Hyppää sisältöön

Arina Sabalenka voitti uransa ensimmäisen grand slam -turnauksen Australiassa – Venäjän hyökkäyssota velloi myös tennisfinaalin päällä

Australian avointen tennisturnauksessa Arina Sabalenka voitti Jelena Rybakinan naisten kaksinpelissä. Lauantain finaalissa Sabalenka vei erät lukemin 4–6, 6–3, 6–4.

Aryna Sabalenka tuulettaa.
Aryna Sabalenka tuuletti riehakkaasti jokaista pistettään ottelun aikana. Kuva: Darrian Traynor / Getty Images
Riku Porvari

Valkovenäläinen Arina Sabalenka voitti naisten kaksinpelissä Kazakstanin Jelena Rybakinan lauantaina. Australian avoin on tenniskauden ensimmäinen grand slam -turnaus. Finaalissa erät menivät Sabalenkalle 4–6, 6–3, 6–4.

Ensimmäinen erä eteni tasaisesti, mutta Rybakina selvitti lopun suvereenisti. Hänellä oli 4–4-tasatilanteessa kaksi breikkipalloa, ja Rybakina ratkaisi erän antamatta pistettäkään Sabalenkalle. Toinen erä kesti lähes tunnin, kun esimerkiksi 4–1-tilanteessa pelattiin 13 palloa. Sabalenka kuitenkin oli vahvempi.

Kolmannessa erässä mestaruudesta taisteltiin pitkään. Tilanteessa 5–4 Sabalenkalla oli kolme ottelupalloa. Lopulta Rybikana iski palautuspallon pitkäksi ja Sabalenka rojahti kentän pintaan juhlimaan.

Sabalenka voitti uransa ensimmäisen kaksinpelin grand slam -turnauksen. Sabalenkan reitti finaaliin oli helpohko, kun vastassa oli vain yksi pelaaja maailmanlistan kärkikymmeniköstä.

Sabalenka ei kuitenkaan ollut hävinnyt turnauksessa yhtäkään erää ennen finaalia. Tämän lisäksi hän on voittanut kaikki ottelunsa tällä kaudella.

Mestaruuspokaalin Sabalenkalle ojensi tennislegenda Billie Jean King.

– On todella inspiroivaa saada tämä pokaali sinulta. Kiitos kaikesta, mitä olet tehnyt lajimme hyväksi. En voisi olla kiitollisempi, Sabalenka sanoi mestaruuspuheessaan.

Aryna Sabalenka hymyilee Billie Jean Kingille.
Arina Sabalenka hymyili mestaruuspokaalin ojentaneelle Billie Jean Kingille. Kuva: Mark Kolbe / Getty Images

Venäjän hyökkäyssota jälleen puheenaiheena

Viime kaudella valkovenäläinen Sabalenka ei saanut pelata Wimbledonissa, koska Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset suljettiin turnauksesta. Sabalenka totesi ennen Australian turnauksen alkua olevansa pettynyt, kun politiikka on vaikuttanut urheiluun.

– Meidät poissuljettiin Wimbledonista ja mihin se vaikutti? Ei mihinkään. He (Venäjän hallitus) edelleen jatkaa sotaa, ja se on surullista. Kukaan ei kannata sotaa – ei kukaan, Sabalenka sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Australiassa maiden liput kiellettiin (siirryt toiseen palveluun) 17. tammikuuta. Kannattajat liehuttivat Venäjän lippua katsomossa, kun ukrainalainen Kateryna Baindl ja venäläinen Kamilla Rakhimova kohtasivat avauskierroksella.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nousi jälleen puheenaikeeksi ennen lauantaita. Keskiviikkona Kansainvälinen olympiakomitea tiedotti tutkivansa, voisivatko venäläiset ja valkovenäläiset palata kansainvälisiin kilpailuihin neutraaleina urheilijoina tenniksen tapaan.

Australian tennisfinaalissa pelasi neutraalina urheilijana Sabalenka.

Rybakina on puolestaan Kazakstania edustava venäläinen.

Moskovassa asuva Rybakina edusti Venäjää vuoteen 2018 asti. Kun hän siirtyi junioreista ammattilaiseksi, Kazakstanin tennisliito ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että haluaa taloudellisesti tukea hänen uraansa. Rybakinalle myönnettiin kansalaisuus.

Rybakin vastasi selväsanaisesti, kun häneltä kysyttiin kantaa hyökkäyssotaan heinäkuussa (siirryt toiseen palveluun).

– En ymmärrä kysymystä, englantini ei ole kovin hyvää, Rybakina sanoi.

Rybakina taasen päihitti matkalla finaaliin maailmanlistan ykkösen Iga Swiatekin ja kaksi grand slam -voittajaa Victoria Azarenkan sekä Jelena Ostapenkon. Rybakinasta tuli ensimmäinen Kazakstania edustava pelaaja maailmanlistan kärkikymmenikössä kaksinpelissä. Erinomaisista syötöistään tunnettu nakutti myös Australian turnauksen uuden ässäsyöttöennätyksen.

Suosittelemme sinulle