Hyppää sisältöön

Kalle Lassila löi pöytään oman joukkueensa MM-kisojen sprinttiin – neljännet hiihtäjät tuottivat asiantuntijallekin päänvaivaa

Les Roussesin maailmancupin piti tarjota vastauksia Suomen MM-kisojen sprinttivalinnoille, mutta toisin kävi. Sekä miehissä että naisissa etenkin neljännen hiihtäjän valitseminen on varsin haastava tehtävä.

 Olli Ahonen (vas.), Juuso Mattila, Joni Mäki, Lauri Vuorinen ja Ristomatti Hakola (oik.) miesten sprintin finaalissa Tampereen SM-hiihdoissa.
Olli Ahonen (vas.), Juuso Mattila, Joni Mäki, Lauri Vuorinen ja Ristomatti Hakola (oik.) miesten sprintin finaalissa Tampereen SM-hiihdoissa. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila,
Riku Salminen

Ketkä edustavat Suomea perinteisen sprintissä Planican MM-kisoissa? Se on ollut kysymys, jota on pohdittu kerran jos toisenkin tämän kauden aikana. Etenkin miesten puolella taistelu edustuspaikoista on käynyt kiivaana, mutta myös naisten puolella selkeän nelikon valitseminen on vaikeaa.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila valitsi omat ehdokkaansa MM-sprinttiin. Sekä naisissa että miehissä neljännen hiihtäjän valitseminen tuotti eniten harmaita hiuksia.

Naisten valintaan vaikutti Lassilan mukaan se, että Johanna Matintalo ja Jasmi Joensuu ovat jo varhaisessa vaiheessa tätä kautta hiihtäneet sellaiset suoritukset, että heillä oli melko varmat paikat.

Tuore sprintin Suomen mestari Matintalo sijoittui Beitostölenissä kolmanneksi perinteisen sprintissä. Joensuu oli Rukalla neljäs ja oli sekä Beitostölenissä että Les Roussesissa viimeinen, joka putosi välierästä.

– Sekä Krista Pärmäkoski että Kerttu Niskanen ansaitsisivat omilla sprinttinäytöillään varmasti paikan, mutta epäilen, että he hiihtävät Planicassa sprinttiä, Lassila sanoi.

– Lauantaipäivän suorituksella Anne Kyllönen taasen hiihtää hyvin todennäköisesti Planican sprintissä.

Katri Lylynperä oli kaksi vuotta sitten samaisella matkalla Oberstdorfin MM-kisoissa kahdeksas, mutta tällä kaudella hänen menonsa on ollut tahmeaa. Viime viikonloppuna hän otti SM-kisoissa hopeaa, mutta Les Roussesissa hän oli vasta 20:s. Lassila muistuttaa, että Lylynperän kansainvälinen näyttö on heikompi kuin nuorten MM-kisoissa hiihtävällä Jasmin Kähärällä. Kähärä sijoittui Rukalla 13:nneksi.

Ville Ahosen valinta perusteltua

Miesten puolella Lauri Vuorisen, Niilo Moilasen ja Joni Mäen näytöt ovat Lassilan mielestä selvät. Sen sijaan Lassila uskoo, että neljännen miehen valinta on valmennusjohdolle todella vaikea.

Ville Ahosella on paras kansainvälinen näyttö tuohon porukkaan, Rukan 15. sija. Sen perusteella Ahosen valinta näyttää perustellulta, Lassila totesi.

Ristomatti Hakola voitti viime viikonloppuna sprintin Suomen mestaruuden, mutta jäi Les Roussesissa karsintaan. Lassilan mukaan Hakola on kuitenkin aiempina vuosina lyönyt tiskiin kovia näyttöjä nimenomaan sprintistä.

– Valmennusjohto katsoo varmasti Hakolan kuntoa vielä sunnuntain kilpailussa. Valintaan saattaa vaikuttaa myös se, että mitä muita matkoja Hakola tai Ahonen mahdollisesti MM-kisoissa hiihtäisi, Lassila sanoi.

Lauri Vuorisella on luottavainen olo MM-valinnasta.

”Jos ei näillä pääse, niin ei varmaan millään”

Lauantain sprinttikisan jälkeen suomalaisleirissä oli sekä tyytyväisiä että pettyneitä urheilijoita. Katri Lylynperä oli mietteliäs oman urakkansa jälkeen.

– Vähän mietin sitä, että mahdetaanko meikäläistä tällä hiihdolla nähdä Planicassa, hän sanoi.

Samaa mieltä oli myös Olli Ahonen, joka kauden alussa oli huippuvauhdissa muun muassa Suomen cupissa. Ranskassa hänen sijoituksensa oli 29:s.

– Epäilen, että tuo riittää, ei tällä (pääse) joukkueeseen. Siinä esimerkiksi Lauri (Vuorinen) oli sellainen mies, joka olisi pitänyt voittaa, Ahonen sanoi.

Vuorinen oli paras suomalaismies 10. sijallaan. Hänen mielestään päivä oli tuloksellisesti huojentava, vaikka hiihtämisessä oli vielä paljon parannettavaa. Hän myönsi, että koko joukkueella oli kisassa isot panokset.

– Siinä oli periaatteessa kaksi paikkaa jaossa. Kyllä sen näki pojista, että kaikilla oli pientä ylimääräistä latinkia. Tosin kaikki miettivät sitä hiljaa omassa päässään, sillä ei sitä ainakaan puhuttu porukalle, Vuorinen sanoi ja totesi, että hänellä on luottavainen olo.

– Jos ei näillä näytöillä pääse, niin sitten ei varmaan millään.

Anne Kyllönen uskoo antaneensa tarpeeksi vahvan MM-näytön.

Ville Ahonen oli ladannut paljon lauantain kisaan. 24. sija oli hänen tämän kauden toiseksi paras kansainvälinen tuloksensa, ja se jätti hänelle positiivisen vireen.

– Kaiken annoin, mitä annettavissa oli, se ei riittänyt tuon parempaan. Ainakaan itselläni ei jäänyt mitään jossiteltavaa, Ahonen sanoi.

Anne Kyllönen oli lopputuloksissa 11:s, ja myös hänelle se oli kauden toiseksi paras kansainvälinen tulos. Kyllönen totesi, että hän haluaisi hiihtää perinteisen hiihtotavan sprintin Planicassa, sillä etenkin perinteisellä hänen hiihtonsa tuntuu todella hyvältä.

Uskotko, että olet Planican joukkueessa?

– Ei se varmaan uskon asia ole, Kyllönen nauroi.

– Valmentajien pitää varmaan katsoa tuloslistoja ja miettiä tätä. Minun tehtäväni on hiihtää ja katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Suosittelemme sinulle