, jolloin asiakasmääriä rajoitettiin. Erityisesti Top Gun: Maverick veti Rovaniemellä saleja täyteen.

– Sellainen tekemisen meininki palasi tuon elokuvan myötä meillä elokuvateatterissa, kun näki, että katsojat tulivat oikein innolla elokuviin, Lotvonen kertoo.

Paikalliset elokuvat kiinnostavat lappilaisia katsojia – näyttelijöiden murretta tarkkaillaan

Vuoteen 2023 lähdetään hyvillä mielin

Alkanut vuosi 2023 on ollut Rovaniemen Bio Rexissä hyvä ja siinä näkyvät Lappi-elokuvat omalta osaltaan.

– Isoja elokuvia on tulossa ja odotukset kohdistuvat nyt jo vuoteen 2024 eli luottavaisin mielin ollaan, Lotvonen lisää.

Korona-aikana elokuvien ensi-iltoja siirrettiin, mikä aiheutti elokuvateattereissa myös ensi-iltaruuhkaa.

Lotvonen kertoo, että mahdollisuuksien mukaan Rovaniemellä pyritään näyttämään myös vähemmistöjen ja muiden marginaaliryhmien elokuvia. Monesti nämä elokuvat nousevat juuri elokuvafestivaalien kautta esiin ja suuremman yleisön tietoisuuteen.

Tällä hetkellä Inarissa on käynnissä alkuperäiskansojen Skábmagovat-elokuvafestivaali.

Suosittelemme