Hyppää sisältöön
Keskusta avasi eduskuntavaalikampanjansa Tennispalatsissa.

Samassa veneessä

Kannatuskuopasta ylöspäin pyrkivä keskusta ja kyselyiden kärjessä keikkuva kokoomus avasivat eduskuntavaalikampanjansa Tallinnan-risteilyillä.

Keskusta ja kokoomus käynnistivät viikonloppuna kampanjakeväänsä. Keskustalaiset keinuivat Suomenlahden aalloilla perjantaista lauantaihin ja kokoomuslaiset lauantaista sunnuntaihin.

Puolueet julkistivat kevään keskeiset vaaliteemat ja paljastivat eduskuntavaalikampanjoidensa ilmeet.

Puheiden lisäksi vaalikampanjan avajaisissa tapahtui paljon muutakin.

Kuka revitteli karaokessa? Minkä nokkelan lahjan keskusta antoi kokoomukselle?

Kokosimme yhteen viikonlopun ikimuistoisimmat hetket.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ottaa vastaan risteilyvieraita Keskustapuolueen vaalistarttiristeilyn alussa Viking Gabrielalla.

– Tervetuloa vaaliristeilylle. Kiva nähdä sinuakin! Hauskaa matkaa, toivotti risteilyväkeä vastassa ollut keskustan puoluejohto.

Keskustan vaaliristeilijöitä oli yhteensä noin tuhat. Mukana oli puolueen tukijoiden lisäksi niin pitkän linjan poliitikkoja kuin ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla olevia.

Kokeneet kansanedustajat Jari Leppä (kesk.) ja Anu Vehviläinen (kesk.) jakoivat keskustan eduskuntavaaliehdokkaille neuvoja kampanjatyöhön.

– On tärkeää muistaa myös levätä, viettää aikaa perheen kanssa ja tehdä välillä aivan muuta kuin vaalityötä, eduskunnan jättävät konkarit opastivat uusia yrittäjiä.

Keskustan nuoret ehdokkaat Eveliina Leskelä Oulusta ja Laura Hämäläinen Mikkelistä kampanjoivat sosiaalisessa mediassa.

Leskelä ja Hämäläinen haastattelivat Anu Vehviläistä yhteiselle Tiktok-vaalisivulleen. Haastattelua kuvasi Leskelän vaalipäällikkö Miriam Putula.

Ehdokkaita sparrasi timanttiseen vaalikuntoon myös Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen.

Risteilyn päätöstilaisuudessa Miettinen kertasi suomalaisten jalkapalloilijoiden menestyskokemuksia – altavastaajasta voittoihin.

Taisteluhenkeä nostattaakseen Miettinen luovutti Annika Saarikolle, Antti Kaikkoselle ja Matti Vanhaselle Suomen jalkapallomaajoukkueen, Huuhkajien, uudet pelipaidat.

Keskusta paatista pois, kokoomus kyytiin

Puolueiden vaaliristeilyihin liittyi yksi, kiinnostava yksityiskohta.

Keskustan väki rantautui Viking Gabriella -laivalta lauantaina kello kahden maissa iltapäivällä, ja kokoomuksen seurue astui samaan laivaan vain muutama tunti myöhemmin.

Keskusta ja kokoomus seilasivat siis ulapalla samalla laivalla.

Laivasta lähtiessään keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen jätti kokoomukselle yllätyksen.

Lahja luovutettiin laivan kokouspäällikkö Heikki Johanssonin huomaan. Hän toimitti lahjan eteenpäin.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko lähetti lahjan myötä terveisiä kannatuskyselyitä johtavalle kokoomukselle.

– Hiukan myrskyvaroituksena, merellä kun ollaan, me keskustalaiset olemme ajatelleet tosimielellä taistella suomalaisten luottamuksesta ja lähdemme vaalityöhön innolla, puoluejohtaja heitti.

Mutta mitä kassissa oli?

Kun kokoomuksen noin 1 200 risteilyvieraan joukko oli lastattu laivaan, puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Auton (kok.) lapset kiikuttivat lahjakassin isälleen ja puoluesihteeri Kristiina Kokolle.

Pussista löytyi muun muassa Porvari-drinkin ohje, ruisleipää ja Keskustanuorten kondomeja.

Yksi lahjoista oli kuitenkin ylitse muiden.

Kokoomuksen risteilyllä riitti ohjelmaa laidasta laitaan. Yksi vetonauloista oli bingo. Onni suosi helsinkiläistä Iida Haglundia.

Hän sai risteilybingossa täyden rivin.

Iida Haglund istuu kokoussalin pöydän ääressä ja esittelee Kokoomusristeilyn bingossa voittamiaan palkintoja: iso Toblerone paketti, muistiinpanovihko ja kaksi erikokoista tarjoitinta. Pöydällä on täytettyjä bingokuponkeja ja viinilasissa sinistä juomaa pillin kanssa.

Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaanakin ollut Haglund palkittiin bingovoitosta avokätisesti. Kotiinviemisiksi hän sai muun muassa poroporvari-tarjottimet.

Juhlatunnelma nousi lauantai-illan pimetessä. Laivan karaokessa mikkiin tarttuivat muun muassa kansanedustajaehdokas Teresa Rautapää Lahdesta ja hänen tukijansa Päivi Lindqvist Hämeenlinnasta.

Kansanedustajaehdokas Teresa Rautapää Lahdesta ja Päivi Lindqvist Hämeenlinnasta laulavat Kokoomuksen risteilyllä karaokessa. Molemmilla on käsissään kokoomusnuorten iskulausekylttejä joissa lukee: "Minäkin haluan vaihtaa pääminiserin" ja "NATO - OTAN".

Entiset kokoomusnuoret, Rautapää ja Lindqvist, esittivät tunteikkaan tulkinnan Gimmel-yhtyeen 2000-luvun alun Roviolla-kappaleesta.

Kokoomusnuorista jäi ystävyyden lisäksi käteen muutakin: molemmat löysivät sieltä myös puolisonsa.

Tiina Puranen oli kokoomuksen risteilyllä ensimmäistä kertaa. Hän loikkasi puolueeseen keskustasta pohjoissavolaisen Rautalammin kunnanvaltuustossa. Hypyn taustalla oli paikallinen kiista.

Savo-Karjalan piirihallituksen jäsen Markko Rothström Varkaudesta,  kansanedustaja Antti Häkkänen ja Rautalammen valtuuston jäsen Tiina Puranen keskustelevat Kokoomuksen risteilyllä baaritiskin vieressä, jossa näkyy telineistään roikkuvia laseja ja oluthanoja.   28.1.2023. Taustalla on käynnissä laivan binko. Antti on kertomassa jotain, mille Markko ja Tiina nauravat.
Puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kesk.) toivotti Tiina Purasen tervetulleeksi kokoomukseen. – Tämä nainen puristi kovaa kädestä, Häkkänen tokaisi jälkikäteen. Markko Rothström värväsi Purasen kokoomukseen. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Keskusta-kytkyjä oli muillakin risteilyvierailla. Kemiläisellä eduskuntavaaliehdokkaalla Joni Määtällä on vankka kokemus keskustalaisten kanssa työskentelystä – hän istuu Kemin valtuustossa keskustan Paavo Väyrysen vieruskaverina.

Kansanedustajaehdokkaat Joni Määttä Kemistä ja Antti Kaarela Torniosta hymyilevät ja pitävät käsissään kokoomusnuorten pyöreitä iskulausekylttejä. Kylteissä lukee: "Minun kokoomukseni vastustaa monopoleja" ja "Go west, life is peaceful there!".
Lapin miehet, Joni Määttä (vas.) Kemistä ja Antti Kaarlela Torniosta ovat molemmat ehdolla eduskuntavaaleissa. He pitävät käsissään kokoomusnuorten iskulausekylttejä. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Puolueet lähtevät kevään vaaleihin historian havinaa huokuvilla iskulauseilla.

Keskustan Eteenpäin ja kokoomuksen Nyt on oikea aika kuultiin risteilyillä moneen kertaa.

Vaikka nykyisin eteenpäin-kehotus on tutumpi mummosta lumihangessa, on se historiassa ollut sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen poliittinen taistelukehoitus – ja myös entisen kotkalaisen demarilehden nimi.

Nyt on oikea aika kuulostaa taas vastakkaiselle lauseelle kuin pääministeri Sanna Marinin (sd.) korona-ajan tokaisu: ”Nyt ei ole oikea aika lähteä mökeille”.

Tampereen bilekokoomus, kokoomusnuoret ja -opiskelijat Tampereen seudulta, kaappasivat puolueen puheenjohtaja Petteri Orpon videokuvauksiin.

Siis: nyt on oikea aika mennä eteenpäin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 31. tammikuuta kello 23.00:een saakka.