Hyppää sisältöön

Yksi kohta radalla pudotti Kerttu Niskasen Ebba Anderssonin vauhdista – Krista Pärmäkoski tutustui laskuun Iivo Niskasen tavoin: ”Täällä ollaan mahallaan”

Kerttu Niskanen tiesi, missä kohtaa ero ylivoimaisesti voittaneeseen Ebba Anderssoniin syntyi Les Roussesin 20 kilometrin kisassa. Krista Pärmäkoski osoitti nousevaa virettä, vaikka epäonnea oli jälleen mukana.

Katso kooste naisten 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökisasta.
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Kerttu Niskanen leikki jännittävää kissa ja hiiri -leikkiä Ruotsin Ebba Anderssonin kanssa Les Roussesin maailmancupin 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa, mutta joutui tunnustamaan Anderssonin paremmaksi – tällä kertaa. Niskanen tiesi tasan tarkkaan, mistä matkalla 22 sekunnin ero muodostui.

– Ei se kisa siinä vaiheessa enää ollut jännittävää, kun mentiin noihin haarakäynteihin, Niskanen kertoi Yle Urheilulle ja viittasi radan jyrkimpään nousuun.

– Oikein silmällä huomasin sen eron. Ebba oli niin paljon vahvempi siinä, ja minulle se oli vaikein kohta. Tuntui, että Ebba pääsi sen haarakäynnin aina paljon helpommalla kuin minä.

Andersson sairastui koronaan joulukuussa, ja hän joutui pitämään yli kuukauden kilpailutauon. Kun hän palasi takaisin tositoimiin tammikuussa Falunin Skandinavia-cupissa, oli hän ylivoimainen sekä 10 kilometrin vapaalla että 30 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa.

Ebba Andersson tuulettaa ylivoimaista voittoaan Les Roussesissa.
Ebba Anderssonin kova vauhti ei yllättänyt Kerttu Niskasta. Kuva: EPA-EFE

Niskanen ei ollutkaan yllättynyt ruotsalaisen vauhdista, sillä tämä oli selkeä ykkönen jo perjantain 10 kilometrin vapaan kisassa.

– Ebba on tosi kovassa kunnossa. Tiesin sen jo ennen tätä kisaa. Hän oli todella kova tänään, koska itsekin hiihdin ihan kovaa, Niskanen totesi.

Planican MM-kisoissa perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu on vielä pidempi kuin Les Roussesissa, sillä tuolloin naiset hiihtävät 30 kilometriä. Andersson on yksi ennakkosuosikeista tähän kilpailuun, mutta Niskasella on yksi helpotus tähän taistoon ajatellen MM-kisoissa.

– Planicassa ei tuota haarakäyntiä ole, se on positiivista. Toivotaan, että taistelu on silloin tiukempi!

Pärmäkoski teki ”iivoniskaset”

Krista Pärmäkoskelle Les Roussesin viikonloppu ei sujunut suunnitelmien mukaan. Perjantaina hänen menonsa oli hyvin tahmeaa, ja lauantaina hän jätti sprintin erävaiheen väliin, koska ei tuntenut olevansa kunnossa. Sunnuntaina hänen hyvin alkanut kisansa meni mönkään jo toisella kierroksella.

– Kaaduin samassa mutkassa, missä Iivokin (Niskanen) kävi tutustumassa ladun pintaan (perjantaina), Pärmäkoski kertoi.

Lue myös: ”Oli lähellä irrota jalka” – Iivo Niskanen lensi mainosaitoihin paluukisassaan Ranskassa, joukkekaverikin säikähti

Pärmäkosken mielestä lasku oli periaatteessa turvallinen, sillä hän pysyi kaikilla muilla kierroksilla hyvin pystyssä. Toisella kierroksella siinä oli tullut kuitenkin jäätä esiin ja se aiheutti Pärmäkosken kaatumisen.

– Tiesin, että minulla on liukas suksi ja vähän annoin itselleni siimaa haarakäyntinousussa toisella kierroksella. Ajattelin, että lasketaan kiinni ja hyvin tulin kurviin. Sitten ihmettelinkin, että täällä ollaan mahallaan, pötkötellään, hän naurahti.

Päästyään ylös Pärmäkoski joutui odottamaan, että muut hiihtäjät menivät hänestä ohi, sillä vauhtiero hiihtäjien välillä olisi ollut liian suuri.

– Jos olisin mennyt siihen väliin, joku olisi laskenut niskaan. Putosin senkin takia siitä porukasta, mutta sitten lähdin hiihtämään sitä kiinni.

Krista Pärmäkoski maalialueella Rukalla 2022.
Krista Pärmäkoski keskittyy seuraavaksi kevyeen harjoitteluun ennen Toblachin maailmancupia. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Pärmäkoski ylitti maaliviivan kymmenentenä ja eroa Anderssoniin kertyi 2.20,8. Hän oli kuitenkin tyytyväinen hiihtoonsa, vaikka kaatuminen pilasikin huipputuloksen. Hän ei uskonut, että oli pystynyt taistelemaan palkintosijoista, sillä Anderssonin ja Niskasen jälkeen maaliin tullut norjalaiskaksikko Astrid Öyre Slind - Ingvild Flugstad Östberg oli sen verran karussa takaa-ajajista.

– Oli tämä hiihtona parempaa. Parasta mitä olen tänä viikonloppuna pystynyt tarjoilemaan.

Ennen Planican MM-kisoja maailmancupissa kilpaillaan vielä ensi viikonloppuna Toblachissa. Pärmäkoski oli Tour de Skillä loistavassa vireessä, mutta joutui keskeyttämään sairastumisen takia. Hän uskoo tietävänsä, miten miten hän pystyy palaamaan jälleen Tourin aikaiseen vireeseen.

– Nyt varmaan kevyttä harjoittelua. Uskon, että jo ensi viikonloppuna on parempaa, hän vakuutti.

Suosittelemme sinulle