Hyppää sisältöön

Ruotsi sulki suurlähetystönsä Turkissa protestien takia – Suomen ulkoministeriö kehottaa Turkissa olevia välttämään väkijoukkoja

Turkkilaiset mielenosoittajat ovat vastustaneet sitä, että Ruotsi ei estänyt äärioikeistopoliitikon tempausta, jossa hän poltti koraanin Turkin suurlähetystön edustalla Tukholmassa.

Mielenosoittajat polttavat Ruotsin lipun.
Mielenosoittajat polttivat Ruotsin lipun Ruotsin konsulaatin edessä Istanbulissa 21. tammikuuta. Kuva: Yasin Akgul / AFP
Mikko Leppänen,
Sakari Nuuttila,
Topias Peltonen

Ruotsi varautuu siihen, että Turkissa järjestetään lisää mielenosoituksia Ruotsin suurlähetystön ja konsulaatin edustalla.

Varotoimena Ruotsi on sulkenut suurlähetystönsä Ankarassa väliaikaisesti yleisöltä. Asiasta kerrotaan suurlähetystön verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin suurlähetystö Ankarassa on ollut suljettuna myös aiemmin tällä viikolla.

Ruotsin Istanbulin-konsulaatti on edelleen avoinna, mutta ihmisiä pyydetään asioimaan siellä vain välttämättömistä syistä. Kävijöitä kehotetaan erityiseen varovaisuuteen sekä noudattamaan poliisien ja turvallisuusviranomaisten ohjeita.

Lisäksi Ruotsin ulkoministeriö kehottaa Turkissa oleskelevia Ruotsin kansalaisia välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Ruotsin Ankaran-suurlähetystön ja Istanbulin-konsulaatin edessä on viime aikoina järjestetty protesteja.

Mielenosoittajat ovat olleet raivoissaan siitä, että Ruotsi ei estänyt äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludanin tempausta, jossa hän poltti koraanin Turkin suurlähetystön edustalla Tukholmassa viime lauantaina.

Esimerkiksi Istanbulissa mielenosoittajat polttivat Ruotsin lipun Ruotsin konsulaatin edessä ja yrittivät tunkeutua sisälle konsulaattiin.

Ruotsin television (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös Tanskan ja Norjan ulkoministeriöt kehottavat Turkissa olevia kansalaisiaan varovaisuuteen ja välttämään suuria väkijoukkoja.

Suomen ulkoministeriö on lähettänyt Turkkiin matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille tekstiviestin, jossa kehotetaan välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia. Suomen ulkoministeriön viestinnän mukaan Suomella ei kuitenkaan ole aikomusta muuttaa omaa matkustustiedotettaan Turkissa.

Tieto Suomen ulkoministeriöstä lisätty kello 16.07.

Tieto ulkoministeriön tekstiviestistä lisätty kello 17.31.

Suosittelemme sinulle