Hyppää sisältöön

Matthias Versluisin äiti kertoo, miksi EM-pronssi maistui erityisen hyvältä – muistuttaa poikansa ”kauheasta takaiskusta” 18-vuotiaana

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat jäätanssin EM-pronssia lauantaina Espoossa. Mitali oli lajissa ensimmäinen suomalaisparille vuosikymmeniin ja palkinto kovasta työstä.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis EM-pronssimitalin kanssa.
Vuosia yhdessä luistelleet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saivat vastoinkäymisten jälkeen palkinnon kovasta työstään, kun kotiyleisön edessä tuli EM-pronssia. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Pertti Lappalainen

Eilen taitoluistelun EM-kisoissa pronssia voittanut jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis on kulkenut yhdessä pitkän matkan arvokisamitaleille. Vaikeista loukkaantumisista kärsineet luistelijat saivat Espoon kisoissa palkinnon vuosien työstä.

– Parilla on ollut paljon vastoinkäymisiä ja he ovat tehneet pitkään töitä, siksi tämä onnistuminen tuntuu niin hyvältä, Matthias Versluisin äiti Marie-Christine Versluis sanoo Yle Urheilulle.

Versluis oli Espoon areenassa jännittämässä suomalaisparin mitalitaistelua.

– Oli olo, että suoritus menee hyvin. Näytti, että he keskittyivät vain omaan suoritukseensa ja pystyivät pitämään päänsä kylminä, jo lapsesta saakka myös Turkkilan tuntenut äiti-Versluis kertaa eilistä.

Hän uskoo, että nimenomaan vastoinkäymiset ovat tehneet parista kylmäpäisen.

Lue lisää: Suomalaisen jäätanssiparin EM-mitali veti lajilegendat sanattomiksi – Susanna Rahkamo näki, kuinka vitsit olivat armeijan takia vielä vähissä syksyllä

Erityinen tunnelma Espoossa

Suomalaispari onnistui sekä rytmi- että vapaatanssissaan erinomaisesti. Kotiyleisön tuki siivitti parin ennätyspisteisiin 198,21. Hurmioitunut yleisö keräsi kehuja Marie-Christine Versluisilta.

– Tunnelma oli mahtava. Suomalaiset tukivat kaikkia luistelijoita, mikä on hyvin erityistä. Suomessa on ihan erikoistunnelma, Versluis tunnelmoi useiden kilpailupaikkojen kokemuksella.

Katsomossa läheiset riemuitsivat vahvasti mukana suorituksessa.

– Huusimme katsomossa jo nostojen ja muiden aikana, myös Juulia Turkkilan äidin seurassa kilpailua katsonut Versluis naurahtaa.

Suorituksen jälkeinen pisteiden odottaminen on hänen mukaansa helpottunut vuosien varrella. Äidin oloa jäätanssissa keventää, kun tätä nykyä 28-vuotiaalla pojalla on pari tukena jäällä. Perheellä ja sukulaisilla katsomossa ilo oli luonnollisesti ylimmillään, kun mitali varmistui.

Näin jäätanssipari iloitsi, kun tuomareiden pisteet tulivat näkyviin.

Loukkaantumiset ovat haastaneet

Kilpailun jälkeen perhe pääsi nopeasti jään laidalla onnittelemaan pronssiparia, mikä oli mieleenpainuva hetki.

– Ehdimme halata, onnitella ja nopeasti keskustella myös Juulian kanssa, Marie-Christine Versluis valottaa.

Vuosia yhdessä luistelleen parin kohtaamista haasteista on puhuttu paljon. Äiti tietää poikansa haasteet tarkasti. 18-vuotiaana Matthiakselta irtosi luunsiru polvesta, mikä vesitti EM-kisoihin valmistautuneen nuoren unelman.

– Se oli hänelle henkisesti kauheinta, mitä on. Tämä oli varmasti jonkinlainen revanssi hänelle, Matthias Versluisin äiti sanoo.

Myös Turkkilalla on ollut vaikeita, leikkausta vaatineita loukkaantumisia. Hän loukkaantui vakavasti syksyllä 2019, kun hän putosi harjoituksissa Versluisin nostosta jäähän. Turkkilan niskasta löytyi nikamamurtuma.

– Tuntuu, että palkinto tuli oikeille ihmisille. Heille tämä laji on niin kaikki kaikessa, Marie-Christine Versluis iloitsee.

Lue lisää: Vakava vamma oli päättää jäätanssija Juulia Turkkilan uran juuri ennen huipulle nousua – ”En ehkä olisi pystynyt liikkumaan enää koskaan”

Hän toivoo, että suomalaisparin menestys innostaa uusia nuoria lajin pariin.

– Katsomossa oli pieniä lapsia, jotka hullunlailla tanssivat siellä, iloinen pronssimitalistin äiti naurahtaa.

Suosittelemme sinulle