Hyppää sisältöön

Iivo Niskasen vahva tulos sai Johannes Hösflot Kläbonkin innostumaan – ”Hienoa saada hänet takaisin!”

Iivo Niskanen olisi mielellään ollut kuntonsa puolesta MM-aikataulussa jo marraskuussa, mutta totesi myöhästyneensä tuolloin bussista. Hän aikoo kuitenkin mitalitaistoon mukaan toisella bussilla.

Katso, miten Iivo Niskanen haastoi Johannes Hösflot Kläboa voittotaistoon.
Anu Karttunen,
Kimmo Porttila

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasasella oli hymy herkässä Les Roussesin maailmancupin yhteislähtökisan jälkeen, kun hän totesi Yle Urheilulle Iivo Niskasen palanneen takaisin mitalitaistoon. Niskanen kaatui perjantain osakilpailussa ja loukkasi hieman jalkaansa, mutta sunnuntaina perinteisen hiihtotavan kisassa jalkavammasta ei ollut tietoakaan.

Niskanen oli aktiivinen kärkitaistossa ja haastoi jopa maailmancupin johtajaa Johannes Hösflot Kläboa. Vielä ei norjalainen ollut lyötävissä, mutta kakkossijataistossa Niskanen kukisti Ruotsin William Poromaan.

Myös Kläbo oli innoissaan Niskasen vahvasta hiihdosta.

– On hienoa saada hänet vihdoin takaisin. Siitä on aikaa. Se, mitä hän teki viimeisen 1,5 kilometrin aikana, oli aika hyvä, Kläbo hehkutti.

– Toivottavasti hän on vielä vahvempi MM-kisoissa, ja se on varmaan hänen suunnitelmansakin. Hienoa saada hänet takaisin!

Niskanen itse oli rauhallisin mielin kisan jälkeen. Hänen paluukisansa eivät olleet onnistuneet sillä tavalla kuin hän olisi halunnut, mutta ”ihan ok-päiviä on välillä ollut”.

– Kyllä tässä ihan hyvillä mielin saa olla. Pääsin pallille ja jaksamista löytyi ihan hyvin, Niskanen jutteli kisan jälkeen.

– Ehkä pikkuisen painaa parin viikon treenit, mitä on tullut tehtyä. Sellainen viimeinen terävyys puuttuu, mutta tuossa kisan edetessä menokin parani. Viimeiset pari kiekkaa oli ihan hyvän tuntuista.

Johannes Hösflot Kläbo iloitsi Iivo Niskasen paluusta.

Käsijarru päällä nousuissa

Niskanen löysi menostaan positiivisia puolia muun muassa siitä, että hänen suksensa olivat todella liukkaat. Niukasta pidosta huolimatta hän jaksoi hiihtää koko 20 kilometriä, eivätkä voimat loppuneet käsistä.

– Piti vähän hiihtää käsijarru päällä noita nousuja, että pystyin tulemaan loppuun hyvin. Tarkoitus oli, että lopussa, jossa ratkaistaan sijoja, olisi suksi ja mies parhaimmillaan. Se onnistui, vaikka tietenkään Kläboa en pystynyt haastamaan. Tälle radalle taktinen onnistuminen kuitenkin.

Niskanen on tällä kaudella hiihtänyt ainoastaan kourallisen kilpailuja, sillä hän sairastui koronaan juuri ennen maailmancup-kauden alkua. Tour de Skillä hän jätti Oberstdorfin 10 kilometrin perinteisen kisan kesken, koska kulku ei ollut haluttua. Viime viikonlopun SM-kisat hän jätti väliin varotoimenpiteenä.

Kun Planican MM-kisoihin on aikaa enää kolmisen viikkoa, on Niskanen luottavaisena.

– Kyllähän tässä mielellään olisi ollut aikataulussa jo marraskuussa ennen Rukaa, mutta yhdestä bussista myöhästyttiin. Tullaan sitten seuraavalla. Eiköhän tässä ihan ok-tilanteesta päästä sinne maaliskuun puolelle lähtemään, seuraavaksi Toblachin maailmancupiin matkaava Niskanen sanoi.

”Kieli vyön alle ja annetaan laulaa”

Perttu Hyvärinen on tällä kaudella metsästänyt sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon, ja Les Roussesista se vihdoin onnistui. Hyvärinen oli kisassa yhdeksäs, vaikka kaatuikin kisan aikana.

– Hieno kisa. Pitää olla valmiuksia siihen, mihin meidän everstimme Pasanen käskee viestiosuuksille, joten ajattelin vähän treenata sitä pertsan osuutta, olla heti alusta asti kisassa mukana ja kokeilla vähän sitä keulapaikkaakin, kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut Hyvärinen virnisti.

Perttu Hyvärinen kuvassa.
Perttu Hyvärinen kehui Suomen huoltoa, jonka ansiosta kulku Les Roussesin yhteislähtökilpailussa oli hänestä hyvää. Kuva: Tomi Hänninen

Hyvärisen mielestä kisasta voi vetää suuria johtopäätöksiä Planican MM-kisojen suhteen.

– Yhteislähtö on aina yhteislähtö. Ei siinä mitään taktiikkaa ole. Pistetään kieli vyön alle ja annetaan laulaa.

Hakolalla jo parempi mieli

Yksi sunnuntain tyytyväisimmistä suomalaisista oli 18. sijalle hiihtänyt Ristomatti Hakola. Terveysongelmien kanssa painiskellut Hakola pettyi lauantaina, kun hän karsiutui sprintin erävaiheesta. Yhteislähtökisaan hän joutui starttaamaan jälkijoukoista, koska ei ole kisannut niin paljoa tällä kaudella, mutta ”miekkaili” itsensä tasaisen varmasti kärkeä kohti .

– Ainakin on parempi mieli kuin eilen. Ihan hyvä lähteä tuosta rakentamaan, Hakola totesi, mutta ei suostunut katsomaan tulevaisuuteen kuin päivä kerrallaan.

– Katsotaan, miten diesel lähtee hyrnyttämään. Ei ole iso lovi vielä päällä.

Toisin kuin Niskanen ja Hyvärinen, Hakola palaa Suomeen harjoittelemaan. Koska hän kilpailee seuraavan kerran, sitä hän ei suostunut sanomaan. Hänen mukaansa Planican MM-spekulaatiot ovat lähinnä vain median mielessä.

– Katsotaan, tulenko sitten virkeämpänä takaisin. En tiedä, milloin. Niitä paluita on tehty tässä useaan otteeseen, hän hymähti.

Suosittelemme sinulle