Hyppää sisältöön

Alle 1 800 euron palkalla elävä nuori siivooja säästää nyt juustosta ja kananmunista: “Mietityttää, onko minulla koskaan varaa hankkia lapsia”

Palvelualojen ammattiliiton mukaan tilanne on huolestuttava. Monilla palvelualoilla työtunteja on vähän ja palkka on pieni. Esimerkiksi kokoaikaisen siivoojan palkka on vajaat 2 000 euroa kuukaudessa.

Marika Anttonen

– Minulla on aina jääkaapissa kananmunia varalla. Nyt kananmunien hinta on noussut niin paljon, että täytyy alkaa niidenkin ostoa harkita, huokaa Viivi Vanninen, 32.

Kouvolalaisen Vannisen bruttopalkka kokoaikaisena siivoojana on lisineen noin 1 700–1 800 euroa kuukaudessa. Puolisonsa kanssa kaksin asuva Vanninen on huolissaan taloudellisesta tilanteestaan.

– Tuleva sähkölasku on iso huolenaihe. Pystymme maksamaan sen, mutta mitä sen jälkeen. Kuinka pitkälle rahat riittävät seuraavaan palkkapäivään, joka sekin mene pakollisiin menoihin?

– Aina täytyy ruokakaupassa katsoa hintoja, ikinä ei voi ajatella, että ostanpa kalliimpaa juustoa tai juustoa ylipäätään. Kaikki omat menot pitää miettiä tarkkaan, onko esimerkiksi varaa nähdä kauempana asuvia kavereita, miettii Vanninen.

Nainen pyyhkii rätillä keittiön ikkunaa.
”Jos haluaa yltää parin tonnin tuloihin kuussa, pitäisi tehdä reilusti ylitöitä”, Viivi Vanninen pohtii. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Vannisella ei ole harrastuksia. Rahat kuluvat asumiseen, puolison autoon, ruokaan, vakuutuksiin sekä laskuihin, kuten puhelimeen. Lisäksi Vanninen lyhentää opintolainaansa kuukausittain.

– Kyllä se mietityttää, onko minulla koskaan varaa omakotitaloon, onko varaa hankkia lapsia tai mennä naimisiin. Rahaa ei tunnu ikinä jäävän säästöön tarpeeksi.

Moni palvelualoilla työskentelevä painii samojen aiheiden kanssa. Työtunteja on vähän, eikä pienellä palkalla tule toimeen.

”Läpikulkuala”

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan tilanne palvelualoilla on huolestuttava.

– Jäsenkyselyissämme näkyy jatkuvasti toimeentulon ongelmia ja heikkenemisiä. Koronapandemia johti monen kohdalla lomautuksiin, ja nyt kustannuskriisi osuu etenkin pienituloisiin työntekijöihin. Selvästi näkyy, että tilanne on todella vaikea, sanoo PAMin pääekonomisti Olli Toivanen.

Toivasen mukaan toimeentulo-ongelmat palvelualoilla johtuvat pienistä palkoista sekä riittämättömistä työtunneista.

– Henkilöstön suuri vaihtuvuus on palvelualoilla matalien palkkojen syy sekä seuraus. Ne koetaan usein läpikulkualoina, mikä heikentää tuottavuuden kehitystä sekä työntekijöiden järjestäytymistä.

Työnantajia edustavasta Kiinteistötyönantajista kerrotaan, että henkilöstömenot ovat lähes 80 prosenttia yritysten liikevaihdosta, minkä vuoksi siivousala on matalakatteinen toimiala.

Kiinteistötyönantajien mukaan työnantaja pyrkii saamaan työntekijöille täydet tunnit, mutta se edellyttää, että kohtuullisella etäisyydellä on useampi asiakaskohde, jotta siirtymät eivät ole pitkiä.

PAM käy parhaillaan työehtosopimusneuvotteluja useilla aloilla.

Kaupan alan lakko alkaa noin viikon kuluttua, jos sopimukseen ei sitä ennen päästä. Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus on irtisanottu ja neuvottelut ovat käynnissä.

Miksi kivasta työstä pitäisi luopua?

Viivi Vanninen on työskennellyt kiinteistöpalvelualalla siivoojana teini-ikäisestä asti.

– 16-vuotiaana aloitin kesätöissä. Opiskellessa tein lomat, viikonloput ja illat siivoojana töitä. Opiskelin kaksi muuta ammattia, mutta en saanut oman alan töitä, joten jäin siivoojaksi.

Hymyilevä nainen istuu keittiönpöydän ääressä. Naisella on silmälasit ja mustavalkoinen villapaita.
Viivi Vanninen valmistui juuri toimitilahuoltajaksi oppisopimuksella. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Vanninen tekee kokopäivätyötä, jossa kohteet vaihtelevat päivittäin.

– Minulla ei ole vakituisia kohteita, olen tehnyt esimerkiksi leikkausasalisiivousta ja tuotantosalien siivousta.

Vanninen on välillä ajatellut toisen työn hankkimista siivoojan työn ohelle tullakseen paremmin toimeen.

– Tykkään todella paljon työstäni. Se on monipuolista ja työkaverit sekä asiakkaat ovat ihania. Miksi minun pitäisi vaihtaa kiva työpaikka sen takia, että minulla ei riitä rahat elämiseen?

– En edes toivo mitään miljoonatuloja, vaan että palkalla tulee toimeen. Ettei tarvitse miettiä kaupassa, ostanko halvempaa leipää vai voisinko ostaa vähän kalliimpaa, kertoo Viivi Vanninen.

Suosittelemme sinulle