Hyppää sisältöön

Ristomatti Hakola haluaa laittaa dieselin hyrnyttämään – paluu maailmancupiin on konkarille iso asia: ”Nyt voi jo vähän hymyillä”

Ristomatti Hakola ei ole voinut kilpailla tällä kaudella kuin muutaman kerran. Nyt hän pääsee kokeilemaan, miten hänen vauhtinsa kestää kansainvälisissä karkeloissa.

Ristomatti Hakola haluaa laittaa dieselin hyrnyttämään.
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Ristomatti Hakola starttasi hiihdon maailmancupissa edellisen kerran yli 10 kuukautta sitten, kun hän sijoittui Falunin perinteisen hiihtotavan sprintissä 21:nneksi. Sen jälkeen kokenut hiihtoässä on käynyt syvällä, sillä terveysongelmat ovat seuranneet häntä sitkeästi.

Viime viikonloppuna voitettu sprintin Suomen mestaruus ja valinta Les Roussesin maailmancupiin ovat olleet Hakolalle suuria valonsäteitä.

– Oli iso asia. Minulla oli jo ajatuksia, että tulenko enää ikinä olemaan maailmancupissa, urallaan 102 kertaa maailmancupissa startannut Hakola myönsi Yle Urheilulle.

– Sain asioita kohdalleen ja vähän treeniä onnistumaan. Ei nyt vielä parhaiten mene, mutta luottoa on siihen, että pystyn maailmancupissa kilpailemaan.

Mattoa vedetty jalkojen alta

Hakolan vauhti näytti heti kauden alussa hyvältä, kun hän toi Vuokatin Suomen cupin viestissä Jämin Jänteen kärjessä vaihtoon. Sen jälkeen terveysmurheet vyöryivät päälle ja harjoitusmäärät jäivät vain murusiksi suunnitellusta.

Suomen cupin jälkeen Hakola on kilpaillut virallisesti vain kahdessa kilpailussa. Joulukuussa hän osallistui Ristijärvellä FIS-kisaan ja viime sunnuntaina hän kisasi Tampereella SM-kisojen sprintissä.

Hakola kertoikin, että jos terveydellinen puoli on sakannut, niin myös henkinen puoli on ollut koetuksella. Hurtista huumoristaan tunnettu Hakola on joutunut kahlaamaan ajoittain todella syvissä vesissä.

– Olen hiihtoa harrastanut aika pitkään ja kun sitä ei voi tehdä, niin silloin vedetään matto alta. Se laittaa miettimään. Mutta nyt voi vähän jo hymyillä, kun täällä ollaan.

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki onnittelevat toisiaan.
Ristomatti Hakola voitti SM-kisojen perinteisen sprintissä Joni Mäen niukalla erolla. Kuva: Lehtikuva

Käynnistyykö vanha diesel?

Hakola on päättänyt edetä päivä kerrallaan ja kutsu MM-kisoihin tulee, jos on tullakseen. Konkarihiihtäjänä hän osaa kuunnella kehonsa signaaleja, ja ne signaalit ovat välillä olleet varsin hyviä. Ongelma on ollut se, että vaihtelua on yhä paljon.

– Se on ollut päivästä kiinni. Mutta välillä on ollut todellakin hyvää menoa, hän sanoi ja pohti tulevaa sprinttistarttia.

– Laitetaan 31-vuotias diesel hyrnyttämään.

Hakolan suunnitelmissa on myös startata sunnuntaina, jolloin Les Roussesissa on ohjelmassa 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailut.

– Jos diesel lähtee käyntiin aamulla, niin tarkoitus olisi. Vanha dieselhän on sellainen, että kun sen kerran käynnistää, niin sitä ei saa sammumaan, Hakola naurahti tuttuun tapaansa.

Yle ei näytä Les Roussesin maailmancupin kilpailuja, mutta niitä seurataan tiiviisti täällä.

Suosittelemme sinulle