Hyppää sisältöön

Lumilapiot valmiiksi: Maanantaina sataa reilusti lunta ja ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi

Lunta voi tulla yli kymmenen senttiä. Liikenteen lisäksi varoitetaan osaa merialueista kovasta tuulesta ja korkeasta aallokosta.

Sunnuntai on vielä poutainen, mutta lännestä tuleva matalapaine tuo maanantaiksi lumisateita.
Jari Strömberg

Tänään sunnuntaina on saatu nauttia mukavasta talvisäästä, mutta huomenna maanantaina meno muuttuu aivan toiseksi.

– Maanantain vastaisena yönä laaja matalapaine saapuu Suomeen lännestä tuoden mukanaan runsaita lumi- ja räntäsateita. Maanantain aikana lunta kertyy monin paikoin yli 10 cm. Etelässä osa sateista tulee vetenä, kuuluu Ylen meteorologin Elias Paakkasen sääennuste.

Paakkasen mukaan lunta voi parin vuorokauden aikana kertyä jopa parikymmentä senttiä tai ylikin idässä lähinnä Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa sekä lännessä Pohjanmaan maakuntia myöten, kun matalapaine jää pyörimään alueen ylle tiistaiksikin.

Samaa kertoo Ilmatieteen laitos: kun päästään maanantain puolelle (siirryt toiseen palveluun), matalapaine pukkaa suureen osaan Suomea reiluja lumisateita. Etelässä sade tulee osittain vetenä.

Varoituskartta (siirryt toiseen palveluun) puolestaan hehkuu huomenna keltaisena ja oranssina. Keltainen väri varoittaa huonosta ajokelistä Satakunnasta Etelä-Karjalaan ulottuvan alueen eteläpuolelle sekä Lappiin.

Oranssi väri varoittaa erittäin huonosta ajokelistä sunnuntain ja maanantain välisestä yöstä maanantain ja tiistain väliseen yöhön lumisateen ja lumisten teiden vuoksi suureen osaan keskistä Suomea Pohjanmaalta Etelä-Savoon ja siitä laajalla rintamalla kohti pohjoista aina Kuusamoon asti.

Merialueilla varoitetaan kovasta tuulesta ja Pohjois-Itämerellä kovasta aallokosta, jolloin merkitsevä aallonkorkeus voi ylittää 4 metriä.

Tiistaina helpottaa Keski- ja Etelä-Suomessa, kun lumisateet siirtyvät pohjoisemmaksi aina Sodankylän ja Kittilän korkeudelle. Keskiviikkona varoitetaan uudesta lumentulosta Varsinais-Suomea ja Uuttamaata.

Suosittelemme sinulle