Hyppää sisältöön

HUS vahvistaa: verkkosivujen häiriö johtui kolmannen osapuolen haitanteosta

HUSin ulkoiset verkkosivut eivät auenneet lauantaina illalla. Tapahtumien taustalla ovat mahdollisesti venäläishakkerit. HUSissa tehdään perusteellinen selvitys häiriön syistä.

Meilahden sairaala-alue.
Kuvassa Meilahden sairaala-alue. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tekijät

Helsingin ja Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhtymä HUSin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) oli lauantaina teknisiä ongelmia, eikä niille päässyt useisiin tunteihin.

Sunnuntaina HUSin tietohallinnon tuotantojohtaja Risto Laakkonen kertoi, että häiriö johtui "kolmannen osapuolen haitanteosta".

– Tämä oli rajatumpi palvelunestohyökkäys. En haluaisi yksityiskohtiin hirveästi mennä, mutta kolmannen osapuolen haitanteko tässä oli kyseessä, Laakkonen sanoo.

Lauantaina illalla verkkosivut eivät auenneet, ja latautuvassa näkymässä kerrottiin katkon syyn olevan selvityksessä.

Laakkonen kertoi lauantaina, että ongelma näyttäytyi sairaanhoitopiirin ulkoisilla verkkosivuilla. Hän kertoi, että HUSin sisäiset sivut, intranet ja sisäiset palvelut toimivat.

Laakkosen mukaan potilastiedot eivät vaarantuneet.

Venäläishakkerit kertoivat iskusta länsisairaaloihin

Teknisten ongelmien taustalla saattoivat olla venäläishakkerit.

Venäläinen hakkeriryhmä KillMilk julkaisi lauantaina Telegram-kanavallaan listan terveydenhuollon laitoksista, joihin uusi palvelunestohyökkäys kohdistuu, ja ilmoitti sen alkamisesta.

Suomen lisäksi venäläishakkerit ilmoittivat hyökkäyksestä sairaaloihin Yhdysvalloissa, Norjassa, Hollannissa, Britanniassa ja Saksassa.

Muut hakkeriryhmät ilmaisivat halunsa osallistua palvelunestohyökkäykseen.

Suomessa hyökkäys oli venäläisen hakkerilähteen mukaan kohdistettu HUSiin, OYSiin, TYKSiin, TAYSiin ja KYSiin. HUSia lukuun ottamatta muihin sivuihin ei ole näyttänyt kohdistuvan häiriöitä.

Aiemmin venäläisten hakkerien kohteina Suomessa ovat olleet muun muassa valtioneuvoston ja eduskunnan sivustot.

HUSin tietohallinnon tuotantojohtaja Risto Laakkonen ei halua ottaa kantaa siihen, mikä tai kuka häiriön takana ollut kolmas osapuoli oli.

– En nyt pysty tässä vahvistamaan, tuliko tämä itärajan takaa vai mistä, hän sanoo.

Laakkosella ei ole tiedossaan, että vastaavia häiriöitä kuin HUSilla olisi ollut viikonloppuna muilla Suomen sairaaloilla.

Laakkosen mukaan HUSissa tehdään alkavan viikon aikana perusteellinen selvitys häiriön syistä.

Uutista päivitetty 28. tammikuuta klo 23.28 tiedolla siitä, että verkkosivut toimivat taas. Juttua päivitetty myös 29. tammikuuta kello 11 tiedolla siitä, että ongelman syy ei edelleenkään ole täysin tiedossa, mutta kolmannen osapuolen häiriköinti on yhä mahdollinen selitys ja kello 13.55 tiedolla siitä, että HUS vahvistaa häiriön johtuneen "kolmannen osapuolen haitanteosta".

Juttuun korjattu HUSin nimen muotoilu 30. tammikuuta kello 13.33: HUS on Helsingin ja Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhtymä, entinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Jutussa luki aiemmin, että HUS on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Suosittelemme sinulle