Hyppää sisältöön

Yli kahden minuutin ennätysparannus – Alisa Vainio juoksi Suomen kaikkien aikojen toisiksi kovimman ajan puolimaratonilla

Alisa Vainio pinkoi Espanjan Sevillassa uuden ennätyksensä puolimaratonilla. Aiemmin joulukuussa hän juoksi ennätyksen maratonilla.

Ruotsin Carolina Wikström, Suomen Alisa Vainio ja Kiinan Zhixuan Li juoksevat samassa ryhmässä Oregonin MM-maratonilla
Alisa Vainio on parantanut ennätyksiään viimeisen vuoden aikana. Kuva: Getty Images
Simo Arkko

Alisa Vainio on juossut ennätyksensä puolimaratonilla Espanjan Sevillassa. Neljänneksi sijoittunut Vainio juoksi ajan 1.10.20, joten hän paransi ennätystään yli kahdella minuutilla.

Vainion aiempi ennätys 1.12.22 on Raumalta viime vuoden huhtikuulta. Uudella ennätyksellään hän on Suomen kaikkien aikojen tilastossa toisena heti Annemari Kiekaran (o.s. Sandell) jälkeen. Kiekara juoksi vuonna 2000 ajan 1.09.58.

– Vähän jännitti ennen kilpailua, kun olen harjoitellut kaksi-kolme viikkoa Portugalin Monte Gordossa aika kovaa eikä tähän kilpailuun tehty mitään kevennystä. Aika napakasti vedin kovia treenejä vielä tällä viikolla. Kaikki toimi kuitenkin hyvin. Oli sellainen olo, että olen valmis kilpailemaan, Vainio kommentoi tiedotteessa.

Vainion mukaan kilpailu sujui ilman ongelmia, mutta juoksukeli oli todella kylmä.

– Vielä 5 kilometrin kohdalla sai puhallella sormiin. Lämmintä taisi olla kaksi astetta.

– Ilma kuitenkin lämpeni ja pääsin 15 kilometriin asti juoksemaan hyvässä porukassa. Sitten vauhti kiristyi enkä pysynyt mukana. En ole vielä pystynyt tekemään tarpeeksi vetoja, että saisin pistettyä itseäni kunnolla ahtaalle.

Sevillassa käydyn puolimaratonin voitti kenialainan Betsy Saina ajalla 1.08.25. Toinen ja kolmas sija meni saksalaisille, Alina Rehille ja Deborah Schönebornille.

Vainio paransi aiemmin joulukuussa ennätystään maratonilla. Vainio juoksi Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi kovimman ajan 2.28.41 Malagassa, kun aiempi ennätys oli Rotterdamissa juostu 2.29.56.

Vainio oli tuolloin jopa 2.23-alkuisen loppuajan vauhdissa, mutta puolimatkan jällkeen alkaneet vaikeudet hidastivat vauhtia.

– Oli tuskaista 24 kilometristä eteenpäin. Oli reipas aloitus, mutta toisaalta ajattelin, ettei ole mitään hävittävää. Ja juoksu tuntui helpolta. Mutta sitten yhtäkkiä valot sammuivat. Sitten oli aika taistelua, Vainio kommentoi Ylelle joulukuussa.

Vainio uskoi tuolloin, että hänen tuloksensa olisivat olleet vuonna 2022 vieläkin parempia, mikäli EM-kisojen aikaan saatu koronavirus ei olisi aiheuttanut takapakkia.

Seuraavan maratoninsa Vainio aikoo juosta helmikuussa Sevillassa.

Suosittelemme sinulle