Hyppää sisältöön

Uuden-Seelannin poikkeustulvat rikkovat taloja ja autoja – katso video saaresta sateiden kourissa

Rankkasateiden nostattamien rajujen tulvien ennustetaan jatkuvan alkuviikkoon. Uuden-Seelannin suurimpaan kaupunkiin Aucklandiin on julistettu poikkeustila.

Erja Tuomaala

Uutta-Seelantia piiskaavat sateet nostattavat tulvia ja maanvyörymiä kolmatta vuorokautta. Kuolonuhreja on ainakin neljä.

Yhden miehen kerrotaan huuhtoutuneen kadoksiin ja kuolleen veden pyörteissä maaseudulla Aucklandista etelään. Kaksi ihmistä löytyi aiemmin tulvaveden ja yksi maanvyörymän uhrina.

– Ihmishenkien menetys on hirvittävin osa tätä, sanoi Uuden-Seelannin varapääministeri Carmel Sepuloni eilen lauantaina.

Sateet ovat viranomaisten mukaan yhä yleisempiä ja voimakkaampia Uudessa-Seelannissa. Ne ovat tulvista kärsivien tilannetta pahoitelleen ympäristöministeri James Shaw'n mukaan yhteydessä ilmastonmuutokseen.

Parituhatta hätäpuhelua

Tuhansia talouksia on vailla sähköä. Kansainväliset lennot Aucklandiin ja sieltä ulkomaille jatkuivat eilisillasta paikallista aikaa.

Viranomaiset ovat saaneet tulvan aikana yli 2 000 hätäpuhelua. Evakuointeja on tehty ainakin 70. Osa pahimmin tulvivan alueen asukkaista on väliaikaismajoituksessa kouluilla.

Poliisin mukaan tiesulut ja liikenneongelmat saattavat jatkua pidempään, sillä maanvyörymät ovat vaurioittaneet ja katkaisseet teitä.

Uuden-Seelannin suurimpaan kaupunkiin, 1,6 miljoonan asukkaan Aucklandiin on julistettu eilen hätätila. Vettä satoi yhden vuorokauden aikana kaupungin ennätyksen verran, 249 millimetriä. Aiempi ennätys lukema vuorokaudelta oli 161 millimetriä.

Sääennusteiden mukaan sateita on luvassa ainakin tiistaihin saakka.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle