Hyppää sisältöön

Analyysi: Raakalaismainen poliisiväkivalta pöyristyttää taas Yhdysvalloissa, mutta mellakoilta vältyttiin useasta syystä

Tyre Nicholsin tapauksesta puuttuva rasistinen symboliikka saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, että protestit pysyivät rauhallisina, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-toimittaja Juri von Bonsdorff.

Etualalla miehiä, joista yksi nostaa nyrkkiään pystyyn, ja tautalla Yhdysvaltain lippu näytöllä.
Ihmiset osoittivat mieltään poliisiväkivaltaa vastaan New Yorkissa 27. tammikuuta 2023. Kuva: Fatih Aktas / Anadolu Agency / AOP
Juri von Bonsdorff

WASHINGTON Perjantai-iltapäivä oli täynnä pahaa enteilevää jännitystä.

Uutiskanavat takoivat taukoamatta pian julki tulevasta videosta, jolla viisi poliisia pahoinpitelee 29-vuotiaan Tyre Nicholsin henkihieveriin ja sairaalan kautta hautaan.

Videon nähneet varoittivat etukäteen sen muistuttavan afroamerikkalaisen Rodney Kingin pahamaineisesta pahoinpitelystä kolmenkymmenen vuoden takaa. Valkoisten poliisien brutaali voimankäyttö johti silloin kymmenien ihmisten hengen vaatineisiin mellakoihin Los Angelesissa.

Nyt televisiossa kauppiaat kertoivat suojaavansa näyteikkunoitaan ja somessa levisi tietoja mielenosoitusten alkamisajankohdista. Presidentti Joe Biden vetosi kansaan ja pyysi ihmisiä pysymään rauhallisina.

Memphisin kaupunki julkisti poliisin kehokamerakuvat Tyre Nicholsin pahoinpitelystä kiinniottotilanteessa.

George Floydin murhan jälkeinen kesä oli kaikilla tuoreessa muistissa.

– Mitään ei tule tapahtumaan, koska Nicholsin pahoinpidelleet poliisit olivat mustia, afroamerikkalainen kollegani sanoi yllättäen.

– Sillä ei pitäisi olla merkitystä, mutta niin se vain on. Tulet näkemään sen.

Ystäväni oli oikeassa. Mielenosoitukset jäivät pieniksi ja ne pysyivät laajalti rauhallisina. Oliko hän oikeassa syyn suhteen? Se on kiperämpi kysymys.

Eri puolilla Yhdysvaltoja syntyi mielenosoituksia Memphisin poliisin julkaistua Tyre Nicholsiin kohdistuneen poliisiväkivallan näyttäviä videoita.

Poliisien syytteet saattoivat rauhoittaa tilannetta

On selvää, että valkoisen poliisin väkivalta mustaa miestä kohtaan sisältää symboliikkaa, joka herättää henkiin muistot vuosisatoja kestäneestä rasismista ja sorrosta. Silloin raivo ja epätoivo ovat aina pinnassa.

Se symboliikka puuttuu Tyre Nicholsin tapauksesta.

Mutta tilanteeseen saattoi vaikuttaa rauhoittavasti myös nopeasti poliiseja kohtaan nostetut syytteet taposta.

Ne tulivat itse asiassa niin nopeasti, että mustat kansalaisoikeusaktivistit hämmästelivät asiaa julkisesti.

Kun poliisiväkivaltaan syyllistyvät valkoiset poliisit, videoiden julkistamiset, mahdolliset viraltapanot, irtisanomiset ja rikossyytteet tulevat useasti paljon vaivalloisemmin ja hitaammin, jos koskaan.

Myös Tyre Nicholsin vanhempien vahva vetoomus, että ihmisten pitäisi välttää väkivaltaa ja mellakointia, saattoi viilentää tunteita.

Mellakoiden jäädessä vähiin keskustelu lauantaina pääsi keskittymään pääasiaan – miten nuoren ja aseettoman mustan miehen rutiininomainen liikennepysäytys jälleen kerran johti turhaan kuolemaan.

Memphisin poliisin erikoisyksikkö hyllytettiin

Taposta syytetyt poliisit olivat kaikki jäseniä uudessa Scorpion-nimisessä erikoisyksikössä, jonka tehtävänä on ollut tukahduttaa kasvavaa rikollisuutta Memphisissä.

Kaupungin poliisipäällikön mukaan he ovat Tyre Nicholsin tapausta lukuun ottamatta tehneet hyvää työtä. Yksikkö teki viranomaisten mukaan ensimmäisenä vuonna pari tuhatta pidätystä ja noin 800 asetta takavarikoitiin. Rikollisuuden kasvu katkaistiin. Nyt ryhmä on hyllytettynä.

Paikallisten kansalaisoikeusaktivistien käsitys ryhmän toiminnasta on toinen. Tyre Nicholsin perheen asianajaja Ben Crump sanoi eilen, että monet asukkaat ovat syyttäneet ryhmää liiallisesta voimankäytöstä.

– Poliisin vallitsevat toimintatavat tappoivat Tyre Nicholsin, Crump sanoi lehdistötilaisuudessa perjantai-iltana.

Poliisin toimintatavat ja voimankäyttö nousivat otsikoihin laajasti viimeksi 2020, kun George Floyd tapettiin pidätyksen yhteydessä Minneapoliksessa.

Sen jälkeen kymmenet osavaltiot ovat muuttaneet lakejaan tai ohjeistuksiaan poliisin voimankäytöstä. Tavoitteena on ollut esimerkiksi velvoittaa poliiseja puuttumaan tilanteeseen, jos virkaveljen voimankäyttö on riistäytymässä käsistä.

On varmasti liian aikaista arvioida, miten tehdyt uudistukset ovat vaikuttaneet ongelmaan yleisesti.

Varmaa on, että Memphisin tapahtumat herättävät keskustelun henkiin uudestaan.

Tyre Nicholsia ja hänen omaisiaan se ei enää auta.

Suosittelemme sinulle