Hyppää sisältöön

Ristomatti Hakolalta harvinainen epäonnistuminen – karsiutuneelta Joni Mäeltä löytyy vahva MM-näyttö: ”Sen voi sitten arvottaa miten haluaa”

Planican MM-kisojen perinteisen hiihtotavan sprinttiin on aikaa enää vajaa kuukausi, ja Les Roussesin maailmancupin sprintti oli viimeinen samaisella hiihtotavalla. Suomen joukkueesta kaksi isoa kalaa putosi kuitenkin erävaiheesta pois.

Joni Mäki maalialueella Rukalla 2022.
Joni Mäki joutui pettymään Les Roussesissa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Viikko sitten sprintin Suomen mestaruuden voittaneen Ristomatti Hakolan ja hopeamitalisti Joni Mäen vauhti oli kadoksissa Les Roussesin sprinttikarsinnassa. Mäki jäi jatkopaikasta ainoastaan kolme sadasosaa, kymmenen kuukauden tauon jälkeen maailmancupiin palannut Hakola oli 35:s.

– Ei lohduta, totesi Hakola ensitöikseen Yle Urheilun haastattelussa kuultuaan sijoituksensa.

– En ole varmaan seitsemään vuoteen pudonnut pertsan sprintissä. Aika mystiseltä tuntuu. Oli kyllä todella surkea kulku. Olen aina sanonut, kun joku on karsiutunut, että miltähän tuntuisi lähteä tähän aikaan kotiin. Nyt minulle voi sanoa sen.

Kansainvälisen hiihtoliiton tulospalvelun mukaan Hakola on edellisen kerran jäänyt perinteisen hiihtotavan sprintissä erävaiheesta helmikuussa 2014 Skandinavia-cupissa. Hakola ei keksinyt syytä, miksi hänen vauhtinsa oli niin heikkoa. Hänen mukaansa rataa ei ainakaan voi syyttää.

– Kyllä näillä yleensä on menty aina jatkoon. Kunto on tuntunutkin välillä oikein hyvältä, mutta tämä viikko on ollut vähän surkea Tampereen jälkeen. Kyllä vanhan dieselin vähän kovempaa pitäisi kulkea. Mutta ei se mitään. Annetaan plussa siitä, että olen taas täällä. Uutta matoa koukkuun, Hakola lupaili.

”Voi arvottaa miten haluaa”

Joni Mäki oli yksi Suomen hiihtosankareista Pekingin olympialaisissa, kun hän voitti hopeaa Iivo Niskasen kanssa perinteisen parisprintissä. Kaksi vuotta sitten Mäki ja Hakola voittivat vapaan hiihtotavan parisprintissä MM-hopeaa. Nyt Les Roussesissa Mäen vauhti ei riittänyt kärjen mukaan.

– Oli aika löysänoloinen jalka nousuun. Ei oikeastaan tapahtunut mitään siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt tapahtua. En tiedä, painoiko eilinen, mutta ei kyllä jalka hermottanut ollenkaan, Mäki totesi.

– Tulos oli heikko. Ei oikein päässyt kunnon vauhtiin missään vaiheessa karsinnan aikana. Tällainen ohilyönti tällä kertaa.

Les Rousses on viimeinen näytönpaikka sprintissä, joten MM-valintaspekulaatiot käyvät kuumina. Joni Mäki ei halunnut asiaa pohtia.

– Minulla on yksi finaalipaikka (Beitostölenin maailmancupin viides). Sen voi sitten arvottaa miten haluaa, mutta Planicassa pitää olla kunnossa, jos aikoo taistella hyvistä sijoituksista ja päästä hiihtämään, Mäki muistutti.

– Koetetaan nyt kääntää kelkka ja hiihdetään ensi viikolla, toivottavasti, lujempaa.

Suosittelemme sinulle