Hyppää sisältöön

Julkisuudesta kadonnut Joonas Donskoi avautuu Ylelle raskaista hetkistä – aivotärähdykset ovat jättäneet jälkensä: ”Totta kai olen huolissani”

NHL-kiekkoilija Joonas Donskoi ei ole pelannut kuluvalla kaudella otteluakaan, eikä paluusta kaukaloon ole mitään tietoa. Tilanne on raskas, koska hyökkääjä oli lyönyt kaiken peliin ja hankkinut oman kokinkin.

Joonas Donskoi Seattle Krakenin paidassa.
Joonas Donskoi oli lyönyt kaiken peliin tälle kaudelle ja hankkinut oman kokikin, mutta harjoituskauden tällin jälkeen tuli täysi stoppi. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä

Moni NHL:ää seuraava on ihmetellyt kuluvan kauden aikana, mihin katosi Joonas Donskoi, 30. Coloradossa toissa kaudella seitsemäntoista maalia iskenyt ja sittemmin laajennusjoukkue Seattleen kaapattu suomalaislaituri ei ole vetänyt NHL-jäähän kuluvalla kaudella vielä viiltoakaan.

Tai veti harjoituskaudella reilun neljän erän verran, kunnes törmäsi oman pelaajan kanssa ja löi päänsä jäähän.

Lopputulema oli Donskoille valitettavan tuttu: aivotärähdys.

Yle Urheilun kotoaan Seattlesta tavoittama Donskoi avautui aivotärähdyskierteestä, jollaisesta ei näillä leveysasteilla olla juuri kuultu. Harjoituskauden aivotärähdys oli Donskoille nimittäin jo uran seitsemäs – näistä kuusi on NHL:stä ja yksi Kärpistä. NHL:ssä Donskoin kuusi kolhua mahtuvat käytännössä kolmeen kauteen.

Tahti on edelleen ollut huima ja viimeisin pudotti pelaajan aidosti kanveesiin.

– Onhan tämä ollut uran raskain kausi. Itsellä vielä historiaa näistä päävammoista, niin onhan tässä henkisesti aika kovilla oltu, kun ei ole päässyt kaukaloon. Oireita on ollut pitkään ja niitä tässä on työstetty päivä kerrallaan, Donskoi sanoo.

Viimeisin tälli on aiheuttanut pelaajalle lähinnä huimausta ja päänsärkyä, mutta aiemmat osumat muutakin.

– Tämän viimeisimmän jälkeen oli aluksi myös silmien kanssa ongelmia, mutta saimme ne harjoituksilla kuntoon. Aiemmin minulla meni korvasta tasapainoelin. Sen kanssa oli aikamoinen homma. Kaikki heiluminen sai voimaan pahoin ja esimerkiksi kesällä veneellä jouduin oksentamaan. Oireet oli tosi pahoja, Donskoi muistelee.

– Tasapainoelimen jumppaamista tehtiin paljon, että se tottuu taas heilumiseen.

Joonas Donskoi lähikuvassa.
Joonas Donskoi ei ole päässyt kaukaloon hetkeen. Kuva: 2021 Getty Images

Jääkiekkomaailmassa on viime vuosina kuultu paljon tarinoita toistuvien aivotärähdysten aiheuttamista haasteista kaukalon ulkopuolella. Joidenkin entisten NHL-tappelijoiden aivoista on näiden kuolemien jälkeen löydetty tutkimuksissa niin sanottu CTE, krooninen aivovamma.

Donskoi ei edes yritä esittää, ettei olisi huolissaan.

– Totta kai olen huolissani. Olen yrittänyt paljon jutella eri ihmisten kanssa ja soitella esimerkiksi entisille pelaajille, joiden urat on päättyneet aivotärähdyksiin. Olen halunnut keskustella ja kysellä, miten he voivat. Olen myös ollut paljon jutuissa eri lääkärien ja asiantuntijoiden kanssa. Nämä ovat vaikeita juttuja.

Lähipiiri on pitänyt Donskoin pään pinnalla vaikeina aikoina.

– Minulla on kotona vaimo ja puolitoistavuotias poika, ettei tässä voi ihan masennukseen vajota. Olen ajatellut, että nyt olen saanut olla kotona ja leikkiä pojan kanssa, se on positiivista. Loppujen lopuksi työ on vain jääkiekkoa ja minulla on tässä perhe, josta täytyy pitää huolta. Se on aina tärkeintä.

Vaikka Yhdysvaltojen luoteisosassa sijaitsevassa Seattlessa saattaa toisinaan sataa vettä parikin viikkoa putkeen, Donskoin omassa tilanteessa sadepilvet ovat alkaneet väistyä ja auringonsäteet tunkea läpi pilviverhosta. Paluuaikataulua pelaajalle ei vieläkään ole, mutta suunta on oikea.

– Olo on alkanut parantua ja viime viikot ovat olleet hyviä. En ole käynyt jäällä, mutta salilla olen treenaillut ihan normaalisti. Alkaa tässä olla valoa tunnelin päässä, vaikka en osaa vielä mitään aikataulua sanoa. Rauhassa pitää edetä, sillä aika on ollut tärkein arvo toipumisessa. Toivottavasti kohta pääsee jäällä, palo alkaa olla kova, Donskoi naurahtaa.

Taklaaminen kuuluu peliin

Se, miten Donskoi on aivotärähdyskierteeseen ajautunut, on tavallinen tarina NHL-maailmasta. Joskus kyse on huonosta tuurista, toisinaan vastustajalta puuttuu kunnioitus. Eikä Donskoi pakene omaa vastuutaankaan, vaan toteaa pyörineensä joskus kaukalossa pää alhaalla ja maksaneensa siitä kovaa hintaa.

– On siellä sitten joku törkeäkin taklaus joukossa.

Taklaamiskeskustelua on käyty jääkiekon ympärillä tasaisin väliajoin. Toisinaan puidaan taklaajan, toisinaan taklattavan vastuuta. Varmaa on vain, että NHL:ssä taklataan edelleen ja usein kovaa.

– Taklaaminen kuuluu peliin. On oltava valmis, koska täällä on edelleen jätkiä, jotka vetävät kovaa. Jos olet joukkueessa fyysisen roolin kaveri, pysyt kokoonpanossa viemällä taklaukset loppuun. Joskus osumia tulee kuitenkin ihan puhtaissakin taklauksissa. Kokonaan me ei loukkaantumisista koskaan päästä, Donskoi muistuttaa.

– Se pitää silti sanoa, että kun tullaan puun takaa suoraan päähän, niistä pitäisi antaa aivan älyttömän pitkiä pelikieltoja.

Joonas Donskoi kaatui jäällä Vegasia vastaan.
Joonas Donskoi on kokenut kovia viime aikoina. Kuva: NHLI via Getty Images

Nuorten valmiuksista ottaa taklauksia vastaan on niin ikää puhuttu paljon.

– Peli opettaa, Donskoi heittää hymynkare äänessään.

– Jos olet kiekollinen pelaaja, sinua taklataan. Ehkä jos nuoret tulevat tänne suoraan yliopistoista tai junnuista, he eivät ehkä odota sitä. Jos mietin itseäni 18-vuotiaana, niin aika hullulta se tuntuu, miten nuorena NHL:ään nykyään tullaan.

”All-in tähän kauteen”

Syksyn aivotärähdys tuli Donskoin uran kannaltakin hankalaan rakoon. Avauskausi Seattlessa oli vaikea ja nyt käsillä on nelivuotisen sopimuksen viimeinen kausi.

– Viimeinen kausi sopimusta ja löin kesällä tähän kauteen all-in. Palkkasin oman kokin kesäksi ja kaikki tuntui hyvältä. Tein kaikkeni, ettei viime kauden homma toistuisi. Kun sitten kävi näin, se oli henkisesti aika kova paikka käydä läpi, Donskoi palaa syksyyn, mutta luo saman tien jo katseen eteenpäin.

– Tällaista tämä urheilu on, ylä- ja alamäkiä. On aivan turha jäädä tällaisista murjottamaan. Itse jopa koen tällaiset hetket mukavina haasteina, että vieläkö pystyy omalle tasolleen palaamaan.

Joonas Donskoi hymyilee.
Joonas Donskoi toivoo pääsevänsä vielä tähän tilanteeseen, hymyilemään kaukaloon. Kuva: Getty Images

Positiivisella asenteella Seattlen ja Coloradon lisäksi San Josea urallaan edustanut Donskoi on liikkunut myös joukkueen parissa.

– Hallilla olen joka päivä ja niin kova intohimo on lajiin, että haluan auttaa, miten tahansa voin. Joskus se voi olla vinkki nuorelle pelaajalle, joskus pidän vain yllä voittojen kautta muutenkin syntynyttä hyvää ilmapiiriä. Siitä olen pitänyt huolen, etten mene sinne murjottamaan, Donskoi toteaa lopuksi.

Donskoin tilanteesta kertoi ensimmäisenä Raahen Seutu (siirryt toiseen palveluun).

Yle näyttää lauantai-iltana suorana Coloradon ja St. Louisin välisen kamppailun. Suora lähetys starttaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 22.00.

Suosittelemme sinulle