Hyppää sisältöön

Näyttelijä Ossi Ahlapuro on kuollut

Ossi Ahlapuro kuoli sairaalassa sunnuntaina 29. tammikuuta. Hän sairasti syöpää.

Ossi Ahlapuro merikapteeni Bergin roolissa Radioteatterin kuunnelmassa vuonna 1994.
Näyttelijä Ossi Ahlapuro kuoli 83-vuotiaana. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Jonni Aromaa

Yleisradion radioteatterin pitkäaikainen näyttelijä Ossi Ahlapuro on kuollut. Hän oli 83-vuotias. Ahlapuron tytär Henrietta Ahlapuro-Hiekkavuo vahvisti kuoleman Ylelle.

Ahlapuro oli näyttelijä ja muusikko, jonka syvä ja voimakas ääni kiinnosti radioteatteria 1960-luvulla. Ahlapuro teki kuunnelmia Ylelle lähes 40 vuotta, ja esiintyi animaatioelokuvissa ääninäyttelijänä.

Ahlapuro oli myös levylaulaja. Hän teki dueton näyttelijäkollega Ritva Oksasen kanssa, ja duon kappale Maria Isabel menestyi niin hyvin vuonna 1970, että Ahlapuro pääsi tekemään oman albumin.

Vuonna 1939 Viipurissa syntynyt Ahlapuro aloitti uransa näyttelijänä Punainen Mylly -revyyteatterissa 1950- ja 1960-lukujen taitteessa.

Mies on soma"-kuunnelman näyttelijät Tuula Nyman, Ossi Ahlapuro, Eeva Litmanen ja Erja Manto poseeraavat.
Mies on soma -kuunnelman näyttelijät Tuula Nyman, Ossi Ahlapuro, Eeva Litmanen ja Erja Manto. Kuva: Yle / Kalevi Rytkölä

Amerikkalaisnäyttelijät idoleina

Ahlapuro haaveili näyttelijän ammatista jo nuorena.

Helsingissä kasvanut Ahlapuro tienasi taskurahoja elokuvateatterin paikannäyttäjänä ja vahtimestarina, ja amerikkalaisten elokuvien näyttelijöistä tuli hänen idoleitaan.

Tie teatteriin avautui sen jälkeen, kun Ahlapuro oli esiintynyt helsinkiläisessä nuorisomusiikista ammentavassa show’ssa. Show’n manageri kannusti Ahlapuroa hakeutumaan teatteriin.

Laulukeikat jatkuivat näyttelemisen ohella, kun Ahlapuro hankki kokemusta Punaisen Myllyn lisäksi Teatteri Jurkassa ja Kotkan kaupunginteatterissa. Ahlapuro pääsi tekemään myös pieniä rooleja kotimaisissa elokuvissa.

 Näyttelijä Ossi Ahlapuro Yleisradion televisio-ohjelmassa "Klubi" vuonna 1996.
Ossi Ahlapuro Yleisradion televisio-ohjelmassa "Klubi" vuonna 1996. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Käänne uralla tapahtui, kun Ahlapuro kiinnitettiin Radioteatteriin vuonna 1967. Hänestä tuli kysytty ääninäyttelijä myös Ylen ulkopuolella, ja Ahlapuro teki elämänsä aikana tiettävästi noin tuhat ääniroolia. Ja tuli äänenä tutuksi lukuisista mainoksista.

Itse hän piti pääosaa James Joycen Odysseuksessa (1982) uransa rakkaimpana Radioteatterissa.

Ahlapuro on tuttu ääni myös monelle 1960- ja 1970-lukujen lapselle. Hän lainasi äänensä muun muassa Disneyn Aristokatit-elokuvan kulkukissalle vuonna 1970, kun animaatioelokuviin haluttiin suomenkielinen dubbaus.

Myöhemmin Ahlapuro piipahti muun muassa Kotikadussa ja Salatut elämät -tv-sarjassa.

Ahlapuro tunsi suurta lukkarinrakkautta Kreikkaa kohtaan, ja hän piti sitä toisena kotimaanaan.

Ahlapuron kuolemasta kertoi ensin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle