Hyppää sisältöön

Suomalaiset ylittivät kaikki odotukset kotiyleisön edessä – taitoluistelun EM-menestys takasi useita lisäpaikkoja ensi vuoden kisoihin

Ylen selostaja Mika Saarelainen uhosi lopettaa tuomaroinnin, jos EM-mitalia ei tule. Hän selvisi säikähdyksellä, kun Juulia Turkkila ja Matthias Versluis säkenöivät vapaaohjelmassa.

Suomen taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen oli iloinen EM-menestyksestä.
Riku Porvari,
Emma Hyyppä

Suomi saa ensi vuoden taitoluistelun EM-kisoihin kolme maapaikkaa lisää. Tämän takasi yksinluistelija Janna Jyrkisen ja jäätanssiparin Juulia Turkkila/Matthias Versluis menestys Espoon kotikisoissa.

Suomi saa kaksi naisluistelijaa, kaksi jääluisteluparia, yhden pariluisteluparin ja yhden miesluistelijan Budapestin kisoihin vuonna 2024. Suomen taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen vahvistaa, että lisämaapaikat ovat äärimmäisen tärkeitä.

– Saadaan lisää urheilijoita arvokisakentille. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, meillä on todella iso joukkue ensi vuonna. Ei ole kovin tavanomaista, että yhdellä maalla on edustaja kaikissa lajimuodoissa, Niittynen iloitsee.

Niittynen kehuu 15-vuotiaan Jyrkisen EM-debyyttiä ja pronssille yltäneen jäätanssiparin mahtavia suorituksia. Lisäksi miehissä kisannut Valtter Virtanen, 35, saa suitsutusta.

– Hieno veto meidän veteraanilta, jos näin uskaltaa sanoa. Kaikki kunnia Valtterille, että jaksaa treenata ja on tuossa kunnossa kaikkien näiden vuosien jälkeen.

”Ei tarvi lopettaa”

Ylen selostaja Mika Saarelainen ihaili, miten Turkkila ja Versluis voittivat kotiyleisön paineet. Hän sanoo suomalaisparin vetäneen uransa kaksi parasta esitystä ja myöntää, että vapaaohjelman seuraaminen oli tunteellinen hetki.

– Lauantai-illan päätteeksi tuomarikollegat onnittelivat minua. Sanoin, että minullahan ei ole osuutta tähän, Saarelainen naurahtaa.

Kisalähetyksen aikana Saarelainen uhosi lopettavansa jäätanssin tuomaroinnin, jos mitalia ei tule. Hän kuitenkin selvisi säikähdyksellä, kun Turkkila ja Versluis liisivät EM-pronssille.

– Ajattelin, että jos se esitys ei riitä, mikä sitten riittää? Ja kun ohjelma oli niin erilainen kuin muilla – jotenkin lyyrisen kaunis kokonaisuus. Ajattelin, että nyt on pakko tulla mitali, Saarelainen kertaa.

Ylen selostaja Saarelainen uhosi lopettaa tuomaroinnin, jos taitoluistelun EM-mitalia ei tule.

Alkaako suomalaisessa jäätanssissa nyt uusi aikakausi? Saarelaisen mukaan se alkoi jo silloin, kun huippuvalmentaja Maurizio Margaglio saapui Suomeen.

– Margaglio alkoi määrätietoisesti tiiminsä kanssa rakentamaan pohjaa, kun hän muutti perheensä kanssa Suomeen. Tämä EM-pronssi oli kirsikka kakun päälle.

Saarelainen huomauttaa, että Suomella on nyt kaksi Euroopan huippuparia jäätanssissa. Kotikisojen menestyksen ansiosta Yuka Orihara ja Juho Pirinen kisaavat ensi vuoden EM-kisoissa. Saarelainen sanoo, että molemmilla pareilla on realistinen mahdollisuus päästä kymmenen parhaan joukkoon.

– Se on ennenkuulumatonta.

Suosittelemme sinulle