Hyppää sisältöön

Harvinainen alaikäisten porttikielto hiljensi ABC:n pöydät Haminassa – osuuskaupan mukaan kyseessä ei ole rangaistus

Alaikäiset pääsevät paikalliseen liikennemyymälään iltaisin vain täysi-ikäisen seurassa. Osuuskaupan tavoitteena on herättää väliaikaisella rajoituksella keskustelua lasten ja nuorten käyttäytymisestä.

Alaikäisten sisäänpääsyn rajoitusta koskeva ilmoitus Haminan ABC:n tuulikaapissa.
Alaikäisillä ei ole toistaseksi asiaa haminalaisen ABC Kipparin tiloihin iltaisin. Kuva: Vesa Grekula / Yle
Vesa Grekula,
Marika Anttonen

Alaikäiset lapset ja nuoret ovat saaneet väliaikaisen porttikiellon Kymenlaaksossa sijaitsevan ABC-ketjun kahvila-ravintolaan.

Alle 18-vuotiaat eivät ole perjantai-illasta alkaen päässeet haminalaisen ABC Kipparin tiloihin ilman täysi-ikäisen seuraa kello 18 jälkeen.

Sisäänpääsyrajoituksen syynä on alaikäisten tekemä toistuva ilkivalta. Liikemyymälän työntekijä Tiina Raijas sanoo, että huonosti käyttäytyviä nuoria on enimmillään ollut samaan aikaan paikalla 40–50.

– Roskataan ja rikotaan paikkoja, haistatellaan henkilökunnalle eikä uskota, jos käydään huomauttamassa. Välillä käytös on vaikuttanut jopa uhkaavalta, Raijas kertoo viime kuukausien kokemuksista.

Hän korostaa pitävänsä siitä, että Kipparissa käy myös nuoria asiakkaita.

– Mutta käyttäytymisen täytyy olla asiallista, Raijas jatkaa.

Ensimmäisenä rajoituksen voimaantuloiltana ABC:n pihalla tai sisällä ei kello 18 molemmin puolin näkynyt ensimmäistäkään alaikäistä ilman täysi-ikäisen seuraa.

Näin Haminan keskustassa perjantai-iltana liikkuneet nuoret kommentoivat rajoitusta:

ABC Kippari on tuttu hengailupaikka 18-vuotiaille Eeli Saarelaiselle ja Valtteri Mattilalle.

”K18 ei ole rangaistus”

Kymenlaakson ABC-asemista vastaava ryhmäpäällikkö Arto Nieminen Kymen seudun osuuskaupasta kertoo, että kyseessä on harvinainen ratkaisu.

– Tällaiseen joudutaan turvautumaan korkeintaan muutaman vuoden välein. Nyt on tullut ilmeisesti taas uusi alaikäisten sukupolvi, joka kokeilee rajojaan, pohtii Nieminen.

Aiempien kokemusten perusteella Nieminen uskoo, että K18 rajoituksesta ei tule pitkäaikainen.

– Yleensä tilanne rauhoittuu jo parissa viikossa rajoituksen alkamisen jälkeen, Nieminen sanoo.

Hän korostaa, että sisäänpääsyn rajoittaminen alaikäisiltä ei ole rangaistus, vaan sen perimmäinen tarkoitus on herättää keskustelua nuorten käyttäytymisestä.

Haminassa sijaitseva liikennemyymälä ABC Kippari iltavalaistuksessa.
ABC Kipparilla oli perjantai-iltana rauhallista. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Myös Naantalissa rajoituksia

Vaikka Haminassa tehty K18-rajoitus on harvinainen, kyse ei silti ole ainutlaatuisesta tapauksesta.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime joulukuussa naantalilaisesta Neste-huoltoaseman yrittäjästä, joka myös sulki ovensa iltaisin alaikäisiltä. Syynä olivat nuorten uhkaava käyttäytyminen henkilökuntaa kohtaan ja päihtyneenä esiintyminen.

Valtakunnallisen Neste kauppiaat ry:n puheenjohtaja Vesa Jaskari kertoo, että K18-rajoituksiin ei Nesteen asemilla ole usein tarvinnut turvautua.

Jaskari toteaa lisäksi, että jokaisella nuorella tapahtuu joskus virheitä ja ylilyöntejä. Hänen mukaansa asiat saa yleensä käännettyä parempaan suuntaan jalkautumalla nuorten sekaan asemalla.

Neste-yrittäjänä Kuortaneella toimivalla Jaskarilla on omaakin kokemusta vastaavien ongelmien ratkaisemisesta.

– Oman kokemukseni mukaan paras keino on ollut se, että vanhemmat ovat tuoneet nuoret keskustelemaan tekemästään ilkivallasta ja häiriöstä.

Myös ABC-ketjusta kerrotaan, että koko maan tasolla alaikäisiä koskevat sisäänpääsyrajoitukset ovat harvinaisia. ABC-asemilla ei koeta, että kyseessä olisi suuri ongelma.

– Kyllä nuoriso pääsääntöisesti osaa käyttäytyä eikä yksittäistapauksien johdosta voi, eikä pidä tehdä linjauksia, kertoo ketjun kehitysjohtaja Marko Fonsen.

Suosittelemme sinulle