Hyppää sisältöön

Novak Djokovic nousi Rafael Nadalin rinnalle Australian avoimissa – ”Yksi haastavimmista turnauksista, jossa olen pelannut”

Novak Djokovic kaatoi Australian avointen loppuottelussa Stefanos Tsitsipasin kolmessa erässä. Mestaruus on Djokovicin 22:s, jolla hän jakaa grand slam -voittojen ennätyksen.

Novak Djokovic juhlii voittoaan tukijoukkojensa kanssa katsomossa.
Novak Djokovic kiipesi katsomoon juhlimaan Australian avointen voittoa tukijoukkojensa kanssa. Kuva: Mark Kolbe / Getty Images
Riku Porvari

Serbialainen Novak Djokovic voitti tenniksen miesten kaksinpelissä Australian avointen mestaruuden. Sunnuntain loppuottelussa kaatui kreikkalainen Stefanos Tsitsipas erin 6–3, 7–6(7–4), 7–6(7–5).

Australian mestaruudella Djokovic nousi jakamaan suurturnausten voittoennätystä miesten kaksinpelissä. Nyt hänellä ja Rafael Nadalilla on 22 grand slam -mestaruutta.

– Tämä ei varmastikaan ole viimeinen grand slamisi. Sinulla on paljon enemmän aikaa kuin minulla, 35-vuotias Djokovic totesi (siirryt toiseen palveluun) finaalin jälkeen, osoittaen sanansa kreikkalaisvastustajalleen.

Tsitsipas, 24, oli toista kertaa urallaan grand slam -finaalissa. Hän hävisi Djokovicille niin sunnuntaina Australiassa kuin Ranskassa vuonna 2021.

– Olet (Djokovic) yksi lajimme parhaista ja uskon... olet kautta aikain mahtavin tennismailaa käsissään pidellyt pelaaja. En ole sanonut tätä aiemmin, mutta haluan kiittää sinua lajimme edistämisestä. Tennis ansaitsee kaltaisesi pelaajan, Tsitsipas sanoi palkintoseremoniassa.

Djokovic on hävinnyt Australiassa viimeksi vuoden 2018 turnauksessa. Nyt hänellä on kasassa ennätykselliset kymmenen Australian avointen voittoa. Tämän vuoden turnauksessa Djokovic hävisi vain yhden erän.

Viime kaudella Djokovic ei päässyt puolustamaan mestaruuttaan, koska hänet karkoitettiin maasta ennen turnauksen alkua. Aiemmin hän oli voittanut oikeuskäsittelyn, jonka perusteella hän olisi saanut pelata. Vuoden 2022 turnauksessa useat pelaajat (siirryt toiseen palveluun) pelasivat koronavirustartunnan saaneina.

– Tämä oli yksi haastavimmista turnauksista, joissa olen elämäni aikana pelannut, kun mietitään olosuhteita. Haluan kiittää kaikkia, jotka saivat minut kokemaan itseni tervetulleeksi. Sille on syynsä, miksi olen pelannut urani parhaita pelejä tällä kentällä. Kiitos (tennislegenda) Rod Laver, että olet paikalla, Djokovic sanoi mestaruuspokaali sylissään.

Djokovicin tämän vuoden turnauksessa kohistiin muustakin kuin koronapandemiaan liityvistä asioita. Torstaina muun muassa BBC kertoi (siirryt toiseen palveluun) Djokovicin Srdjan-isän poseeranneen kuvissa yhdessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijoiden kanssa.

”Tsitsipas, Tsitsipas”

Tunnelma Australian tennispyhätössä, Rod Laver Arenalla, oli finaalissa tulinen. Yleisö eli vahvasti mukana ja maan suuren kreikkalaisväestön ansiosta katsojat olivat selvästi Tsitsipasin puolella. Djokovicin epäonnistumisia juhlittiin, kreikkalainen sai nauttia ”Tsitsipas, Tsitsipas” -huudoista ja erotuomari rauhoitteli yleisöä toistuvasti.

Kummallakin pelaajalla riitti sanottavaa ottelun aikana. Djokovic ilmeisesti manasi tiiminsä antamia ohjeita, ja Tsitsipas protestoi erotuomarille laitamainosten olevan ”lähes samanvärisiä kuin pallo”.

Novak Djokovic ilmeilee katsomoon.
Djokovic ilmeili katsomoon. Kuva: Quinn Rooney / Getty Images
Stefanos Tsitsipas keskustelee erotuomarin kanssa laitamainoksista.
Tsitsipas keskusteli erotuomarin kanssa laitamainoksista. Kuva: Mark Kolbe / Getty Images

Ensimmäinen erä oli Djokovicin heiniä, kun hän mursi yhden Tsitsipasin syöttövuoroista, eikä hän horjunut omissaan.

Toisessa erässä Tsitsipas oli vahvempi syötöissään, mutta se ei riittänyt loppuun asti. Djokovic vei neljä minibreikkiä ja lopulta erän nimiinsä.

Kolmanteen Tsitsipas lähti sisuuntuneena ja nappasi ottelun ainoan murtopallonsa erän avauspelissä. Djokovic nappasi seuraavan ja sen siivittämänä erä eteni katkaisupeliin.

Ottelun loppuhetkillä serbialaiset katsojat korottivat ääntään, ja Djokovic pääsi kapellimestarin elkein laulattamaan yleisöä. Katkaisupelissä Djokovic lopulta asteli uransa 33 grand slam -finaalissa mestaruuteen.

Oikaisu 29.1.2023 klo 17.18: Poistettu otsikosta ja jutusta väite siitä, että Djokovic olisi päässyt oikeuden päätöksellä tämän vuoden turnaukseen. Tieto liittyi vuoden 2022 turnaukseen. Korjattu ja täsmennetty tapahtumia vuoden 2022 turnauksen suhteen. Tänä vuonna Djokovic pääsi Australiaan samoin oikeuksin kuin kaikki.

Suosittelemme sinulle