Hyppää sisältöön

Valmentajalta huojentavia uutisia Iivo Niskasesta ja Krista Pärmäkoskesta – molemmat starttaamassa sunnuntaina

Les Roussesin maailmancup oli viimeinen kansainvälinen näyttöpaikka suomalaissprinttereille Planican MM-kisaa varten. Kolme suomalaista pääsi välieriin asti.

Krista Pärmäkoski maalialueella Rukalla 2022.
Krista Pärmäkosken tilanne herättää kysymyksiä. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Krista Pärmäkoski valitteli tukkoista oloaan jo perjantain 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan jälkeen, ja lauantaina hän ei ilmestynyt erävaiheen starttiin ollenkaan. Hiihtomaajoukkueen valmentaja Ville Oksasen mukaan Pärmäkoskellä ei ollut hyvää fiilistä kropassa ja päätti sen takia jättää erähiihdon hiihtämättä. Sääntöjen mukaan tämä on sallittua.

– Vaikka urheilijalla olisi aamulla huono tunne, niin se saattaa muuttua kilpailussa. Krista tuli aika nopeasti karsintahiihdon jälkeen päätökseen, ettei starttaa, Oksanen sanoi.

Oksasen mukaan Pärmäkoski on kuitenkin toistaiseksi vielä sunnuntain starttilistoilla. Tuolloin Les Roussesissa hiihdetään 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisa.

Myös Iivo Niskasen tilanne kiinnostaa, sillä hän kaatui perjantain kisassa ja satutti jalkaansa. Niskanen kertoi lauantaiaamulla Yle Urheilulle, että jalka on yllättävän ok.

– Kyllä Iivo on hiihtämässä huomenna, Oksanen sanoi.

Iivo Niskanen jalkansa kunnosta: ”Yllättävän ok”

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila odottaa sekä Niskaselta että Pärmäkoskelta sunnuntain kisasta näyttöä siitä, että he ovat hyvässä vireessä. Molemmat ovat olleet viime aikoina melkoisia kysymysmerkkejä.

– Iivo jätti SM-viikonlopun väliin eikä tuosta eilisestä vapaan kilpailusta oikein saatu tietoa, missä hän on menossa. Viestit kertovat, että mies on hyvässä kunnossa, enkä lähde sitä epäilemään, Lassila totesi Urheilustudiossa.

Sunnuntain yhteislähtökilpailussa oman haasteensa Niskaselle antaa se, että rata on kapea ja siinä on paljon mutkia, lisäksi Niskanen joutuu starttaamaan kaukaa kärjestä.

– Ehkä se, mitä toivon, on, että Iivo olisi riittävän hyvässä vireessä kohti MM-kisoja ja pystyisi pitämään hyvää vauhtia. Tuloksen tekeminen voi olla jo epävarmempaa, miten hän onnistuu taktisissa ratkaisuissa matkan varrella ja välttää vahingot ja muut ongelmat.

Krista Pärmäkoski oli Tour de Skillä mainiossa vireessä, kunnes joutui keskeyttämään sairastumisen takia. Lassilan mielestä tuolloin näyttikin, että Pärmäkoski nousee suorastaan lentoon.

– Nyt hänen kohdallaan on tosi suuret kysymysmerkit niin eiliseltä kuin tämän päivän osalta. Huominen varmaan antaa lisää vastauksia.

”Nyt pitää tehdä oikeita liikkeitä MM-kisoja kohti”

Lauantain sprintti oli monelle suomalaishiihtäjälle viimeinen kansainvälinen näyttöpaikka Planican MM-kilpailuja varten. Miesten puolella koettiin jo karsinnassa iso yllätys, kun sekä tuore Suomen mestari Ristomatti Hakola että hopeamies Joni Mäki jäivät erävaiheen ulkopuolelle. Oksasen mukaan kummankaan hiihto ei ollut karsinnassa hyväntuntuista.

– Myös koko suomalaisten porukka oli aika yhdessä läjässä. Erissä olimme kuitenkin parempia kuin karsinnassa. Ehkä karsinnassa ei ollut voittava kapula, Oksanen totesi.

Lue lisää: Ristomatti Hakolalta harvinainen epäonnistuminen – karsiutuneelta Joni Mäeltä löytyy vahva MM-näyttö: ”Sen voi sitten arvottaa miten haluaa”

Sprintin MM-näyttökisoja ovat olleet tällä kaudella maailmancupin kolme perinteisen hiihtotavan sprinttikisaa (Ruka, Beitostölen ja Les Rousses) sekä Tour de Skin Val di Fiemmen perinteisen sprintti. Vaikka Oksanen ei halunnut kommentoida mahdollisia valintoja, hän totesi, että tämän päivän kisa oli ehdottomasti sellainen, josta vedetään johtopäätöksiä.

Vaikka Suomen ykköshiihtäjät Les Roussesin sprintissä olivat lauantaina kysymysmerkkejä, ei Oksanen vielä ole huolissaan.

– Hiihdossa, ja varsinkin sprintissä, tulee aika paljon vaihtelua. Siihen vaikuttaa niin moni asia. Jos on vähänkin se huono päivä, niin tulos voi olla nopeasti sijoituksellisesti huono, Oksanen muistutti.

– En ole huolissani. Tiedän, että meillä on kaikki urheilijat tehneet hyvin hommia. Nyt pitää tehdä oikeita liikkeitä MM-kisoja kohti, mutta sinne on vielä aikaa.

Lauri Vuorinen kiri tärkeässä MM-näytössä välieriin.

Eilen keskeyttänyt Kyllönen paras suomalaisnainen

Anne Kyllönen oli suomalaisnaisista ainoa, joka selviytyi välieriin asti. Tulos oli sikäli mielenkiintoinen, että harvemmin kisoja keskeyttävä Kyllönen joutui perjantaina jättämään 10 kilometrin kisan kesken.

– Niin ne päivät vaihtelevat, Kyllönen naurahti.

Hänen mukaansa joukkue tuli nopealla valmistautumisella kisapaikkakunnalle ja takana oli vielä viime viikonlopun Tampereen SM-kisat. Kuormituksen lisäksi Kyllönen uskoi myös Les Roussesin korkeuden vaikuttaneen, vaikka kisat hiihdettiin noin kilometrin korkeudessa.

– Vaikka ei olla kovin korkealla, niin yksi jos toinenkin on sanonut, ettei se ihan vastaa merenpinnan tuntemuksia, Kyllönen sanoi, eikä ollut huolissaan tuloskuntonsa rajusta vaihtelusta.

– Kunto on varmasti menossa eteenpäin ja oma tuntemus on hyvä. Olisin varmasti eilen jollakin tavalla päässyt maaliin, mutta se olisi varmaan ollut tältä päivältä pois. Kehoa on kuunneltava. Jos elimistössä tuntuu, että kaikki ei ole kunnossa, niin silloin pitää uskaltaa tehdä ratkaisuja. Tämä päivä osoitti, että osasin tehdä oikean ratkaisun.

Lauri Vuorinen oli parhaana suomalaismiehenä 10:s ja Niilo Moilanen jatkoi hyviä otteitaan perinteisen sprintissä ollen 12:s. Moilanen tiesi, että lauantai oli hänelle tärkeä päivä, jossa hänen piti onnistua.

– Tämä oli viimeinen näytönpaikka ja saada ennen kaikkea henkisesti itseluottamusta lisää. Kolme pertsan sprinttiä ja kaksi välierää, olen tyytyväinen. Olen saanut tasoa nostettua viime kaudesta, Moilanen sanoi.

Myös Vuorinen oli helpottunut, sillä mestaruuskisoissa hän jäi mitalien ulkopuolelle.

– Tuloksellisesti huojentava päivä, mutta kyllä tuossa hiihtämisessä oli paljon parannettavaa. Päivän parasta antia oli loppukiri maaliin alkuerässä. Se irtosi hyvin, mutta muuten jäi parannettavaa, Vuorinen totesi.

Johannes Hösflot Kläbo hävisi! Ranskalainen Jouve juhli kotiyleisönsä edessä.

Päivitys kello 19.18: Lisätty Kalle Lassilan kommentit Iivo Niskasesta ja Krista Pärmäkoskesta.

Suosittelemme sinulle