Hyppää sisältöön

Maailmancupia johtava norjalaistähti Riiber hylättiin – katso, kuinka hyppypuvun takapuolesta löytyi reikä

Yle Urheilun asiantuntija Petter Kukkonen kommentoi Urheilustudiossa kahta yhdistetyn puheenaihetta: Jarl Magnus Riiberin hylkäystä ja suomalaismiesten hiihtovauhtia.

Anu Karttunen,
Riku Salminen

Yhdistetyn maailmancupin Seefeldin triplan toisessa osakilpailussa nähtiin yllättävä tilanne, kun lajia viime aikoina dominoinut ja maailmancupia johtava Norjan Jarl Magnus Riiber hylättiin. Kansainvälisen hiihtoliiton virallisissa tuloksissa hylkäyksen syyksi ilmoitettiin SCE4 eli hyppypuku.

Norjan joukkue ilmoitti myöhemmin, että syy olisi ollut reikä puvussa. Televisiokuvissa näkyykin, että kaksi kertaa arvostetun triplakilpailun voittaneella Riiberillä on hyppypuvussa reikä takapuolen kohdalla.

– Täyttä varmuutta ei ole siitä, mistä hylkäys on tullut. Se on voinut tulla koosta, ilmanläpäisevyydestä tai sitten tuosta reiästä, Yle Urheilun asiantuntija Petter Kukkonen kertoi Urheilustudiossa.

– Puvussa ei saa olla reikää. Mistä syystä tämä on tullut, onko se tarkoituksenmukainen vai ei, niin veikkaan, että ei ole. Puku on vain revennyt. Todennäköisesti ylhäällä, kun urheilija on kyykistynyt.

Kukkosen mukaan hyppypukuun tehdyistä rei’istä voi joskus olla hyötyäkin ja sellaista on kokeiltukin.

– Kun puvun eri kohtiin kun tehdään reikiä, niin sillä voidaan muuttaa ilmanvirtausta ja johtaa sitä toisiin paikkoihin. Siitä voi olla hyötyä, mutta en usko, että siitä on tässä kohtaa kysymys.

Riiberin kisaviikonloppu päättyi tähän hylkäykseen, eikä hän pääse kilpailemaan enää sunnuntaina.

Hiihtokunto ei vielä tapissa

Toinen puheenaihe yhdistetyssä tänä talvena, ainakin suomalaisten kohdalla, on ollut hiihtovauhti. Ilkka Herola ja Eero Hirvonen eivät ole välttämättä häikäisseet mäkiosuudella, mutta hiihtoladulla tahti on ollut aivan toinen. Herola on ollut yhdistetyn maailmancup-kiertueen paras hiihtäjä kolmena edelliskautena, eikä Hirvonenkaan kaukana ole ollut.

Tällä kaudella suomalaiskaksikko on kuitenkin hakenut hiihtovauhtiaan. Hirvonen on tällä hetkellä parhaan hiihtäjän -tilastossa seitsemännellä sijalla ja Herola kymmenentenä. Toki Herola on jättänyt kolme kisaa väliin, mutta parhaimmillaankin hän on ollut ”vasta” neljänneksi paras hiihtäjä.

– Olisiko muut ryhtyneet apinoimaan, mitä me aikanaan hiihtopuolella tehtiin ja yleinen taso noussut? Kukkonen pohtii.

Hän toimi tähän kauteen asti vuosia yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajana.

– Jos ihan rehtejä ollaan, niin kyllähän se näin on, että näiden parhaiden urheilijoiden kohdalla ei hiihtokunto ole vielä ihan tapissa ollut. Toki siellä on yksittäisiä suorituksia ollut. Hirvonen esimerkiksi eilen (perjantaina) hiihti toiseksi nopeimman ajan.

Planicassa kunto pulpahtaa

Hirvonen on nostanut tällä kaudella pitkästä aikaa tasoaan. Häntä vuosikausia valmentanut Kukkonen kertoi, että kaksikko palasi tämän kauden harjoittelussa vanhaan malliin, joka heillä oli käytössä muutama vuosi sitten. Tuolloin Hirvonen menestyi varsin hyvin kansainvälisissä kilpailuissa.

Kukkosen mukaan Hirvosen tämän kauden hyvään vireeseen on vaikuttanut se, että hän on pystynyt harjoittelemaan pitkästä aikaa täysin terveenä. Hirvonen sai onnistuneita suorituksia jo kesäkilpailuissa, joissa hän voitti yhden kesä-GP:n ja oli yhdessä kisassa kolmas. Nyt Hirvonen tarvitsisi kilpailuonnistumisen myös talvella.

– Itseluottamuksen rakentuminen on pitkä tie. Nyt niitä on tullut niitä pieniä askeleita. Luulen, että urheilijalla alkaa taas kehittyä se luottamus ja näkemys, että hänen on mahdollista saavuttaa huippu uudestaan.

Kukkosen mukaan syitä hiihtovauhtiin voidaan etsiä harjoittelusta ja palautumisesta. Jos siellä on tehty virheitä tai muutoksia, niin ne selviävät hänen mukaansa vasta kauden jälkeen.

Kukkonen on ollut tyytyväinen nuorten urheilijoiden hiihtovauhtiin. Esimerkiksi Otto Niittykoski on tällä kaudella parantanut vauhtiaan.

– Aina vuodet eivät ole veljiä keskenään. Ja kausi on vielä kesken, mennään kohti Planican MM-kisoja, siellä se kunto vasta pulpahtaa, Kukkonen vakuutti.

Suosittelemme sinulle