Hyppää sisältöön

Analyysi: Trumpin matka tuntematonta kohti on alkanut – päätyykö se Valkoiseen taloon tai vankilaan?

Kiistelty entinen presidentti Donald Trump ei ole kampanjapuheensa perusteella muuttunut, mutta hänen olosuhteensa ovat, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-toimittaja Juri von Bonsdorff.

Trump puhuu, taustalla USA:n lippu.
Kuvassa Donald Trump on puhumassa Floridassa 15. marraskuuta 2022. Kuva: Thomas Cordy / AOP
Juri von Bonsdorff

Donald Trump ei koskaan tule muuttumaan. Hän on kykenemätön uudistumaan. Näin on sanottu jo jonkin aikaa Yhdysvaltain 45:stä presidentistä.

Kun Trump eilen aloitti taipaleen, jonka määränpää on paluu Valkoiseen taloon, todisti hän tämän vanhan väittämän todeksi.

Seitsemän ja puoli vuotta sitten Trump järkytti maailmaa, kun hän kampanja-avauksessaan kutsui eteläisen rajan yli tulevia maahanmuuttajia murhaajiksi ja raiskaajiksi.

Kun hän lauantaina lausui lähes identtiset syytökset Etelä-Carolinassa pitämässään puheessa, se tuskin johti edes olankohautukseen.

Tämä kertoo siitä, miten Yhdysvaltain poliittinen ympäristö muuttui Trumpin aikakaudella. Toisaalta syytös on merkki siitä, miten vähän Trumpin maailmankatsomus on kehittynyt.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump käynnisti vaalikampanjansa.

Trumpin uhoava puhe sisälsi tuttuja ja uusia elementtejä

Puheessaan Trump korosti tuttuun tapaan omia saavutuksiaan - miten talous kukoisti hänen presidenttikaudellaan, miten energiaomavaraisuus oli huipussaan ja Kiina pakotettiin polvilleen.

Presidentti Joe Bidenia Trump ripitti oikein olan takaa. Inflaatio, maahanmuuttajien invaasio, rikollisuuden kasvu, Afganistanin fiasko, ja tietysti Bidenin pojan, Hunterin, kannettava tietokone. Kaikki vanhat ainekset olivat kasassa.

Uutena painotuksena oli transhenkilöiden oikeudet kouluissa ja puolustusvoimissa.

– Meidän täytyy pysäyttää vasemmistoradikaalit rasistit ja pervertikot. Meidän täytyy suojata lapsiamme heidän marxilaisilta näpeiltään, Trump sanoi.

Hän ilmaisi viestinsä tavalla, joka uppoaa hyvin hänen ydinkannattajiinsa, mutta ei välttämättä keskitien republikaaneihin tai sitoutumattomiin äänestäjiin.

Trump myös totesi, että Venäjä ei koskaan olisi hyökännyt Ukrainaan, jos hän olisi isännöinyt Valkoista taloa. Rauhansopimuskin olisi kuulemma valmis 24:ssä tunnissa, jos hän sitä lähtisi neuvottelemaan.

Kiistelty entinen presidentti ei siis ole muuttunut, mutta hänen olosuhteensa ovat.

Trumpin asema puolueessa saattaa horjua

Donald Trump on edelleen republikaanipuolueen johtohahmo ja ennakkosuosikki. Mutta enää emme tiedä, miten vahvalla pohjalla hänen suosionsa oikeasti lepää.

Presidentinvaaleihin on melkein kaksi vuotta aikaa ja esivaaleihinkin vuosi. Paljon voi tapahtua.

Epätietoisuutta lisää se, että tilanne jossa hävinnyt presidentti yrittää paluuta, on modernissa amerikkalaisessa historiassa uusi.

Yhä enenevässä määrin republikaanipuolueen johtohenkilöt toivoisivat Trumpin aikakauden päättyneen. Trumpiin on lyöty häviäjän leima. Mutta uskaltavatko he lähteä kampeamaan vallasta miestä, joka nauttii kulttijohtajan suosiota tietyn äänestäjäkunnan keskuudessa?

Tähän saakka republikaanijohtajat eivät ole uskaltaneet tehdä niin.

Trumpia uhkaa myös useat rikossyytteet. Ne eivät oikeudellisesti estä häntä hakemasta puolueen ehdokkuutta, mutta voiko puolue käytännössä valita johtajakseen henkilön, jota uhkaa vankila?

Taustalla vaanii tällä kertaa myös haastajien lauma, josta varsinkin Floridan kuvernööri Ron DeSantis saattaisi pystyä horjuttamaan Trumpin valtaistuinta.

DeSantisin politiikka on silkkaa Trumpia. Mutta hän osaa käyttäytyä, eikä sabotoi omaa työtään typerällä narsismilla. Hän on myös osoittanut pystyvänsä saavuttamaan vaalimenestystä demokraattien perinteisesti vahvoilla alueilla Floridassa.

Yksikään vastaehdokas ei ole vielä virallisesti ilmoittanut lähtevänsä haastamaan Trumpia. Hekään eivät tiedä, kuinka vahva tai kuinka haavoittunut vihollinen heillä on edessään. Kevään aikana päätöksiä on kuitenkin tehtävä.

Voit keskustella aiheesta ma 30.1. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle