Hyppää sisältöön

Keskustan Saarikko jättää hallitusoven auki – äänestäjien tuki ja hallitusohjelma ratkaisevat

Keskustan puolueväki on kerännyt itseluottamusta vaaliristeilyllä Suomenlahden aalloilla.

Annika Saarikko tervehtii risteilyvieraita Viking Gabrielalalla Keskustan Vaalistarttiristeilyn alkaessa.
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko pitää hallitusovea auki sekä oikealle että vasemmalle. Kuvassa Saarikko vastaanottaa väkeä keskustan vaaliristeilylle, joka järjestettiin Helsingin ja Tallinnan välillä 27.-28. tammikuuta. Kuva: Toni Määttä / Yle
Pekka Kinnunen

Keskusta on valmis menemään mukaan myös seuraavaan hallitukseen.

Puoluejohtaja Annika Saarikon (kesk.) mukaan hallitukseen osallistuminen vaatii kuitenkin äänestäjien tukea ja yhteistä näkemystä hallitusohjelmasta.

Vaaliristeilystä vauhtia huhtikuun eduskuntavaaleihin hakenut Saarikko jätti yhteistyön auki sekä kokoomuksen että sosiaalidemokraattien suuntaan.

– Tämä eri seurojen ja leirien pystyttäminen näin hyvissä ajoin ennen vaaleja ei minusta rakenna suomalaista yhteiskuntaa juuri nyt kovinkaan kestävästi.

– Keskusta ei lukitse itseään laidoille, ei leireihin, on valmis yhteistyöhön, mutta se edellyttää luottamusta suomalaisilta ja sen varassa me nyt olemme ja luottamusta pyydämme. Sen jälkeen arvioidaan ohjelman kautta, onko hallitusvastuu meille ajankohtainen asia, Saarikko linjaa

Saarikko kertoo, että hän vierastaa ja hiukan oudoksuukin sitä, miten näiden vaalien alla tuntuu olevan kova tarve rakentaa leirejä ja lisätä eriseuraisuutta.

– Keskusta on kovien vääntöjenkin keskellä aina yhteistyön puolue enkä siksi lukitse meitä minnekään laidalle tai blokkiin, mutta totta kai suomalaisilta ei varmastikaan ole jäänyt huomaamatta, että nykyisen hallituspohjan vaiheet ovat olleet meille vaikeita ja olemme myös siitä vastuunkannosta hintaa maksaneet luottamuksessa, Saarikko viittaa Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) johtamien hallitusten sisäisiin vaikeuksiin.

Saarikon mukaan suurimmat näkemyserot ovat olleet suhtautumisessa velkaan ja luonnonvarojen kestävään käyttöön.

Lisäbudjetista neuvotellaan ensi viikolla

Hallituskauden loppusuoralla hallituspuolueet ovat juuttuneet vielä kiistaan tämän vuoden ensimmäisen lisäbudjetin sisällöstä.

– Meillä on yksituumaisuus siitä, että nyt tehtävänsä aloittaneet hyvinvointialueet - suomalaisten sosiaali ja terveyspalvelut - ovat tämän hallituksen viimeisten rahapäätösten ytimessä.

– Nyt kysymys on siitä, miten voimme tehdä ratkaisun, joka pitää kiinni myös sopimuksesta talouden raameista ja uskon, että sellaisen löydämme, valtiovarainministeri Saarikko toteaa.

Hallituspuolueiden väliset lisäbudjettineuvottelut jatkuvat ensi viikolla.

Vientiteollisuutta ensi viikolla uhkaavat lakot huolestuttavat valtiovarainministeri Saarikkoa.

– On selväää, että hintojen nousun vuoksi palkkaneuvotteluissa ovat vastakkain näkemys siitä, että meidän on säilytettävä kilpailukykymme ja maltilliset ratkaisut ja toisaalta huolehdittava ostovoimasta, työntekijöiden lompakosta ja nousevien hintojen ajassa siihen liittyvistä paineista.

– Tietenkin toivon sovintoa ja toivon myöskin ratkaisuhakuisuutta. Meidän ei kannata nyt itse sisäisesti lisätä huoliamme, kun maailmalta niitä kylliksi tulee, Saarikko huomauttaa.

Voit keskustella tästä artikkelista 29.1.2023 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Keskusta avasi vaalikampanjansa: Talous kuntoon kahdessa vaalikaudessa – yrittäjien verotusta ei kiristetä

Tällaisilla luvuilla ministeri Kiuru perustelee puolta miljardia hoitovelkaan

Teknologia-alan sovintoesitys olisi antanut kahdessa vuodessa kuuden prosentin korotuksen – asiantuntijat arvioivat, onko se paljon vai vähän

Suosittelemme sinulle