Hyppää sisältöön

Videomateriaali näyttää, kuinka poliisit lyövät, potkivat ja käyttävät etälamautinta Tyre Nicholsiin kiinniottotilanteessa

Memphisissä on tuotu kukkia ja kynttilöitä poliisin kiinniottotilanteessa vammoja saaneen ja myöhemmin sairaalassa menehtyneen Tyre Nicholsin kuoleman johdosta. Varoitus katsojille: jutun video sisältää väkivaltaa.

Memphisin kaupunki on julkaissut poliisivideot 29-vuotiaan Tyre Nicholsin kiinniottotilanteesta. Varoitus: video sisältää väkivaltaa.
Erja Tuomaala

Yhdysvalloissa Memphisin kaupunki on julkaissut poliisivideot mustan Tyre Nicholsin kiinniottotilanteesta. Videoita ovat julkaisseet useat uutiskanavat, kuten yhdysvaltalainen tv-yhtiö CNN (siirryt toiseen palveluun).

Yle julkaisee oheisella videolla otteita poliisin kiinniottotilanteessa Nicholsiin kohdistamasta väkivallasta. Tapauksesta on seurannut poikkeuksellisen suuri yhteiskunnallinen keskustelu Yhdysvalloissa. Video on merkitty sisältövaroituksella sen sisältämän väkivallan takia.

Nichols pysäytettiin liikenteessä tammikuun seitsemäntenä päivänä kotinsa lähistöllä. Memphisin poliisin mukaan pysäyttämisen syynä oli alun perin epäily holtittomasta ajotavasta.

29-vuotias Nichols kuoli kolme päivää myöhemmin sairaalassa.

Videoilta on nähtävissä, kuinka autosta riuhtaistu Nichols yritti paeta poliiseja jalan ennen kuin poliisit käyttivät etälamautinta ja pakottivat tämän maahan. Videomateriaalilla näkyy, että maassa olevaa Nicholsia muun muassa potkittiin ja lyötiin pampulla.

Kiinnioton aikana Nichols huutaa äitiään.

Myöhemmin Nicholsin äiti RowVaughn Wells kertoi lehdistötilaisuudessa poliisin pahoinpidelleen hänen poikaansa.

– Sydämeni särkyi saatuani tietää, että oma poikani huusi perääni suurimman hätänsä hetkellä, enkä ollut siellä auttamassa häntä, RowVaughn Wells sanoi.

Erotetuille poliiseille syytteitä toisen asteen murhasta

Nicholsin perheen asianajajien mukaan Nicholsia oli pahoinpidelty rajusti.

Viisi poliisia on erotettu tapauksen takia, ja heitä syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa.

Nicholsin kuolema eroaa monista aiemmista mustien miesten kuolemista poliisin käsissä siinä suhteessa, että Nicholsin lisäksi kaikki viisi poliisia ovat myös mustia.

Toukokuussa 2020 poliisin hallussa kuolleen George Floydin tapaus käynnisti laajat mielenosoitukset poliisiväkivaltaa ja rakenteellista rasismia vastaan. Floydin kuolema lisäsi muutosvaatimuksia poliisin voimankäytöstä, muun muassa kansallisesta rekisteristä poliisin vääristä toimintatavoista.

Presidentti Biden vetoaa malttiin

Tyre Nicholsin suosimaan skeittipuistoon on tuotu kukkia ja kynttilöitä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo olleensa ”pöyristynyt ja tuskastunut” videoiden sisällöstä. Biden on vedonnut mahdollisia mielenosoittajia välttämään väkivaltaa.

Eri puolilla Yhdysvaltoja syntyi mielenosoituksia Memphisin poliisin julkaistua Tyre Nicholsiin kohdistuneen poliisiväkivallan näyttäviä videoita.

Ilmapiiri on ollut osissa Yhdysvaltoja jo aiemmin paikoin jännittynyt parin vuoden takaisen George Floydin kuoleman nostattamien reaktioiden vuoksi.

Lähteet: Reuters, STT

Suosittelemme sinulle